Acer Nitro 5 AN517-41

Acer Nitro 5 AN517-41

Best-Buy gaming šampion

Acer je novi gaming latop iz svoje mainstream Nitro 5 serije opremio moćnim AMD-ovim procesorom i Nvidijinom RTX 3070 grafičkom karticom čime je omogućio odličan omjer cijene i gaming performansi. Manji nedostaci su tek nešto izraženija buka i veće zagrijavanje.

Gaming laptopi su se u posljednjih godinu i pol nametnuli kao zanimljiva alternativa gaming desktopima prvenstveno zbog iznimno visokih cijena grafičkih kartica. Pritom ne mislimo na bilo kakve gaming laptope, već na modele opremljene najnovijim AMD-ovim i Nvidijinim grafičkim procesorima. U ovu grupu svakako spada i 17-inčni Acerov Nitro 5 gaming laptop.

Njegov ključan prodajni adut svakako ječinjenica što je trenutačno najjeftiniji gaming laptop na domaćem tržištu koji dolazi s moćnom kombinacijom AMD-ova procesora Ryzen 7 5800H i Nvidijine grafičke kartice RTX 3070. Dakako pritom ne mislimo da je pretjerano jeftin, međutim, s obzirom na ugrađeni hardver, potencijalno omogućuje odličan omjer cijene i performansi.

AMD-Nvidia combo

Acerova serija Nitro 5 uključuje mainstream gaming laptope i već nam je od ranije dobro poznata. Dizajn se u posljednje vrijeme nije previše mijenjao. U ovom slučaju riječ je o većem 17-inčnom modelu koji nije osobito lako prenosiv. Međutim to u ovom slučaju i nije toliko važno jer se radi o prijenosnom računalu osmišljenom kao zamjena za stolni gaming stroj. Dimenzije su mu stoga dakako nešto veće, međutim masa od ukupno 2,7 kg je sasvim prihvatljiva za laptop ove veličine ekrana.

Većinom plastična konstrukcija svakako je jedna od osobina Acerove Nitro 5 serije. Nekih većih zamjerki po pitanju robusnosti samog laptopa doista nemamo, ali je jasno vidljivo kako ovo nije high-end uređaj.
Dizajn je s druge strane prilično nenametljiv što nekako preferiramo, jedino se pomalo ističe crvena površina sa stražnje strane kod proreza za hlađenje.

Većim dijelom ovog Acerova laptopa dominira 17-inčni ekran uz vrlo minimalne rubove. Većina priključaka smještena je s lijeve i desne strane, dok se priključak za napajanje nalazi sa stražnje strane. S ovim laptopom Acer isporučuje 180-vatni vanjski strujni adapter, što u konačnici i nije osobito mnogo, ako uzmemo u obzir ugrađene hardverske komponente.

 

Acer Nitro 5 4

Acer je dostupne priključke nekako ravnomjerno rasporedio s lijeve i desne strane uređaja, s tim da se priključak za napajanje nalazi sa stražnje strane.

 

Ovaj model također dolazi s chiclet tipkovnicom nešto većih dimenzija s RGB osvjetljenjem. Riječ je o solidnoj tipkovnici koja je dosta prostrana i ugodna za korištenje. Ugrađeni touchpad dovoljno je velik, ali nije osobito precizan i svakako preporučujemo korištenje zasebnog gaming miša.

Što se tiče opremljenosti, možemo reći kako je solidna, premda Acer ovdje ne nudi čitač SD kartica, a tu je i samo jedan USB-C priključak. Također nema podrške za PCIe 4.0 i Thunderbolt, no to su ograničenja AMD-ove mobilne platforme. Također spomenimo kako bi ugrađena RTX 3070 kartica trebala podržavati HDMI 2.1, no imali smo dosta problema s ovim laptopom dobiti 4K prikaz na 144 Hz putem HDMI priključka.

Moćan hardver i velik ekran

Jedna od ključnih osobina zbog kojih ćete poželjeti kupiti ovaj gaming laptopa svakako je veliki 17-inčni ekran. Rezolucija mu iznosi standardnih 1920 × 1080 piksela, a brzina osvježavanja 144 Hz. Kontrast i reprodukcija boja su na zadovoljavajućoj razini. Maksimalna svjetlina također je sasvim pristojna, ali mnogi laptopi posjeduju i svjetlije ekrane. Brzina odziva je s druge strane vrlo dobra i zamućenje slike nije toliko primjetno. Opcija LCD Overdrive u Acerovoj aplikaciji NitroSense omogućuje dodatno ubrzanje odziva, uz nešto više izražene neželjene artefakte u prikazu.

Hardverski se ovaj laptop temelji na već spomenutoj AMD-Nvidia kombinaciji, dolazi s ukupno 16 GB radne memorije i NVMe SSD-om od 512 GB. Nvidijina RTX 3070 laptop grafička kartica posjeduje ukupno 8 GB videomemorije i ovdje je ograničena na potrošnju od oko 100 W.

