Lenovo ThinkPad X1 Fold

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Pogled u budućnost

Lenovo se snažno okrenuo preklopnim zaslonima, te nam ovaj puta donosi pravi preklopni laptop koji cijelom svojom površinom ima odličan OLED zaslon

Već dugo u ured nije došao komad hardvera za koji znate što bi trebao biti, no zapitate se kako se uopće otvara. To je osjećaj kakav smo imali dobar dio prvog druženja s novim ThinkPadom, s kojim Lenovo isprobava nešto novo i drugačije. O zakrivljenim i savitljivim zaslonima slušamo već godinama te je napokon imati prve proizvode u rukama uistinu zanimljivo iskustvo.
ThinkPad X1 Fold u svom srcu je, kao i ostatak linije, poslovni uređaj. Drugim riječima, u samom startu gleda se funkcionalnost i brzina obavljanja jednostavnijih zadataka, dok su 3D intenzivni zadaci ostavljeni drugom tržišnom segmentu. Teško je odlučiti od kojeg dijela krenuti, pa krenimo od samog vađenja iz kutije. Dobivate preklopljeni uređaj dimenzija premalenih za laptop ili tablet. Međutim, jednom kada ga izvučete, debljina otkriva da se ovdje krije nešto više. Riječ je o sendviču s pet slojeva te, ako niste vidjeli kako ga otvaraju, lagano je zapitati se što točno treba povući da se stvar otvori. Vanjski omot jednostavna je kožnata presvlaka koja štiti laptop. S obzirom na debljinu, zanimljivo je da u potpunosti prekriva površinu kada je laptop otvoren, no, kako se zatvara, tako se jedna strana povlači otkrivajući laptop ispod. Druga dva deblja sloja su strane samog laptopa, preklopljene da zauzmu manje prostora. Na kraju, u sredini imamo minijaturnu fizičku tipkovnicu koja se za laptop drži magnetima te ju laptop odmah prepoznaje.

Lenovo ThinkPad X1 Flip OTVOREN
Atraktivan je to maleni sustav, s malenom tipkovnicom i zaslonom kojeg možete nositi bilo gdje te neće zauzimati puno mjesta, čak i na putu, kad poželite skratiti duge sate leta. Zaslon koji dobivate koristi se OLED tehnologijom od LG-ja tako da već u startu dobivate superiorno iskustvo s apsolutnim crnim bojama, sustav koji će štedjeti bateriju, a istovremeno imati odličnu reprodukciju multimedije te visoku maksimalnu svjetlinu. Rezolucija zaslona iznosi 1536 x 1006 piksela, što je sasvim pristojno s obzirom na dimenzije uređaja. Tipkanje je ugodno kada se naviknete na manju tipkovnicu te se cijelo iskustvo može opisati kompaktnim. Uz to, za tipkovnicu je gumenom vrpcom prikvačena olovka. Ovaj pristup nam se više dopao od magnetnog priljepljivanja za rub, jer s magnetima olovka ipak lakše ispadne kada ju nešto gurne s njenog mjesta. Zaslon je i bez olovke osjetljiv na dodir, precizan te podržava Windows geste. Olovka povisuje preciznost, eliminira nakupljanje otisaka te je jednostavna za korištenje jednom kada se naviknete na cijeli sustav. Laptop se drži zatvorenim pomoću magneta, a osim tog početnog otvaranja, šarka ga drži na bilo kojem nagibu, sve do 180°.
Naravno, prije ili kasnije povući ćete samu tipkovnicu i otkriti tamnu istinu, da laptop ima još dobru drugu polovicu OLED zaslona, ugašenu, ali spremnu u svakom trenutku te se pali čim maknete tipkovnicu, a gasi kada ju vratite gore. Moramo istaknuti koliko je ovaj sustav integriran s Windowsima jer, dok je tipkovnica gore, Windowsi će uistinu prikazivati rezoluciju koju smo spomenuli. Čim skinete tipkovnicu, sustav “otkriva” pravu rezoluciju te otključava rotaciju zaslona. Samo je jedna prava “donja” strana na koju tipkovnica ide te ju uhvate magneti, dok će magneti na gornjoj strani tipkovnicu odbijati. Rezolucija punog zaslona iznosi 1536 x 2048 piksela, iliti 4: 3 omjer. Brzina osvježavanja je 60 Hz, te se radi o 8-bitnom SDR zaslonu. Vratimo se na trenutak na tipkovnicu te spomenimo da se na donjim rubovima oko tipkovnice mogu naći samo gumbi za paljenje laptopa te kontrolu glasnoće. Rubovi oko “gornjeg” dijela imaju četiri ventila te su gornji za aktivno hlađenje sustava, dok je sa svake strane po jedan zvučnik. Zvučnici su na standardnoj razini tablet zvučnika i tankih laptopa te im nedostaje dubokih tonova, ali su kristalno jasni za slušanje te mogu postići pristojnu glasnoću. Lijeva strana ima jedan USB-C utor, a na gornjoj strani se na rubu nalazi drugi USB-C utor.
Prebacimo se, tako, na interne specifikacije, koje ponovno kriju zanimljivu novost. Naime, laptop dolazi sa standardnih 8 GB RAM memorije te SSD diskom od 256 GB. Ono što je zanimljivo svakako je procesor. Riječ je o Intelovom Core i5-L16G7 procesoru s integriranom grafikom te pet jezgri. Ako ste pratili Vidilab onda znate o čemu je riječ. No, podsjetimo se ipak kako bismo bolje mogli dočarati specifikacije ovog novog sustava od Intela. Cijeli SoC ima predviđenu snagu od 7W. Sastoji se od jedne “velike” jezgre i četiri manje. Drugim riječima, preuzima se taktika kojom se služe procesori od mobitela. Velika jezgra bazirana je na Sunny Cover arhitekturi (Ice Lake), dok su četiri male Atom jezgre. Glavna ide do 3 GHz, dok malene idu do 2,8 GHz, a sa svim jezgrama postiže se 1,8 GHz. Čiste performanse mogu se otprilike mjeriti s Core i3-8130U procesorom, no uz daleko manju potrošnju. Zanimljivo je u task manageru vidjeti kako dok ne radite ništa zahtjevno samo četiri slabije jezgre obavljaju posao. Napomenimo da se koristi Foveros tehnologija od Intela te je i RAM memorija samo kat iznad procesora, no stane najviše 8 GB. Tako se i dobiva impresivna brzina radne memorije od 4267 MHz.

