Uvodnik - Vidi 290 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 290

Uvodnik - Vidi 290

Dan za promjene

Neka istraživanja govore da je potrebno tek 21 dan da usvojimo neku novu rutinu, ali i dva mjeseca da to postane i stalna navika.

Tomislav uvodnik

Ovo razdoblje je jedinstveni trenutak da napravimo neke promjene i to na bolje

Kuhamo, čitamo, sviramo nove instrumente, pjevamo s balkona, učimo se šišati, igramo se na konzoli ili Steamu. Manje trošimo na put do posla i novu odjeću ali više na struju i… toaletni papir.
Dakle, proveli smo više-manje mjesec i pol u posebnim novim okolnostima i trebamo se vratiti u staru rutinu. No što ako se nemamo gdje vratiti i ako ovo posebno vrijeme postane novo danas? Ovo razdoblje jedinstveni je trenutak da napravimo neke promjene i to na bolje.
Nevjerojatno je da se već u trećem uzastopnom uvodniku bavim virusom što mi govori da će događaj ostaviti duboki trag na naše društvo ali i otvoriti nam nove prilike. Evo zato moje liste nekoliko bitnih stvari za koje vjerujem će se trajno promijeniti, nakon što se jednom probudimo iz ovog pandemičnog sna.

Plaćanja i „bankarenje“ će se u većini slučajeva dešavati beskontaktno i bezgotovinski. Moguće je i veće korištenje kriptovaluta regulirano od nacionalnih regulatora. Keš će ostati uspomena za penzionere, staromodne narkodilere i numizmatičare. Sve aplikacije koje će nuditi poput Revoluta jeftino, inovativno i jednostavno „bankarenje“ postat će predvodnici promjena. Ako nemate Revolut i slične aplikacije, razmislite spadate li u neku od gornje nabrojanih skupina.

Robotizacija mnogih rutiniranih poslova već je u trendu, ali njihova velika upotreba bit će još izraženija jer proizvođači više neće htjeti riskirati zaustavljanje proizvodnje u pogonima radi nemogućnosti uspostavljanja socijalne distance. Roboti je ne trebaju. Dronovi su dio te priče kako su se i pokazali korisnima u vremenu nakon potresa u Zagrebu.

Pickup points ili mjesta za preuzimanje robe naručene preko interneta želja je svakog tko u sandučiću pronađe papirić o prispjeloj pošiljci koju mora podići osobno u poštanskom uredu stojeći pola sata u redu. Takve pametne točke za preuzimanje stvari će vjerojatno koristiti svi koji žele doći do svog kupca brzo i jeftino.

Digitalizirani javni servisi postali su put bez povratka na staro. Sad smo vidjeli da se može. Ne želimo manje od toga. Ovo je prilika da mnoge države svojim građanima ponude jeftine i brze javne servise. U ovu kategoriju ulazit će i novi legalni monopol svih država svijeta da suptilno prate svoje građane pod egidom - sve za dobro njenih građana.

Vlastiti izvor hrane je san svakoga kome je ovih dana postalo jasno koliko samo nedostatak običnog kvasca može uzorkovati panike. Pametni vrtovi i mini umreženi staklenici koje jednostavno možete postaviti na balkon, krov ili dvorište kuće i pratiti razvoj biljaka preko pametne aplikacije postat će must have dodatak vašem domu. Ujedno smanjujete i vlastiti CO2 otisak.

Vlastiti izvor jeftine energije je vječiti sveti gral svakoga tko mora plaćati mjesečne paušale za potrošnju struje koju još nije niti potrošio. Stavljanje sunčevih kolektora na krov, prozore, rolete za punjenje vlastitih baterija postat će prioritet za svakoga tko želi biti neovisan o vanjskim izvorima.

Autonomni transporti roba i ljudi pokazat će se nužnim u situacijama kakve su ove sveopće karantene gdje je kontakt s vozačem pa i dostupnost vozača upitna, a trebate organizirati javni prijevoz i dostavu roba kako bi društvo funkcioniralo.

IN-home diagnostic iliti posjet liječniku „na daljinu“ ili bar iz auta, već se pokazalo iznimno brzo, jeftino i efikasno u testiranju na virus. U Americi je u samo jednom danu za vrijeme izolacije, prema izjavi Dr Christophera Crowa, pregledano 10.000 osoba na daljinu kroz on line mrežu Catalyst Health Network.

Učenje na daljinu nije imalo alternative ali je isto razotkrilo puno prostora za poboljšanja. Možda ste do sada mogli preko interneta na svojoj gitari naučiti samo riff poput „Smoke on the Water“ no programiranje ili proučavanja povijesti možda zaista nije problem usvojiti preko žice uz dobro i inovativno mentorstvo. Sjetite se samo inovativnog kalifornijskog učitelja Charlesa Coombera kojeg sam spomenuo u prošlom uvodniku, a koji je pomoću video igre Half-Life 2 objasnio kutove svojim učenicima na satu matematike.

Rad na daljinu je postao nužda ali su tvrtke shvatile da tako uz dobar kontroling, mogu uštedjeti puno novaca za najam prostora i ljudima omogućiti da budu sretniji kod kuće. Iako je VR uzdanica Magic Leap pokazao loše rezultate prodaje njegovo pomicanje prema profi segmentu može donijeti neke nove primjene za rad na daljinu koje trebaju liječnicima, građevinskim inženjerima i drugim sličnim zanimanjima. U svakom slučaju: Zoom+Monday+Anydesktop+MSteams= #obustavinajamuredavecdanas

Senzori svih vrsta preko pametnih satova koji će vam mjeriti temperaturu i javljati je vašem liječniku do statičnih ili nosivih raznih IoT eko sustava poput odjeće u kombinaciji s AI, postat će novo „zlatno polje“ gomile novih startupa.
A mi? Već drugi puta uspješno završavamo produkciju novog VIDI-ja na daljinu i već se pitamo treba li nam uopće u budućnosti redakcija u fizičkom smislu. No ipak, dok god postoji hardver kojeg treba testirati za vas to će biti teško ostvarivo ali i kreativni redakcijski duh izazovno je održati na daljinu :) Do novog broja u lipnju ostanite nam zdravo-VIDImo se!

Sadržaj časipisa Vidi 290 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.