Uvodnik - Vidi 322

Uvodnik - Vidi 322

Vrhovi

Početak godine je prilika za malo zavaravanja sebe da smo baš ono loše uspjeli ostaviti u onoj noći koja je završila vatrometom.

Tomislav
Čudovišne promjene još jednom će izokrenuti svijet kakvog poznajemo

 

Eksplozivnim početkom u prvoj noći valjda zabijamo koplje u monstruma od stare godine koje se malo tko želi sjetiti više, sve dok nam ne ishlape loše uspomene i ostanu samo dobre.

Početak je uvijek početak. Miriše na dobru priču. Ne znamo što nas čeka, ali nadamo se najboljem. Malo sebi možete pomoći u zavaravanju samog sebe tako da si napravite sulude novogodišnje odluke koje ćete napustiti već tijekom siječnja kao da nisu niti postojale.

Ali tko će vas provjeravati. Ako nitko za njih ne zna nisu se niti dogodile.

No ono što zaista može pomoći je da pitate pametne ljude oko sebe što misle da je pred njima. Jer ako je nešto pred njima što oni vide vjerojatno je i pred vama, samo lukavo koristite njihove oči da se sami ne spotaknete na prepreke u maglici koja obavija godinu koja se tek počela razvijati. Morate samo biti sigurni da ste pitali baš zaista pametne, a ne one druge.

VIDI ima njuh za odlične i pametne vizionare, pa smo pitali odlične lidere naprednih hrvatskih tehnoloških tvrtki da nam kažu što vide da je pred njima kao prilika i izazov. Ove njihove riječi zaista pročitajte, i nekoliko puta ako treba, da shvatite i ono što nije napisano jer ako itko zna o čemu priča to su upravo oni. Što god da je pred nama, ako ste spremni na to, kretat ćete se brzo kroz probleme do cilja. Morate biti stalno u pokretu. Ali nikako ne u krug.

Kad smo kod kretanja, preselili smo se nakon 15 godina na novu adresu. Da malo unesemo promjenu i novu dinamiku. Bila je to prilika da uronimo u vremeplov i iz najdubljih kutaka redakcije na svjetlo dana izvučemo prastare hardvere koje smo tamo pospremili kad smo ih zamijenili novijom braćom.

Nakupina svega što možemo nazvati elektronikom u središtu redakcije više je izgledala kao distopijsko smetlište neke budućnosti gdje je čovjek ispario, a preostale komponente bez starih gospodara smiono se povezuju i formiraju u robote. Novu vrstu koja će ovladati Zemljom.

Hollywood bi pozavidio na toj sceni, no morali smo ipak poslati ih na reciklažno dvorište i time ubiti nadu filmašima za novi blockbuster.

Bilo je pomalo sjetno gledati Compaq PalmPilot, jedan od prvih ručnih pomagača koji je bio nalik današnjim smartfonima kojima ste već tada upravljali pomoću male olovke – vizionarski trend kojeg je davno prije njega u devedesetima prošlog stoljeća pokrenuo Apple Newton koji je, nažalost, neslavno propao, ako ga se netko još uopće i sjeća. Intelovi Pentium jednojezgreni procesori takta na 100 Mhz, procesor AMD 486 DX2-80, US robotics modemi brzine od 2400, Iomega ZIP Drive uređaji za pohranu podataka, Jazz drive, SCSI diskovi, paralelni kablovi, 1.44-inčne diskete te gomila CD-romova hrabro su čekali egzekuciju prema dvorištu iz kojeg nema povratka. Sve su to bile cutting edge tehnologije svog vremena koje su nam malo pomalo promijenile živote.

Sada su pred nama čudovišne promjene koje će još jednom izokrenuti svijet kakvog poznajemo. Umjetna inteligencija koja se provlači kroz svaku misao nečijeg predviđanja tehnoloških promjena u idućim godinama. Umjetna inteligencija, koliko god je se neki bojali, bit će nešto što će ući u sve sfere našeg života vrlo intenzivno.

U nedostatku developera tvrtke se već oslanjaju na Low-code-No-code koncept gdje za jednostavnije kodiranje prepuštaju svoj bazični development umjetnoj inteligenciji i stvari tu idu dobro. Za sada. Mi smo napisali i objavili neke prve tekstove uz pomoć umjetne inteligencije. ChatGPT3 je pomogao dokopati se našeg redakcijskog virtualnog deska. Dobro je. Još nas ne tuče. Za sada.

Na horizontu se pojavljuju novi vrhovi tehnoloških promjena koje trebamo osvojiti.

DeFi, odnosno koncept decentraliziranih financijskih servisa, omogućit će ljudima više mogućnosti upravljanja financijskim sredstvima koristeći blockchain tehnologiju. Mixed Reality donijet će novosti u obrazovanje, profesionalnu edukaciju, medicinu, zabavu i industriju doživljaja kao što je turizam. Big data će ponuditi ogroman ocean mogućnosti kreiranja skrojenih rješenja za svakog korisnika prema njegovim afinitetima i načinu života. Bit će nam ugodnije, no, kao i često do sada, reći ću opet.

Tehnologija je tu da nam pomogne da izoštrimo ono što smo sami izgradili u sebi. Da pojača sve ono što smo sami utočili od spoznaja u sebe, pa nemojte odustati biti ljudsko biće jer tehnologija neće živjeti vaš život umjesto vas. Ona je tu samo da od života dobijete mrvicu ugode više. Nemojte dopustiti da vas ona vodi jer ćete izgubiti samoga sebe na tom putu.

VIDImo se u 2023.! Sretna vam bila.

 

Sadržaj časopisa VIDI broj 322 pročitajte na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.