Lenovo ThinkPad X1 Flip 6
Lenovo je, naravno, dodao funkcije za pomoć dijeljenja zaslona kako bi se poboljšao rad s više prozora, no lagano je koristiti Windowsove funkcije te odvlačiti prozore prema rubovima i tako dijeliti veliku površinu za rad. Olovka se, također, bez brige može koristiti na OLED zaslonu, koji se doima daleko manje osjetljivim od mobilne verzije, a robusno kućište također daje dojam da bi ga bez problema moglo štititi i od manjeg pada. Kako smo rekli, a i sami probali, office alati, kao i razgovori preko kamere putem weba svi rade besprijekorno, a kamera je također više kvalitete od prosjeka. Naravno, smatramo kako bi se korisnici ionako trebali okretati aplikacijama baziranima na webu, poput cijelog Office-a, no i oni koji žele sve “lokalno” neće biti razočarani. Preklopni laptop tako je idealan da si u vrlo kratkom roku povećate radni prostor, ako imate mjesta staviti “ekran” te tipkovnicu odvojiti i smjestiti na stol. Uz standardnu malu, Lenovo dodatno nudi i pravu odvojenu ThinkPad tipkovnicu s brojnim mogućnostima i klasičnim featureima ThinkPad linije, no trebat ćete je odvojeno nositi sa sobom.

Više informacija

  • Model: ThinkPad X1 Fold
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 3
  • Ekran: 5
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Lenovo
  • Procesor: Intel Core i5 16G7
  • Memorija: 8 GB
  • Grafički sustav: Intel UHD
  • Tvrdi disk: 512 GB SSD
  • Zaslon: 13,3'' FullHD OLED
  • Mreže: WiFi 6, Bluetooth 5.0
  • OS: Windows 10 Pro
  • Dimenzije i masa: 299 x 235.6 x 11.3 mm / 0,99 kg
  • Plus: Touchscreen i tipkovnica, dobiva se i stylus, puno opcija korištenja
  • Minus: Dizajn ne prati najnovije trendove
  • Ustupitelj i cijena:

    Lenovo

    www.lenovo.com

    Cijena: 27.999,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo ThinkPad X1 Fold

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo ThinkPad X1 Fold - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.