Uvodnik - Vidi 307 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 307

Uvodnik - Vidi 307

Karta blaga

Ljeto je bilo duuugo, vruće i ljepljivo pa tko može osporiti da nam nije bilo veselo, no vrijeme je da upalimo naše magične strojeve u redakciji i da vruća para krene štipati za oči jer zima kuca na vrata i trebat će uskoro pripaziti koliko smo zagrijali vaša srca dobrim sadržajem i temama koje će vam otvoriti apetit za novim tehno-zanimacijama koje se pojavljuju na horizontu.

Tomislav

Gomila „čudnih“ novih tehnoloških zanimanja tek će izroniti na tržištu rada

Imamo top tech adute u šapama i ne šalim se oko toga. U zadnjem ljetnom mjesecu u Hrvatskoj se dogodilo nekoliko tehnoloških važnih stvari, od kojih naravno nije samo povratak preplanule ekipe VIDI redakcije s ljetovanja ono što treba istaknuti, iako ni taj događaj ne treba prešutjeti.

Hrvatska je, naime, ovog rujna udomaćila jednu od najvećih developerskih konferencija u Europi radi čega su mojim prijateljima tamo, preko tamnih voda Atlantika, suzile oči jer takvo okupljanje developerske kreme i tamo u Americi izaziva veliku pozornost. Domaća Shift konferencija, koja je i inače pokazivala pozitivne titraje od kada je osnovana u Splitu od jednog IT zanesenjaka Ivana i unosila živost u taj kraj Hrvatske, godinama dovlačeći odlične goste iz cijelog svijeta, ove je godine promijenila vlasnika i količinu zelembaća s kojima su se sada mogli poigrati.

Veliki hrvatski IT gigant, Infobip, progutao je Shiftere s lukavom idejom da mu to posluži kao marketinški alat i da kroz takvu mega konferenciju Infobip bude ujedno i promotor novih tehnologija koje i sam koristi. Ideja mu je vjerojatno i da postavi Hrvatsku na mapu važnih DevOps destinacija, gdje svaki developer koji drži do sebe treba spustiti sidro da se upozna s top ljudima iz svjetskog developerskog vrha bar jednom godišnje, a posebno sada kada smo postali nomad friendly destinacija. Prva godina nove-stare Shift konferencije pokazala je dobre vibracije jer je okupila velik broj developera iz cijeloga svijeta, kao i odličnih govornika. Zadarska arena, prepoznatljivog svemirskog dizajna koja veći dio godine uglavnom stoji prazna, je izgleda dobila svog novog promotora koji nije iz svijeta sporta.

Infobip je tvrtka nastala isključivo ludom upornošću trojice vlasnika kada baš nitko više nije vjerovao da će to što rade donijeti neki novac, pa im ideja da nastave s ovom poznatom konferencijom prema još većim stvarima sigurno neće nedostajati.

Druga epska stvar koja nas je krajem rujna pogodila u srce objava je da ga i mi konačno imamo. Imamo prvi europski RISC-V čip, odnosno uzorke testnih čipova EPAC 1.0. Sve je dio Europske procesorske inicijative (EPI) u koju je uključeno 28 partnera iz 10 europskih zemalja, a zagrebački FER odigrao je jednu od ključnih uloga dizajnirajući jedinicu za vektorsku obradu. Možemo i reći da je „naš“ Daniel Hofman dio hrvatskog tima o kojemu ćemo tek pisati. Cilj ove inicijative je postizanje neovisnosti EU u tehnologiji HPC čipova i općenito High performance computing infrastrukture. Ovo je nešto što će europsku industriju učiniti neovisnom o Kini i Americi i to je stvarno gigantski trenutak, posebno ako se zna da je zagrebački FER u tom konzorciju. To je velika stvar, kao i sudjelovanje naših znanstvenika u izradi prvog fuzijskog reaktora. Stavlja nas na ozbiljnu mapu velikih njuški. Možda će se u Sisku, Ogulinu ili Šibeniku za koju godinu ljeskati krovovi novih hala koje će proizvoditi europske procesore.

Kako sve više postajemo zanimljivi velikim svjetskim igračima, poput Amazona, da otvore u Hrvatskoj svoje udaljene tehnološke razvojne odjele, pitali smo se tko sve u Hrvatskoj proizvodi kvalitetne kadrove za ono što nas čeka. Gomila „čudnih“ novih tehnoloških zanimanja tek će izroniti na tržištu rada u idućim godinama, a te nove poslove obavljat će studenti koji tek trebaju upisati neki tehnološki studij.

Odlučili smo stoga kartirati, odnosno iscrtati hrvatsku mapu skrivenog blaga. Kartu hrvatskih hi-tech učilišta. Gdje, kako i zašto izgubiti svoje vrijeme da steknete vrijedne IT vještine s kojima možete odmah unovčiti ono što ste dobili u studentskim klupama i labosima? U našem velikom, detaljnom i tradicionalnom prilogu vidjet ćete kako se 9 ponajboljih hrvatskih IT učilišta pripremilo da školuje i isporuči najbolje što Hrvatska može ponuditi.

Broj IT učilišta u Hrvatskoj je nestvarno velik, naravno, pitanje je kvalitete znanja kojeg možete dobiti, ali i broja studenata koji mogu upisati takve studije. Karta znanja ne izgleda loše. Kada bi je gledao stranac koji dolazi u Hrvatsku pokrenuti neki tech start-up, rekao bi da je Hrvatska obećana zemlja. No, zapravo, nije li zaista tako?

I da se još malo pohvalimo za kraj, naš fenomenalni VIDI X korišten je na prvom ljetnom robotičkom kampu Hrvatskog robotičkog saveza, ali i ljetnom kampu za napredne programere Zagrebačkog računalnog saveza. Gotovo da nema tjedna da neka škola ili fakultet ne dobije svoju VIDI X učionicu. Projekt VIDI X ostvaruje naše lude snove da omogućimo nešto posebno zabavno i pametno novim generacijama koje tek dolaze. VIDImo se!

 Sadržaj časipisa Vidi 307 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.