Uvodnik - Vidi 243

Uvodnik - Vidi 243

Član obitelji

Kakvo je samo svijet postao zbrkano mjesto. Naselili smo ga u velikom broju i ne mislimo stati na tome. Širimo si prostor tako što smišljamo virtualnu stvarnost, stvaramo umjetnu inteligenciju pa da netko razmišlja umjesto nas i izmišljamo samovozna vozila da nas netko vozi, a svemirske letjelice da umjesto nas osvajaju nove planete.

urednikSve što kao civilizacija cijelo vrijeme radimo je da vrlo lukavo smišljamo kako da netko drugi radi za nas. Valjda je to ono što nas čini drugačijima od ostalih živih bića na ovom planetu. Jedino što uvijek volimo sami raditi je smisliti neki novi komad hardvera koji će nas razveseliti i koji ćemo imati baš za sebe.

Kao neku prahistorijsku kamenu sjekiricu ako, nedajbože, ustreba. Ta potreba za posjedovanjem nekog posebnog i osobnog moćnog hardvera je valjda neki evolucijski lanac koji nas drži privezane za trenutak kada smo prvi puta našiljili štap oštrim kamenom u nekoj hladnoj pećini i dali do znanja svim zemaljskim bićima - kad si hoćemo priuštiti neki ultimativni hardver mi ćemo si ga i nabaviti - no matter what!

Kad smo već kod ultimativnog hardvera evo baš me nekako u ovo doba godine, kada smo se valjda dovoljno odmaknuli od zimskih blagdana, opet gomila ljudi pita kakav idealan komp da si kupe, a koji će zadovoljiti njihove apetite za igranje kad su na odmoru, za izradu animacija, obradu kućnih videouradaka. Nadalje, da klinci mogu gledati telku preko njega, da žena može s njim šetati po kući, gledati serije ili čitati knjige, da se na njemu vodi obiteljski biznis, da cijeloj obitelji služi kao pećnica, smočnica i kao novi član obitelji. Uglavnom sve-u-jednom za relativno malo para.

Sve što radimo kao civilizacija cijelo vrijeme je da vrlo lukavo smišljamo kako da netko drugi radi za nas

I što smo odlučili? Napraviti temu broja u kojoj ćemo raskrinkati mitove o tome da se za 5000 kn ne može kupiti solidan stroj, bez obzira radi li se o laptopu, stolnom računalu, all-in-one računalu ili popularnom NUC-u.

Svi oni su ovaj mjesec prošli kroz naše sprave za mučenje u VIDILAB-u, a kroz pregledne tablice i odličan tekst dali smo vam jasan vodič što s kojim strojem možete raditi kako biste ispunili svoje potrebe.
Pravog pobjednika nema jer svatko ima svoju namjenu, ali bitno je da sami nađete sebe u opisima namjene određenog stroja koji je bio u VIDILAB-u na testu.

Kad smo se ovog mjeseca već toliko namučili u testiranju nespojivog, dobri duh i viša sila su nas valjda radi toga nagradili ekskluzivnom prilikom da testiramo najpoželjniji procesor svakog entuzijastičnog geeka koji drži do sebe i želi imati Intelov procesor s 10 jezgri i 20 dretvi, a da pri tome ne trepne kada s računa iskrcava teškom mukom zarađenih 1800 dolara. Intel nam je u VIDILAB poslao tog monstruma što je vjerojatno ostavilo duboki emotivni trag kod naših autora u labu.

Imali smo prilike probati i HTC Vive koji je doslovno izbacio iz ravnoteže našeg Dinka i Luciju, a koji se baš i ne mogu više tako lako iznenaditi nekim novim gadgetom. Iako mu je cijena za sada velika, mislimo da će ovo biti stvar koju će uskoro imati svatko tko želi ultimativni stroj za zabavu. No, vjerujemo da će ga nabaviti i masa tehnoloških tvrtki koja će poželjeti razvijati sadržaj za takvu spravicu jer će njena primjenjivost biti vrlo široka.

I za završnu poslasticu mojeg uvodnika o zanimljivostima ovog broja, rekao bih da smo našem VIDI robotu, tzv. VIDIBOTU kojeg smo složili u temi prije nekoliko brojeva, ovaj puta nabavili senzor za pametno upravljanje preko smartphona i korak po korak pokazali kako da to sve sami sklopite i zauzdate svog robota da njime možete sami upravljati i slati ga u svoje privatne istraživačke misije. Možda da vam se javi negdje iz grada kad na kioske dođe idući broj VIDI-ja. A do tada, VIDImo se!

 

Izdvojeno iz sadržaja:

Laptopi za otvor 17

USPOREDNI TEST: Ultraprijenosnici

U Vidilabu smo detaljno testirali sedam prijenosnih računala dijagonale 13,3''. Tražili smo najbolji model koji može ponuditi snažne performanse u što manjem kućištu i uz što bolju autonomiju korištenja

 

12 robotika

Robotika: Upravi me

Donosimo detaljan vodič kako na Vidibot robota dodati i programirati module za daljinsko upravljanje

 

Zajedno 3 tema broja

Tema broja: Naj računalo za 5000 kn

U isti koš ubacili smo složene konfiguracije, All in One računalo, NUC i tri prijenosna računala. Što im je zajedničko? Cijena do pet tisuća kuna do koje smo tražili apsolutno najbolje. Ta neka zlatna granica u kojoj za ne previše novca možete dobiti odlične performanse ispitana je kroz detaljna testiranja u Vidilabu.  Osmislili smo pet namjena i provjerili koliko su ovi različiti strojevi dobri u pojedinom zadatku

 

Intel Core i7 6950X 3

Intel Core i7-6950X

 

VR Web Product HMD

 HTC Vive

 

 Sadržaj časopisa Vidi br. 243 pročitajte na ovoj poveznici.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.