Električni brod Greenline

Električni brod Greenline

Voda i struja idu skupa!

Jahta od 40 stopa nije mali brodić, pa kad vidite da takvo nešto potpuno bešumno izlazi iz luke vjerojatno nećete moći vjerovati svojim očima.

Struja i voda mogu zajedno, a da to ne bude pogubno za čovjeka. OK. Ali gdje? U slovenskim Alpama u mjestu Begunje, visoko u planinama gdje su se nekad izrađivale svjetski poznate skije Elan, nastala je tvornica prvih izuzetno skladno oblikovanih elektromotornih jahti - Greenline Yachts.

Potražnja za jahtama na struju je iznimno velika. Dvije godine kasnije, potpuno je rasprodana sva proizvodnja tvornice i trenutno isporučuju nekoliko stotina jahti godišnje. Upravo rade novi kat na postojećoj proizvodnoj hali kako bi proširili proizvodnju. Ne odustaju od toga da najbolje, a trenutno i jedine električne jahte na svijetu, nastaju upravo u Alpama podno snježnih vrhova Karavanki i Triglava, makar ih morali posebnim transportima prevoziti preko cesta do morske obale.

 

thumbnail_IMG_9609.jpg

 Tišinu u kabini omogućuju 2x100 kW elektromotori koji unatoč brzini od gotovo 11 čvorova nisu proizvodili buku niti vibracije.

 

Ploviti se mora

Ova tvrtka osnovana je još 2008. godine i bio je dug put do konstrukcije pravog modela trupa broda koji će biti potpuno elektrificiran te pružiti udobnost, veliki kapacitet baterija te istovremeno onemogućiti da težina takvih baterija optereti performanse broda - koji bi u tom slučaju trebao radi tromosti imati ugrađene jače elektromotore što opet iziskuje veće baterije, više težine, veću istisninu, veći otpor i opet usporavanje performansi, i tako u krug.

Našli su njihovi lukavi inženjeri kako izaći iz tog začaranog kruga u kojem snaga i baterije plešu skupa isti ples. Konstruirali su idealni profil trupa koji može nositi veliki teret baterija, ali rezati vodu sa što manje otpora te pri tome pružiti ugodu putnicima i stabilnost plovila.

 

Na struju

Kako smo mi u Vidiju beskrajno znatiželjni, morali smo nogom stupiti na ovaj brod i krenuti u testnu vožnju. Nemamo dozvolu za vožnju ovakvog plovila, pa smo se oslonili na davanje uputa kapetanu što želimo da nam demonstrira u vožnji. Isplovili smo iz poznate svjetske destinacije jahti Porto Cervo i moram priznati da sam pri tome vidio mnoge znatiželjne poglede raznih kapetana i ponekog vlasnika s okolnih usidrenih jahti dok smo potpuno tiho, gotovo konspirativno, klizili iz mirne luke na otvoreno more. S obzirom na veličinu jahte od 40 stopa (12 metara) , prizor kako ona bešumno izlazi iz luke zasigurno im izgleda nevjerojatno, ali maleni natpis na nadgrađu - 100% Electric Drive - svima razotkriva tajnu tihog pogona.

Čim smo izašli na otvoreno more, susreli smo se s vjetrom u pramac i valovima od jednog metra što je značilo da se brzina podigla na šest čvorova. Nakon pola morske milje poželjeli smo vidjeti svu snagu ove tihe beštije. Željeno je ispunjeno i dosegnuli smo 10,5 čvorova skoro u nekoliko sekundi, baš kao da vozite električni automobil. Sve je bilo kao na normalnoj motornoj jahti, brod je malo izdigao pramac, elise su zapjenile more, ali osim vjetra gotovo da nije bilo buke, dok su vibracije bile potpuno neprimjetne i to najviše od osovina koje su okretale elisu i tjerale trup kroz valove velikom silinom. Impozantno i vrlo očaravajuće.

 

thumbnail_IMG_9585.jpg

 

U detaljima je vrag

Potpuno mi je jasno zašto je takva potražnja za ovakvim plovilima koja nude tišinu i odsutnost mirisa goriva, ali mi nije bilo jasno zašto Greenline još uvijek nema ozbiljnu konkurenciju.
Odgovaraju mi da se ne čude tome, jer je proces izgradnje optimalnog trupa koji će proizvesti ovakve performanse izrazito dug i skup, te da su oni krenuli gradeći hibridne pogone za svoje jahte i tek tada shvatili kako trebaju konstruirati brod korak po korak, pazeći na svaki detalj - a baš je u detaljima vrag, kažu.

U režimu plovidbe s brzinom od pristojnih šest čvorova može se ploviti do sedam sati, što je dovoljno za šaranje oko nekog manjeg arhipelaga, a krovne solarne ćelije od 1.800 W pružaju dovoljno energije da dva dana provedete na sidru, čak i ako pri tome koristite klimu i sve uobičajene uređaje na brodu ovakvog tipa, poput hladnjaka, svjetla i televizora.

Baterije su 2 x 13,3 kWh, litij-polimer (LiPo), što opet govori da su proizvođači izabrali skuplje no kvalitetnije rješenje, jer upravo litij-polimer baterije pružaju manji gubitak snage s vremenom kao što je slučaj i s litij-ionskim, povećavajući time iskoristivost, a pružaju veći kapacitet u manjem volumenu. Naime, znanstvenici sa sveučilišta Columbia su željeli doskočiti smanjenju kapaciteta koje se događa povećanjem broja ciklusa punjenja i pražnjenja, pa su stvorili nanostrukturu za silikonsku anodu koja se nalazi unutar baterija. Istraživanja tu idu i dalje te se može očekivati veliki napredak u performansama LiPo baterija u skorije vrijeme.

No, trebalo bi spomenuti da brod pogone dva elektromotora snage 100 kW i da je projektiran za valove do pet metara, što ga čini sasvim iskoristivim za npr. zatvorena mora kao što je Jadransko more, ali i za plovidbu priobaljem.

Za sada je punjenje jednostavno, plovilo se priključi na uobičajeni strujni priključak u marini i dovoljno je 12 sati da se baterija obnovi kapacitetom za novu plovidbu, tako da infrastruktura (za razliku od one za cestovna vozila) ovdje već postoji. S obzirom na cijenu goriva koje motorne jahte konzumiraju, ali i s kojim zagađuju, ovo je nešto što bi u svakoj zemlji koja drži do čistog turizma trebalo biti propisano zakonom, a motorne jahte prepustiti povijesti te, za sada, dugim prekooceanskim putovanjima.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.