Osvrnemo li se ponajprije na ukupne performanse i performanse ugrađenog procesora, možemo reći kako ovaj Nitro 5 latop nudi više nego dovoljno hardverske snage za sve zahtjevne zadaće poput obrade slike i videa. Procesor s osam jezgri u kombinaciji s NVMe SSD-om omogućuje iznimno brz rad te su performanse cijelog sustava na vrlo visokoj razini. Pritom istaknimo kako ugrađeni SSD ipak nije osobito brz u usporedbi s nekim drugim PCIe 3.0 diskovima koji se obično ugrađuju u gaming laptope.

Gaming performanse su pak određene s nekoliko ključnih faktora. Ponajprije RTX 3070 kartica na raspolaganju ima maksimalnih 100 W što je negdje na donjoj granici za ovaj grafički procesor. Također ovaj laptop nema tzv. Mux sklopku, odnosno nemate mogućnost korištenja isključivo zasebne Nvidijine grafičke kartice bez integriranog grafičkog čipa na AMD-ovu procesoru. Stoga je za maksimalne performanse potrebno koristiti vanjski monitor spojen na HDMI izlaz.

Odlične gaming performanse

Ukupno gledano međutim ovaj laptop omogućuje odlične gaming performanse. Ugrađen RTX 3070 je dovoljno moćan da vam omogući igranje svih najnovijih igara na 1080p s maksimalnom kvalitetom slike, a i 1440p nije veći problem u velikoj većini slučajeva. U nekim igrama možete i koristiti Ray tracing, posebno u kombinaciji s DLSS-om.

 

acer benchmark

 

Vidljivo je međutim kako su performanse ograničene maksimalnom dostupnom potrošnjom od oko 100 W. Sve skupa je vjerojatno posljedica Acerove odluke da s ovim laptopom isporučuje 180° vanjski strujni adapter. S obzirom na ugrađene hardverske komponente to je prilično malo, a zamijetili smo kako ni AMD-ov Ryzen 7 5800H ovdje ne dostiže pun potencijal po pitanju performansi.
Nadalje drugi problem svakako je buka rashladnog sustava. Ovaj je Acerov laptop iznimno bučan u igrama i pod punim opterećenjem. Unutar NitroSense aplikacije je dostupna mogućnost podešavanja brzine vrtnje ventilatora, međutim ovo nema neke velike svrhe, jer se CPU i GPU dosta zagrijavaju, pa se ubrzo ponovo uključuju automatske postavke kako bi se temperature zadržale na prihvatljivoj razini.

Konačno spomenimo i trajanje baterije. Očekivano vrijeme autonomije nije osobito dugo, međutim ipak smo očekivali nešto bolji rezultata, čak i kod ovakvog gaming laptopa.
Premda ovaj Acerov gaming laptop nije savršen, po doista prihvatljivoj cijeni nudi vrlo primamljivu kombinaciju velikog 17-inčnog ekrana te moćnog glavnog procesora i RTX 3070 grafičke kartice. U tom smislu trenutno na domaćem tržištu nudi ponajbolji omjer cijene i gaming performansi kada govorimo o novijim laptopima više klase. Stoga, ako možete živjeti s većinom od navedenih nedostataka, ovo je bez dvojbi vrlo isplativ gaming laptop.

Više informacija

  • Model: Nitro 5 AN517 41
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Ekran: 17,3“, 1920 × 1080 piksela, IPS, 144 Hz
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Acer
  • Procesor: AMD Ryzen 9 5800H 32/ 44 GHz turbo 45W+Cezanne APUAMD Promontory/Bixby FCH
  • Memorija: 2× 8 GB DDR4 3200 MHz
  • Grafički sustav: AMD Radeon Vega+ Nvidia RTX 3070 laptop 8 GB GDDR6, 100 W
  • Tvrdi disk: 512 GB NVMe SSD PCIe 3.0 ×4
  • Mreže: Gb LAN, Wi-Fi 6 (WLAN 802.11a/​b/​g/​n/​ac/​ax, 2×2, Intel), Bluetooth 5.0
  • Priključci: 1× HDMI 2.1, 1× USB-C 3.2 Gen 2, 1× USB 3.2 Gen 2, 2× USB 3.2 Gen 1, zvučnici, priključci za slušalice i mikrofon, 720p kamera
  • OS: nema
  • Dimenzije i masa: 403,5 × 280 × 24,9 mm, 2,7 kg
  • Plus: odličan omjer cijene i gaming performansi, brz osmojezgreni procesor, RTX 3070 kartica s podrškom za Ray tracing i DLSS, veliki 17-inčni 144-hercni ekran, tipkovnica s RGB osvjetljenjem, vrlo dobra opremljenost
  • Minus: izostanak podrške za PCIe 4.0, ne pretjerano brz SSD, osjetna buka pod punim opterećenjem i u igrama, performanse procesora i grafičke kartice ograničene maksimalnom dostupnom potrošnjom energije, kratko trajanje baterije
  • Ustupitelj i cijena: Acer, www.acer.hr, 11.111,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Nitro 5 AN517-41

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Nitro 5 AN517-41 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.