Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Drugačiji pristup s prednostima i manama

Novi tablet dolazi nam kao „Lite“ verzija Samsungovog flagshipa koji sukladno tome ima nešto lošiji hardver kako bi postigao atraktivniju cijenu. Pogledajmo kako se nosi s ostatkom Samsung tablet ponude

Novi Samsungov Galaxy Tab S6 Lite dolazi s upola manjom cijenom od S6 flagship modela. To ga stavlja direktno u cjenovni rang s prošlogodišnjim modelom S5e kojega smo nahvalili prošle godine. Naravno, očekivanja za novi model bila su vrlo visoka.

 

Zaslon je vrlo bitan

Svi tableti u Samsungovoj ponudi imaju jednaku veličinu dijagonale od 10,5 inča i moderne tanke rubove što im svakako daje premium izgled i konzumaciju multimedije čini time boljom. Dok stariji S6 i S5e modeli imaju visoku rezoluciju od 1600 x 2560 piksela, novi S6 Lite spušta tu rezoluciju na 1200 x 2000 piksela.

Razlika nije velika, no kako je S5e iste cijene, ovdje imamo pobjednika. Kada pričamo o zaslonima, Samsung se zasluženo može pohvaliti najatraktivnijim AMOLED zaslonima na tržištu. Nevjerojatna crna boja kao i žarki prikaz sadržaja na prvu daju zaslonima superioran izgled.

Kako se svaki piksel za sebe gasi, dolazi i do uštede energije, kao i sveprisutne implementacije “tamnog načina rada” u Androidu, ali i brojnim aplikacijama. Prava je šteta što novi S6 Lite ne koristi ovu tehnologiju, već se Samsung odlučio za stari TFT LCD zaslon inferiornih mogućnosti.

 

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 1

Ne samo to, na dnu zaslona tableta primjetno je “curenje” bijelog svijetla, dok vrh zaslona poprima lagano žućkastu boju. Svjetlina je također solidna samo ako gledate direktno u zaslon, a promjena kuta brzo smanjuje vidljivu svjetlinu zaslona. Stariji S5e i S6 modeli imaju vrhunske Super AMOLED zaslone.

 

Ostatak specifikacija miješa nam emocije

Iznad zaslona imamo selfie kameru koja omogućuje video komunikaciju, pozivanje i, naravno, snimanje. Dok su stariji S5e i S6 imali 13 megapikselne selfie kamere i podršku za 4K @ 30 fps snimanje, novi S6 Lite dobiva slabiju kameru od 8 megapiksela koja ima maksimalno FullHD rezoluciju snimanja na 30 fps-a.

Stražnje kamere su na prijašnjim modelima imale po 8 megapiksela, no novi S6 Lite i ovdje dobiva slabiju od 5 megapiksela s maksimalno FullHD snimanjem. Gornji i donji rubovi na Samsungovim tabletima imaju stereo zvučnike.

S5e i S6 su imali četiri zvučnika, no novi S6 Lite smanjio je taj broj na dva, jedan gore i jedan dolje, no barem su ostali u stereo konfiguraciji. U svezi otključavanja tableta, prošli modeli su imali različite opcije otključavanja otiskom, no novi tablet može se otključati jedino lozinkama ili licem, što znači da ima malo nižu razinu sigurnosti.

Baterija je ostala ista sa 7040 mAh i traje nešto kraće s obzirom na tehnologije zaslona, a može izdržati oko dva dana ako gledamo i slušamo multimediju, tj. Youtube.

 

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2

S procesorske strane, Snapdragon je u novom modelu S6 Lite zamijenjen Exynosom 9611. S osam jezgri ima solidne mid-range performanse, no grafička komponenta ima malen broj jezgri te bi mogla kočiti zahtjevnije aplikacije.

Svakako ćete za korištenje trebati malo strpljenja kod otvaranja aplikacija i učitavanja sadržaja. Uz nju dobivate 4 GB radne memorije te 64 ili 128 GB pohrane, što će biti dovoljno za većinu korisnika s obzirom na integraciju s Cloud servisima gdje možete pospremati svoju multimediju.

 

Sve za Stylus

Dolazimo do pitanja: zašto je toliko komponenti žrtvovano po kvaliteti u usporedbi s prošlogodišnjim S5e modelom? Jedina prednost tableta je integracija sa Stylusom kojega dobivate uz tablet. U slučaju da ga možete ukomponirati u svoj rad ili vam je bitan kod korištenja, čini solidan dodatak kojega S5e model ne podržava te je S6 Lite jedino u ovom aspektu bolji.

Ovaj zadnji model tableta daje nam dojam da se Samsung vraća pristupu da u tablete stavlja stariji inferioran hardver s „tek toliko“ performansama, taman nakon što smo ga nahvalili kod izlaska S5e modela.

Više informacija

  • Model: Galaxy Tab S6 Lite
  • Ukupna ocjena: 3,8
  • Performanse: 3
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 10
  • Procesor: Exynos 9611
  • Radna memorija: 4 GB
  • Memorija: 64 GB
  • Ekran: 1200 x 2000 piksela, TFT LCD
  • Baterija: 7040 mAh
  • Plus: Uz tablet dobivate Stylus
  • Minus: Gotovo svaka druga komponenta je generacijski slabija od S5e modela
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr Cijena: 3.499,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.