Uvodnik - Vidi 264

Uvodnik - Vidi 264

(Po)spojeni

Priča moga ovomjesečnog uvodnika mogla bi početi ovako: „Po stanovima visokih zgrada u gusto naseljenom velegradu nekoliko je pronicljivih mladih ljudi postavilo wireless LAN routere. Zainteresirani prijatelji u drugim zgradama tog naselja nabavili su PCI kartice bazirane na 802.11b tehnologiji, što im je omogućilo da se povežu na formiranu LAN mrežu i dobiju svoju IP adresu...“

Urednik Tomislav Kotnik

Mali susjedski start-up napravio je MicroGrid kojI međusobno povezuje susjede u nekoliko stambenih zgrada

Susjedi su ovim poduzetnim mladim ljudima koji su to pokrenuli platili (ili nisu:-) neku minimalnu članarinu i mogli su izravno razmjenjivati digitalni sadržaj. Nisu morali protezati optičke kablove između nebodera niti puno dalje ulagati u razvoj te mreže jer je pružala minimum za razmjenu sadržaja. Napravili su svoju kakvu-takvu ali funkcionalnu privatnu LAN mrežu i, ako su htjeli, svi oni mogli su u udobnosti svog stana na nekom od bezbrojnih katova nebodera biti dio ekipe koja je baš odlučila napraviti wireless LAN party.
Priča ne bi bila zanimljiva da se nije desila prije skoro 15 godina, tamo negdje početkom 2000-tih kada je stvoren ZGwireless. Udruga, inicijativa, nije bitno što, imala je dobar plan spojiti sve zainteresirane po novozagrebačkim naseljima prepunim visokih i naseljenih zgrada s premalo izgrađene infrastrukture. Neki današnji telekomi tada nisu niti postojali, a ova ekipa je, ne čekajući velike državne planove, sama preuzela inicijativu i jednom velikom gradu omogućila nešto na što tada nije bio spreman niti glavni državni telekom.
Danas bi takve ljude prozvali takozvanom nadolazećom generacijom C koja će smijeniti milenijalce. Tako će naime već oko 2022. nazivati sve nove generacije mladih koje će već po rođenju biti potpuno spojene na mrežu. Zato ih već sada zovu „Connected Generation“.
Dečki i cure iz ZGwirelessa već su u međuvremenu zagazili u srednje godine i odavno su „connected“ pa im neće teško pasti to što će neki novi klinci preuzeti slavu na povijesnoj vrpci za ono što su oni odavno napravili.
No, baš taj trend e-povezivanja susjedstva u gusto naseljenim područjima mogao bi biti nositelj mnogih promjena u velikim gradovima, jer baš je tijekom prošle godine proradila prva „susjedska energetska mreža“ u Brooklynu prvo u jednoj ulici a onda se proširila na veće područje znamenite četvrti Park Slope, osvajajući polako New York. Mali susjedski start-up naziva LO3 napravio je TransActive Grid, ili jednostavnije MicroGrid Brooklyn, koja međusobno povezuje susjede u nekoliko stambenih zgrada koji među sobom, po principu peer-to-peer, dijele energiju prikupljenu preko privatnih solarnih ploča postavljenih na krovovima. Takav način distribucije izuzetno je povoljan za održivost planeta jer se energija ne gubi pri transportu s velikih udaljenosti a i osigurava energiju u slučaju kolapsa cijelog energetskog sustava, gdje praktički, u slučaju kolapsa sustava, jedna četvrt može proslijediti svoj višak energije bolnici, skloništu ili školi. Posebna novina u ovom slučaju je korištenje blockchain tehnologije koja sudionicima u proizvodnji i dijeljenju energije omogućava uvid u dijeljenu knjigu transakcija proizvedene i podijeljene energije. Ona ih sasvim vidljivo grupira u lančano kronološki povezane blokove, što stvara potpuno povjerenje među svima koji u tome sudjeluju.
Dakle, povezivanje svega i sa svakim je ono što nas čeka i zato nas veseli već prvo testiranje nove 5G mreže u Hrvatskoj, čije se bazne stanice već mogu sramežljivo vidjeti po gradskim ulicama. Uskoro će ih biti cijela šuma po javnim stupovima, jer će biti postavljeni u gustoj mreži udaljeni jedni od drugih tek 200 metara.
To će nam omogućiti spajanje nadolazećih IOT stvarčica i u velikoj mjeri eliminirati opasnost da nam, primjerice, samovozeći automobil stane usred križanja jer se odspojio s Interneta radi preopterećenosti mreže.
Pojam Internet-of-Things je glazba za uši svima koji vole tehnologiju. Zato smo vam ovaj puta dali poslasticu u obliku gotove radionice po principu „uradi sam“ u kojoj pokazujemo kako za svega par stotina kuna možete upravljati kućnim sustavima sa smartphona. Mi smo to nazvali „Pametni VIDILAB“ jer su dečki u svega par sati raskopali glavnu strujnu ploču našeg testnog LAB-a, postavili par releja i za svega dvjestotinjak kuna vrijednosti mikroračunala i senzora napravili naš smart home by VIDILAB u kojem smo preko smartfona mogli očitavati temperaturu, tlak, svjetlost, pokret u prostoru i upravljati sustavima u prostoriji koji su bili spojeni na njega i koristili te podatke za uključivanje i isključivanje po zadnaim parametrima. Jako cool stvarčica!
Ostale preporučene sadržaje ili ono što je vama najbitnije ionako ćete otkriti sami listajući VIDI. Iako je ovaj mjesec bio kratak, potrudili smo se da vam, kao i uvijek, damo najbolje što o tehnologiji želite znati. VIDImo se!

Sadržaj časipisa Vidi 264 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.