Lenovo IdeaPad Gaming 3 16IAH7

Lenovo IdeaPad Gaming 3 16IAH7

Unaprijeđena srednja klasa

Najnovija generacija Lenovovih IdeaPad Gaming modela donosi svojevrstan redizajn i najnoviju Intelovu hardversku platformu s procesorima Alder Lake. Testirani model iskazao se jako dobrim performansama procesora i odličnim ekranom, međutim ugrađena RTX 3050 ne omogućuje impresivne gaming performanse.

Imali smo ekskluzivnu priliku vidjeti što nam to nudi nova generacija Lenovovih mainstream gaming laptopa serije IdeaPad Gaming 3. Testirali smo naime demo primjerak novog IdeaPad Gaming 3 laptopa koji se temelji na najnovijoj Intelovoj hardverskoj platformi Alder Lake. Prema podacima kojima raspolažemo, ovi bi modeli službeno na našem tržištu trebali biti dostupni tijekom kolovoza.

Moćan procesor

Nema sumnje kako je Lenovova IdeaPad Gaming 3 serija iznimno popularna na domaćem tržištu. Često smo unutar ove serije mogli pronaći mainstream gaming laptope izvrsnog omjera cijene i performansi. Novi gaming IdeaPad koji smo mi testirali nagovještava kako će ova serija u budućnosti biti još bolja. Prije svega ovdje je riječ o 16-inčnom modelu mainstream gaming laptopa koji se hardverski temelji na iznimno moćnom Intelovom Alder Lake procesoru najnovije generacije Core i7 12650H.

Velika novost je svakako i osvježeni dizajn, posebno kod ovog primjerka uzevši u obzir ugrađeni 16-inčni ekran formata 16:10. Očigledno je kako će 16-inčni gaming laptopi u budućnosti biti itekako važan dio mainstream ponude. Što se tiče dizajna, novi Idepad Gaming 3 svojim nas crtama dosta podsjeća na Legion modele koje smo dosada viđali u Lenovovoj ponudi.

 

Lenovo IdeaPad Gaming 3i 5

 

Kućište je napravljeno kompletno od plastike, tamno je sive boje uz relativno glatku površinu s prednje strane i na poklopcu ekrana. Dimenzijama je ovo prilično kompaktan laptop obzirom na 16-inčni ekran, a teži oko 2,5 kg.
Tipkovnica je pune veličine, a posjeduje bijelo pozadinsko osvjetljenje s dvije razine svjetline. Touchpad je dosta velik, a priključci su nekako ravnomjerno raspoređeni s lijeve, stražnje i desne strane uređaja.

 

Lenovo IdeaPad Gaming 3i 2

 

S obzirom na korištenje najnovije Alder Lake platforme ovo je vrlo dobro tehnološki potkovan laptop, što uključuje podršku za Thunderbolt 4, USB-C 3.2 Gen 2 te Wi-FI 6 i Bluetooth 5.2. USB-C priključak omogućuje punjenje uređaja, kao i videoizlaz pod DisplayPort 1.4 standardu. Međutim ukupno samo tri USB priključka svakako su određen nedostatak.

 

Lenovo IdeaPad Gaming 3i 4

Dizajn IdeaPad gaming modela nove generacije uključuje plave trake sa stražnje strane kod proreza za hlađenje, a u sredini je smještena i većina dostupnih priključaka.

 

Odličan ekran

Uz moćan hardver, novi gamerski IdeaPad donosi i zanimljiv 16-inčni ekran formata stranica 16:10 i rezolucije 1920 × 1200 piksela. Riječ je o vrlo kvalitetnom ekranu uz respektabilnu reprodukciju boja, širok vidljivi kut, visoku maksimalnu svjetlinu, dobru brzinu odziva i frekvenciju osvježavanja od 165 Hz. Podjednako je pogodan za surfanje internetom i rad s dokumentima, kao i za igranje igara.

Hardverski gledano ovakva konfiguracija nije idealna s obzirom na kombinaciju iznimno moćnog Core i7 12650H procesora i ne toliko brze grafičke kartice RTX 3050. Naš testni primjerak također je bio opremljen s 16 GB radne memorije i 256 GB SSD-om. Ovdje moramo reći kako će prodajni primjerci biti opremljeni većim SSD-om.

Ovakva hardverska konfiguracija omogućuje ovom laptopu iznimne performanse. Novi Alder Lake procesori postavljaju nove standarde u brzini mobilnih procesora. Posljedica je to većeg broja jezgri te daleko višeg dostupnog limita potrošnje energije što dopušta visoke radne taktove. Procesorske performanse daleko su bolje od dosadašnje AMD-ove i Intelove ponude mobilnih procesora.

 

Lenovo IdeaPad Gaming 3i 3

Iznad kamere nalazimo posebnu tipku, tzv. privacy shutter, kojom vrlo brzo možemo sakriti prikaz kamere u trenutku kada iz nekog razloga želite sačuvati privatnost.

 

Gaming performanse također su prilično dobre. RTX 3050 ovdje je limitirana na oko 85 W što je nekakav maksimum za ovaj grafički čip. Brže od ovoga što se tiče RTX 3050 jednostavno ne ide. Nažalost ovo i dalje nije osobito brza grafička kartica. Međutim bit će sasvim dovoljna za igranje svih novijih igara na 1080p rezoluciji.

Naglasimo još kako se osvježeni gaming IdeaPad istaknuo i vrlo dobrim vremenom autonomije. Nažalost, najavljena cijena za ovaj model iznimno je visoka. Alder Lake laptopi definitivno nisu jeftini.

 

Lenovo IdeaPad Gaming 3i 6

Više informacija

  • Model: IdeaPad Gaming 3 16IAH7
  • Ukupna ocjena: 3.38
  • Performanse: 3.34
  • Ekran: 4.00
  • Opremljenost: 4.00
  • Performanse baterije: 3.14
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i7 12650H 35 115 W
  • Memorija: 16 GB (2x 8) DDR4 3200 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics for 12th gen / Nvidia GeForce RTX 3050 laptop 4 GB GDDR6 85 W max.
  • Tvrdi disk: 256 GB NVMe SSD PCie 3.0 x4
  • Zaslon: 16” 16:10 IPS 1920x1200 165 Hz
  • Mreže: Gb LAN, Wi-Fi 6 (WLAN 802.11a/​b/​g/​n/​ac/​ax, 2x2), Bluetooth 5.2
  • Priključci: 1x HDMI 2.0, 1x USB-C 3.2 Gen 2, 2x USB 3.2 Gen 1
  • OS: bez OS-a
  • Dimenzije i masa: 359x 277,8x 25,9 mm/2,5 kg
  • Dodatno: touchpad, tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem, 720p kamera
  • Plus: dizajn, tehnološki napredna Alder Lake platforma, iznimno brz procesor, RTX 3050 omogućuje solidne gaming performanse, odličan 16-inčni ekran, vrlo dobra opremljenost, podrška za Thunderbolt 4, trajanje baterije
  • Minus: visoka cijena, omjer cijene i gaming performansi, grafička kartica s 4 GB videomemorije
  • Ustupitelj i cijena: Lenovo, www.lenovo.com, Cijena: 9,999 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo IdeaPad Gaming 3 16IAH7

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo IdeaPad Gaming 3 16IAH7 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.