Uvodnik - Vidi 299 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 299

Uvodnik - Vidi 299

Džepni trikorder za mase

Svi znamo da je SF neiscrpni izvor inspiracije za kreatore uređaja koji će se zaista naći u stvarnom životu tek koju dekadu nakon što smo to čudo s divljenjem gledali u nekom SF filmu ili nekad čitali u SF romanima Isaaca Asimova.

Tomislav uvodnik

Lista mogućnosti je predugačka a najbolje tek slijedi

Kada sam kao klinac pratio pustolovine istraživačkih svemirskih brodova slavne Zvjezdane flote u bespućima alfa, delta i gama kvadranta, osim warp pogona i teleportacijske zrake, najviše me fascinirao svemogući ručni uređaj, trikorder.

U početku, u ne tako dalekoj budućnosti, negdje oko 2370. godine trikorder model TR 590 Mark X je služio tek za očitavanje zdravstvenih funkcija posade, kvalitete zraka i slične tričarije, no uskoro ga Vulkanac Spock koristi čak za iniciranje hladne fuzije u živućem vulkanu na planeti Nibiru u filmu „Star Trek Into Darkness“.

Iako u početku izgledaju kao nespretne cigle, kasnije, oko 2380. godine, pojavljuje se preklopni model, a oko 2800. postaju tanji i ergonomski profinjeni. Iza 3000-tih Zvjezdana flota koristi manji uređaj poput bedža koji objedinjuje puno moćnih funkcija, od transportiranja do holografskih prikaza karte svemira i sličnih, za sada nama nepotrebnih, funkcija. No, iako sam sada prepričao fantastičnu povijest nekog izmišljenog uređaja kroz stoljeća koja su tek pred nama, potpuno je jasno da je isti put prešao naš dobar znanac, mobitel, ali u svega 25 godina. Prvo je bio nespretna cigla samo s funkcijom obavljanja razgovora, pa mu je dodana mogućnost pisanja putem SMS funkcije, a ubrzo tada popularna Nokia, u svom modelu 6110, časti kupce s prvom ugrađenom igrom Snake. 

Baš kada je svijet pomislio da je ovo vrhunac tehnološkog napretka civilizacije i sve što čovjek može poželjeti od svog mobilnog ljubimca pojavljuje se neki Apple, koji je do tada proizvodio Mac računala boreći se sa sve većim utjecajem Microsofta i nadirućom popularnosti „običnih“ PC-a koji su bili dostupni i jeftini.

U mjesecu siječnju te ključne 2007. godine, Steve Jobs, kontroverzni osnivač danas najbogatije tehnološke tvrtke, ali i veliki vizionar, objavio je da Apple počinje proizvoditi pametni telefon nazvan iPhone 1, čiji će korisnici odmah moći pristupiti tržnici s čak 500 različitih aplikacija. S izuzetno malim dimenzijama, velikim dodirnim ekranom u boji i dopadljivim dizajnom bio je hit i brzo osvojio srca i novčanike milijuna kupaca. Mogao je lako stati u svačiji džep. Rođen je prvi pametni telefon, ali što je najbitnije, rođen je prvi trikorder za mase. Gotovo svemogući uređaj s mogućih 500 različitih korisnih aplikacija ljudima je ekspresno pružio malu utjehu da mogu vratiti malu kontrolu nad svojim životom pomoću pristupačne tehnologije koja je sada u njihovom džepu. 

Mogli ste ubrzo kontrolirati svoje zdravlje, brojati korake, pozicionirati se u prostoru usred neke pustopoljine, upravljati udaljenim sustavima, gledati, snimati i uređivati filmove, čitati knjige, upoznavati nove ljude, učiti nove jezike, programirati, prevoditi, skenirati, trgovati na burzi, plaćati račune, komponirati, crtati, projektirati,….lista mogućnosti je predugačka, a najbolje tek slijedi. Slogan prvog smartphonea bio je - This is only the beginning. Bili su, očito, u pravu. Ubrzo je krenula trka tehnoloških divova u kojoj je Microsoft morao priznati poraz, a Google je doživio veliki uzlet. Danas se dnevno na Google Play Storeu i AppStoreu objavi gotovo 5000 aplikacija, od kojih 70% nikad neće biti preuzeto od strane korisnika. Ako je Internet bio otkriće za mase devedesetih, mobilne aplikacije su označile početak novog milenija.

Danas vjerojatno ne postoji aplikacija koja bi vam u nečemu mogla pomoći, a da već nije napravljena. Čim pomislite da bi je trebalo napraviti već je vjerojatno netko radi. Različiti senzori i čipovi koji se danas ugrađuju u smartphoneove sve su moćniji i njima upravljamo mnogim drugim novim uređajima poput pametnih satova, pametnih kuća, automobila. Prava eksplozija novih vrsta pametnih aplikacija i usluga tek je pred nama. Kuda sve to ide? Tamo gdje će nas odvesti naša mašta i nove potrebe koje nastaju svakim novim danom. Potrebe za koje nismo niti znali da ih imamo. 

Umjetna inteligencija ugrađena u njih pomoći će nam da aplikacije koje koristimo budu skrojene individualno baš za naše potrebe i pomoći nam da si život učinimo ugodnijim. Zato već 5 godina postoji izbor 50 ponajboljih hrvatskih aplikacija koje ozbiljno radi VIDI. Mnoge od njih su napravljene od strane hrvatskih tvrtki, dok su druge samo prilagođene jezikom i sadržajem. Sve one su bile u našem fokusu odabira najboljih 50. Kako je ovo već tradicionalni i jedini izbor mobilnih aplikacija na ovim prostorima, potrudili smo se detaljno ih testirati kako bismo vam dali vjerodostojnu preporuku za one koje zaista vrijedi istaknuti i dati im našu preporuku da ih preuzmete te im dati tu prepoznatljivu oznaku - Palac gore za download! 

VIDImo se, dragi čitatelji, idućeg mjeseca u nama vrlo važnom jubilarnom broju kojeg se ne bi posramio ni slavni Leonidas sa svojih 300 hrabrih prijatelja:-)

 

Sadržaj časipisa Vidi 299 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.