Uvodnik - Vidi 311 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 311

Uvodnik - Vidi 311

Korisničko iskustvo

Potreba ljudskih bića da prošire svoje mogućnosti djelovanja na majčici Zemlji počela je onog trenutka kada smo prestali koristiti ruke u šetnji travnatim savanama i njima počeli raditi zanimljivije stvari koje su nas dovele sve do ruba našega sunčeva sustava.

Tomislav

Sve je tamo. Svi vaši profili, zdravstveni kartoni, brojevi koraka

Dvonožna era našeg gospodarenja planetom sigurno završava u ovoj dekadi kada ćemo se konačno realizirati kao bića spojena s digitalnim svijetom. Što kroz Internet, a što upotrebom prividne stvarnosti ili egzoskeleta, povećavajući time dosege naših fizičkih sposobnosti unatoč sili gravitacije.

Virtualnu stvarnost nismo pokušavali otkriti nedavno otkrićem VR naočala, već eonima prije kada su naši preci u tu svrhu uzimali ono što im je bilo najbliže pećini, psihodelične gljive. Uranjanjem u nepoznate svjetove našeg uma. Kemijski spojevi koji su ljudima otvarali vrata nebuloznih fantazija u kojima su tražili bijeg od onog što žive svaki dan tragajući za nadnaravnom senzacijom i novim jedinstvenim iskustvom.

Bila je to dostupna i legalna tehnologija tog vremena. Sada se to legalno može kupiti preko Amazona. Ne psiho-gljive, već VR naočale. Potreban je još samo dobar duboki svijet u koji ćete utopiti svoj um.

No za to će se pobrinuti Apple, Mataverse i Google, ali kuda ćete bježati kad je baš ovdje gdje ste sad najbolje? Možda je, a možda i nije. To ćete znati tek kad konzumirate za vas kreirane svjetove, nove „prijatelje“ i čarobna iskustva koje će vam prirediti korporacije kako bi vam usput prodali marketing svojih sponzora.

Ne zvuči baš dobro kada vam tako prodajem priču jer miriše na lopovsku krađu vaše duše bez vašeg odobrenja, bez onoga vašeg konačnog DA. Ali što kada vam tu priču ispričam ovako?

Zašto si primjerice ne biste ostvarili svoj životni san unatoč realno slabašnim izgledima zbog odsutnosti zdravih mišića u vašem tijelu i popeli se konačno na Mount Everest, ali u društvu svog omiljenog rock banda. Recimo Rolling Stonesa. Usput ćete ćaskati s avatarom Mick Jaggera pogonjenim dobrim AI-em koji će vam ponuditi, onako usput, da zajedno sklepate nove stihove za njihovu novu virtualnu turneju na kojoj možete biti njihov virtualni gost. Putem na Everest možete povesti i par virtualnih redovnika obližnjeg budističkog samostana i produbiti duhovne teme, ali i komičara Jerryja Seinfelda da vas razveseli prema vrhu Himalaje.

Sam put na vrh bit će naporan ovisno o tome kakvu ste težinu puta odabrali u paketu i osjećat ćete umor, strah, zimu, nelagodu i sve to što ste naručili prije no ste se uvukli ispod tanke opne koja dijeli stvarni svijet od virtualnog.
Tu neće biti loših trenutaka, izgubljenih minuta ili loših ljudi. Neće biti obaveza niti radnih dana, loših ocjena, pospremanja kreveta, ludih šefova i loših veza iz kojih ne možete izaći. Sve će biti tako da vaše iskustvo bude nadnaravno. A opet, sve ćete moći ponoviti opet i opet samo u drugim varijacijama scenarija.

Zvuči jezivo? Možda malo. No ništa gore od onog što već imamo danas. Digital Twins ili DT ono je što velike tvornice u svijetu već rade danas da bi optimizirale put razvoja svojih novih proizvoda.

Svaka fizička tvornica koja danas drži do sebe ima svog virtualnog blizanca u kojemu se razvijaju scenariji od projektiranja, razvoja, kreiranja specijalnih alata i optimizacije procesa do potrošnje resursa. Sve kako bi što brže i kvalitetnije napravili novi auto, telefon, računalo ili vašu buduću virtualnu kacigu.

Za široke mase taj svijet nije tako daleko no do 2030. kažu da neće biti toliko brzog interneta koji bi ipak trebao biti najmanje brzine od 100 gigabita u sekundi i s najmanjom mogućom latencijom kako bi bolnice primjerice sasvim sigurno pružale mogućnost operacija na daljinu.

Tada neće biti bitno jeste li na otoku Braču ili na nekom salašu u Baranji ako vam je dostupna virtualna operacijska sala, operirat će vas najmoćniji neurokirurg svijeta. To možda čak neće biti niti čovjek, već supermoćno računalo. Nećete tada niti znati tko vam laserom škaklja amigdalu.

Sateliti koji kao rojevi orbitalnih pčelica malo po malo prekrivaju naše noćno nebo prekrivajući pogled na ono zvjezdano, pružit će nam najveću moguću pokrivenost internetom u bilo kojem trenutku jer zemaljski internet za sada pokriva tek 95% planeta.

Kombinacija zemaljskoga i satelitskog interneta omogućit će stvaranje privatnih mreža na licu mjesta, gdje želimo i propusnosti kakvu želimo. To će omogućiti kreiranje bilo koje aktivnosti koja zahtjeva povremenu obilnu obradu podataka u oblaku. Vertikalne farme, energetske mreže, autonomna vozila, sve će to trebati velike brzine, brzi odziv i supermoćna računala koja će to sve moći prožvakati.

Opet zvuči malo strašno? Nije. To u manjem obliku svi već imate u svojim džepovima na pametnim telefonima. Sve je već tamo. Svi vaši profili, zdravstveni kartoni, brojevi koraka, kalorija, EKG, zasićenosti kisikom i stvari za koje niti ne znate da ih dijelite s cijelim svemirom.

No iako nam godi sve što danas možemo pojačani moćnim uređajima s gomilom aplikacija, ipak nikad nemojte smetnuti s uma da smo upravo mi najmoćniji kompjutor stvoren na ovom planetu za koji trenutno znamo. To nam je dato na korištenje. Naš život i um. Sve ostalo što izmišljamo jako je zabavno, ali sve su to samo igračke kojima si samo poboljšavamo „korisničko iskustvo“ superstroja kojim se već služimo. Samim sobom.

Pogledajte stoga kojim korisnim novim aplikacijama možete osnažiti igračku u vašem džepu. Proučite naš tradicionalni ovogodišnji izbor najboljih 50 aplikacija koje koristimo u Hrvatskoj, a vrijedne su vaše pažnje i palca koji će stisnuti moćnu zapovijed – Download!

VIDImo se uskoro, kad zapušu bure u ožujku.

Sadržaj časopisa VIDI broj 311 pročitajte na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.