Asus ROG GL702ZC: Ryzen 7 u laptopu

Asus ROG GL702ZC: Ryzen 7 u laptopu

Gamerski prijenosnik temeljen na AMD-ovom hardveru prvenstveno predstavlja alternativu za one koji se žele malo odmaknuti od Intela.

AMD pokušava biti konkurencija Intelu/Nvidiji već dugi niz godina, a kada su izdali novu seriju Ryzen procesora činilo se da bi se mogli vratiti u igru u velikom stilu. Ovaj je laptop direktan plod AMD-ovih pokušaja te prvi laptop s kombinacijom AMD-ovog Ryzen procesora i grafičke. Laptop izgleda kao i svi ostali iz Asusove Rog serije, što znači da je pretežito crn s crvenim više ili manje osvjetljenim akcentima za koje proizvođači još uvijek misle da su kul i da to mladi vole, ali ne bih se složio s njima. Dapače, ako se nekome to sviđa, samo dajte, no trenutno se svi gejmerski laptopi čine istima baš zbog kombinacije boja. Ali kad se naviknete na crveno blještavilo koje izvire iz svakog kutka, laptop izgleda u redu. Dobar, ali ni po čemu poseban.

Osjećaj za filing

Sa svojih 17 i još malo inča, laptop nije baš malen što, kao kod svakog laptopa te veličine, malo ubija svrhu laptopa kao prijenosnog računala. No, usprkos svojoj veličini iznenađujuće je lagan. Brušeni aluminij prekriva sve površine osim ruba ekrana i donje strane koji su plastični. Zahvaljujući aluminiju i izvrsnoj kvaliteti izrade laptop zrači premium energijom čega god se dotakli. Ta premium energija, nažalost, nestaje kad pogledate tipkovnicu i shvatite da je jednaka onoj sa Asusovih 15 inčnih laptopa, što u ovom cjenovnom rangu nema baš previše logike i nije ni za očekivati od proizvođača poput ASUS-a. Mala tipkovnica na velikom laptopu donosi neiskorištenost prostora sa strane, što nije neki veliki problem samo po sebi, ali postaje problemom kad krenete raditi nešto kao pisanje koda ili slično i shvatite da funkcije delete i insert nemaju svoju tipku, a mogle su je imati bez ikakvih problema. No to je samo mala zamjerka i izvor samo blagih do umjerenih frustracija. Još jedna stvar su zvučnici koji su, iako nude odličnu glasnoću i kvalitetu, dobro pozicionirani sve dok ne stavite ruke na tipkovnicu jer ih onda pokrivate podlakticama.

asus 1 tipkovnica

Jel’ može vrtit’ Crysis

Odgovor je da, ali nije napravljen izričito za igranje usprkos Republic of Gamers marketingu te natpisima po kutiji i uređaju. Nemojte me shvatiti krivo, procesor i grafička su prošli kroz benchmarke kao vrući nož kroz maslac, no to ne znači da je ovo laptop za gaming, što se dalo vidjeti tijekom testiranja: držao je stabilnih 60 FPS tridesetak minuta na High grafičkim postavkama u Overwatchu, no nakon tih pola sata FPS je krenuo padati. Grafička kartica koju koristi ovaj gaming stroj trenutačno je najjača iz AMD ponude, a radi se o modelu RX580 koji se u našim testiranjima pokazao nešto slabijim od nVidie GTX 1060 s kojom se sudara i u desktop segmetnu. Popularna kartica za rudarenje kriptovaluta spada u srednji segment i posve je dovoljna za ugodno igranje na visokim postavkama na FullHD rezoluciji. Uz dovoljno jaku grafiku, ipak još jednom treba istaknuti snažni desktop procesor, pa pretpostavljamo da će ovaj prijenosnik odabrati korisnici kojima treba jak multithreading, kao inženjeri, video editori i programeri. Prepreka bi moglo biti preveliko zagrijavanje procesora.

tablica asus

Baterija

Iako smo navikli da baterije ne traju predugo, posljednja generacija laptopa napravila je velik napredak u pogledu trajanja baterije, što ovaj laptop čini poprilično čudnim s obzirom na to da je na našem standardnom testu baterija trajala mizernih sat vremena i pet minuta. Za to mislim da je kriv Ryzen procesor iz stolnog računala koji nije optimiziran za upotrebu u laptopu, što sam zaključio po podacima koje su system monitori pokazivali za vrijeme testa baterija. Procesor je trošio jednako struje kao kad je laptop spojen na struju i još uvijek mu je bilo dopušteno tzv. dizanje na 3.0 GHz, što je maksimalni clock procesora. AMD je u prošlosti imao problema s grijanjem procesora. Ovaj laptop, nažalost, nije iznimka: čak dok pišem ovo s otvorenim samo MS Wordom i Chrome-om s četiri otvorena taba, procesor i grafička su na 55 stupnjeva. Lijeva strana tipkovnice drži se na oko 30 stupnjeva, što je normalna vrijednost, dok se na desnoj strani uređaj zagrijava do vrlo primjetnih 40 stupnjeva. Još jedna zanimljiva stvar je to što su Windowsi (ili AMD) gasili system monitore kojima sam pratio temperaturu kada bi dosegla 85 stupnjeva. Sve to budi sumnju u dugovječnost ovakvog setupa.

Zaključak

Asus je “mobilnim gamerima” odlučio ponuditi alternativu Intel/Nvidia hardveru želeći iskoristiti veliki prošlogodišnji hype oko Ryzena. I definitivno se potvrdila snaga novog AMD procesora u zadacima koji zahtijevaju multithread način rada. I u svojoj nazivnoj ulozi gaming stroja, ovaj ROG model neće iznevjeriti. Ono gdje leže problemi su neoptimiziranost za laptop konfiguraciju Ryzen/RX580 kombinacije, što se vidi u izrazito kratkom trajanju baterije, kao i za gaming laptop još nezgodnije zagrijavanje procesora. Bez sumnje, radi se o desktop replacement sposobnoj gotovo radnoj stanici koja bi bila još veći mamac za kupovinu kada bi se adekvatnije riješilo pitanje zagrijavanja.

Više informacija

  • Model: Asus ROG Strix GL702ZC
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Cool Faktor: 4
  • Proizvođač: Asus
  • Procesor: Ryzen 7 1700
  • Memorija: 16 GB DDR4
  • Grafički sustav: AMD RX 580 (4 GB GDDR5)
  • Tvrdi disk: 256 GB SSD 1 TB HDD
  • Optički uređaj:: Nema
  • Zaslon: 1080p matte IPS
  • Mreže: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth 4.1
  • Baterija: 76 Wh
  • Dimenzije i masa: 415 x 281 x 34 mm, 3.2 kg + 1.2 kg cigla
  • Plus: Odličan CPU, ekran, zvučnici
  • Minus: Tipkovnica, pregrijavanje
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus ROG GL702ZC: Ryzen 7 u laptopu

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus ROG GL702ZC: Ryzen 7 u laptopu - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.