Corsair Crystal 680x

Corsair Crystal 680x

Premium kućište za entuzijaste

Corsair se s ovom ponudom nije šalio. Kućište je atraktivnog, modernog dizajna i nudi vrhunske performanse, naravno, uz prateću cijenu.

Crystal 680x dio je uspješne serije premium kućišta od Corsaira u kojem cijena zauzima drugo mjesto te se cijeli fokus okreće oko izgleda i performansi. Jednom kada cijenu izbacite iz računice i krećete s dizajnom od početka, rješenja postaju mnogobrojna te se Corsair odlučio za već dokazani “dual-chamber” setup, koji fizički odvaja komponente u dva dijela, jedan gdje se smještaju komponente koje ne proizvode previše topline i drugi gdje je potrebno puno ventilacije, a i gdje se obraća najviše pozornosti. 

Corsair 1

Često tako vidimo pokrivač s donje strane mnogih kućišta koji sakriva napajanje, kablove ali i diskove od glavnog dijela kućišta. Crystal 680x te komponente premješta sa stražnje strane matične ploče gdje stane napajanje doslovno neograničene veličine s isto tako ogromnim prostorom za kablove, tri HDD i četiri SSD diska u zasebnim policama te, naravno, zaseban otvor za ventiliranje filtriranog zraka za napajanje.

Prostranost

Izvana, taj dio kućišta namijenjen je za gumbe paljenja s gornje strane, audio izlaz, dva USB 3.1 utora, kao i jedan USB 3.1 Gen 2 Type-C konektor s 10 gigabitnom brzinom prijenosa podataka, dok je ostatak kompletno metalan i obojan u boji kućišta, bijeloj ili crnoj.

Vanjska strana ostatka kućišta maksimalno je prekrivena tempiranim, lagano zatamnjenim staklom, ispod kojeg se nalazi metalan kostur kućišta koji će sve držati. Prednja strana tako ima tempirano staklo dovoljno odmaknuto da sa svih strana može proći svježi zrak koji vuku već ugrađena tri RGB ventilatora od 120 mm. Staklo se drži s lijeve donje strane, no kućište je i ovdje izrezano kako bi omogućilo prolaz zraka. Ispred ventilatora nalazi se filtar koji izgleda ugrađenim u kućište, a to je postignuto njegovom ugradnjom s unutarnje strane. Ova odluka otežava njegovo čišćenje jer kako biste došli do njega, potrebno je skinuti prednje ventilatore koji su na odvojivom komadu metala, a filter je također pričvršćen za taj dio kućišta te se onda može izvaditi i očistiti. Vjerujemo da će taj proces razbacati dosta prašine po kućištu, no to će samo vrijeme pokazati. Umjesto već ugrađena tri prednja ventilatora od 120 mm, ovdje imate opciju staviti dva ventilatora od 140 mm.

Prelaskom na gornju stranu imamo komad zatamnjenog tempiranog stakla koje je odmaknuto par centimetara od kućišta gdje također dolaze ventilatori, a moguće je staviti dva ventilatora od 120 ili 140 mm. Između ventilatora i kućišta također dolazi filtar prašine te se čisti pomoću iste mehanike kao i prednji filtar. Kako je konstrukcija za matičnu ploču spuštena niže s obzirom da napajanje ide iza, gore imate mjesta za uistinu masivne radijatore za vodeno hlađenje. 

Vrhunske opcije hlađenja

Donja strana kućišta nije prošla bez otvora te kao i gornja ima mjesta za ugradnju dva ventilatora od 140 mm koji mogu svjež zrak gurati u kućište i direktno hladiti grafičku karticu. Naravno, ispod kućišta imamo s vanjske strane i filtar zraka koji ovoga puta lagano sklizne van za potrebe čišćenja.

Stražnja strana je, osim jednog ne-RGB ventilatora od 120 mm koji dobivate, puna otvora za PCI kartice te omogućuje i instalaciju vaše grafičke kartice paralelno uz matičnu ploču, no sami ćete morati kupiti PCIe produžni kabel. Na stražnju stranu se također naravno može postaviti ventilator od 140 mm , što kućištu ukupno daje mogućnost instalacije osam ventilatora od 120 mm ili sedam ventilatora od 140 mm, čiji je zadatak pružiti maksimalno hlađenje grafičke kartice i procesora.

Bočna strana gdje se nalazi stakleni panel kroz koji gledate unutrašnjost je na šarkama koje omogućuju njeno lagano otvaranje, a zatvorenom ju drže magneti. Sa šarka se lagano skida odvijanjem jednog vijka na gornjoj šarci, a ovakvo rješenje olakšava čišćenje filtera zbog kojih ćete morati češće zaviriti u samo kućište.

Atraktivan dizajn i vrhunske opcije hlađenja dolaze vam po cijeni od 2000 kuna, što će moći opravdati samo rijetki entuzijasti, pogotovo jer ako i neki od dućana odluče uvesti ovo kućište, vjerojatno će mu cijena još malo porasti.

Više informacija

  • Model: Crystal 680x
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Corsair
  • Plus: Moderan izgled, brojne opcije postavljanja, hlađenje bez kompromisa
  • Minus: Za čišćenje filtera potrebno skidati držače ventilatora iznutra
  • Ustupitelj i cijena: Corsair, www.corsair.com, 2.000,00 kn
  • Max. visina hladnjaka: 180 mm
  • Max. dužina grafičke kartice: 330 mm
  • Prednji podržani radijator: 120/140/240/280/360mm
  • Gornji radijator: 120/140/240/280 mm
  • Stražnji radijator: 120/140 mm
  • Filteri za prašinu: Prednji, strana, gornji i donji
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Corsair Crystal 680x

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Corsair Crystal 680x - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.