LG UltraWide 34WP65C

LG UltraWide 34WP65C

Vrijeme je da se počastite

Nevjerojatna ponuda novih monitora od LG-a donosi odlične performanse i tehnologije po vrlo atraktivnim cijenama.

Mogli bismo reći da razvoj monitora pratimo već poprilično dugo. Dolaze nove tehnologije, novi formati i za sobom nose premium cijene te limitiranu podršku. No, s vremenom softver počne podržavati pridošlice, a istovremeno modeli postanu vrlo lako dobavljivi prosječnom gameru.

Konstantno pišemo o specifikacijama koje preporučamo gamerima, no izlaskom novih monitora, izgleda kako je vrijeme i da se naše preporuke počnu mijenjati. Naime, po nama je idealna dijagonala za gaming uvijek bila između 27” i 32”. Dok osobno koristimo 32” monitore, mnogi smatraju da su veliki, dok napokon ne zaigraju na jednome i shvate koja je čar igrati na velikom monitoru. No, drugi detalj kod tako velikih monitora je da se pazi i na rezoluciju jer FullHD rezolucije na ovolikim dijagonalama ipak ostavljaju značajan efekt pikselizacije koji ćete vidjeti golim okom. QHD rezolucija, odnosno 2.560 x 1.440 piksela, tako je do sada bila neka zlatna sredina između detalja i mogućnosti prosječne grafičke kartice da se moderne igre i dalje vrte bez puno muke.

Dolaskom UltraWide monitora, svakako smo bili oduševljeni, no bilo ih je teže preporučiti radi cijene i naslova koji su svoje in-game elemente trebali prilagoditi novim omjerima. Odlučili smo se zaigrati, odnosno stručno testirati, i vidjeti kako danas stoje stvari. Naime, provozali smo novi LG UltraWide monitor 35WP65CP-B koji već na prvi pogled zadovoljava sve naše uvjete po pitanju specifikacija, a iznimno atraktivna cijena odmah ga stavlja na vrh konkurencije, jednom kada sve zbrojimo.

No UltraWide monitori ne preporučaju se samo za gaming, nego su odlične multitasking mašine na kojima lako postavite više prozora jedan do drugoga i tako imate pregled većeg broja aktivnih dokumenata, web stranica, videa i drugih programa koji su vam potrebni za rad. Najbolje je kada pomiješate rad i zabavu, pa u jedan prozor umetnete i omiljenog streamera ili podcast za upotpunjavanje produktivnosti.

 

lg-native.jpg

OSD: Upravljanje zaslonom kontrolira se joystickom ispod zaslona

 

Testiranje

Kako se i vidi po slikama, odlučili smo se za testiranje kroz cijeli niz igara kako bismo bili sigurni da sve radi kako spada. Dapače, bili smo voljni potrošiti sate na testiranje i možemo reći da je monitor odličan za sve žanrove. Igre danas često imaju implementirane i FSR mogućnosti koje, primjerice, AMD grafičkim karticama omogućuju da renderiraju u nižoj rezoluciji i onda sustav podiže kvalitetu renderiranog sadržaja. Rezultat je minimalan gubitak oštrine, često neprimjetan oku, koji omogućuje daleko veći frame rate. Tako i mid-range kartice mogu iskoristiti ovaj monitor skoro do maksimuma, no često ćete ipak morati žrtvovati malo grafičke kvalitete da dosegnete 160 Hz, ovisno o igri koju igrate i računalu na koji je monitor spojen.

 

Malo o specifikacijama

Prije svega, počnimo od dijagonale. Klasičan širokokutni (widescreen) omjer od 16:9 dugo je godina prevladavao u generalno tri rezolucije: FullHD, QHD i 4K. QHD rezolucija je ona koju preporučujemo kod većih monitora, a standardno ima 2.560 x 1.440 piksela. Prije nekoliko godina počeo se širiti novi omjer pod nazivom UltraWide screen, a donosi omjere stranica monitora od 21:9. Tako na postojeće tri rezolucije dodaju više širine za bolji širokokutni (ultraširokokutni) pogled, pa tako standardna QHD rezolucija dobiva 3.440 piksela širine, a zadržava 1.440p visinu. Kratica pod kojom se ovakvi monitori mogu naći je tako postala UWQHD.

No, dolazi do problema, a to je kut gledanja. Naime, gotovo svi monitori danas zadržavaju kvalitetu prikaza boje pod oštrijim kutom gledanja, no svjetlina im opada jer svu svjetlosnu energiju fokusiraju prema naprijed, kako se ne bi rasipala gdje se korisnik ne očekuje, ili pak radi nedostatka implementirane tehnologije. Zato ovakvi monitori pokreću i veliki trend zakrivljenih monitora, upravo iz navedenog razloga. Tako su svi pikseli bolje usmjereni prema očima korisnika te se dobiva uniformna svjetlina cijele širine monitora od strane korisnika, i lakše je kontrolirati i pozadinske refleksije. Zato danas svaki UltraWide monitor koji drži do sebe ima zakrivljen zaslon, pogotovo ako koristi VA panel.

 

lg-native-2.jpg

Brojne opcije: za optimizaciju rada monitora u raznim igrama su unutar OSD-a, a možete i sami prilagoditi rad svojim željama

 

Upravo je VA panel implementiran i u LG UltraWide 34WP65C monitor. Ovi paneli superiorni su IPS zaslonima jer nude daleko veći kontrast od 3.000:1, pa tako dobivate veći raspon svjetline, a boje odmah izgledaju punije, kakav god sadržaj gledali, jer su crne boje bolje prikazane u usporedbi s tamno sivima koje nudi IPS panel. Dakle, dobivate 34” monitor s 3.440 x 1.440p rezolucijom, VA panel, a tu je i brzina osvježavanja.

Monitor podržava brzinu osvježavanja do 160 Hz, što će danas biti izazov većini hardvera, ovisno o igrama, no zato se koristi i AMD-ov FreeSync Premium koji sinkronizira osvježavanje na temelju performansi grafičke kartice u rasponu od 48 Hz do 160 Hz kako bi se izbjegao „screen tearing” i minimizirao lag. Alternativno, ako vam trebaju najbolje performanse, monitor nudi i 1 ms motion blur reduction. Specifikacije zaokružuje HDR podrška koja će izvući maksimum od svakog sadržaja, bilo da je riječ o filmovima, programima ili igrama, ako podržavaju ovaj napredan prikaz. Kada monitor detektira HDR sadržaj, dobit ćete obavijest u gornjem desnom kutu.

 

Dizajn i funkcionalnost

Bacimo sada oko na sve vezano za sam panel. Obrubi su vrlo tanki, s točno jednim centimetrom debljine (od čega 2 mm čini plastični okvir kućišta), dok je samo donji rub nešto deblji, s malo ispod dva centimetra. Dizajn je dosta minimalan i neće vas ometati u radu, a sva upravljanja rade se s jednim joystickom na dnu sredine monitora.

U opcijama možete postaviti da uvijek suptilno svijetli, a vidjet ćete ga samo ako spustite glavu. Ima mogućnost upravljanja u četiri smjera i pritiskom potvrđujete svoj odabir. Jednostavno i funkcionalno. Pogledamo li monitor straga, u sredini imamo utor za stalak koji dolazi s monitorom, a jednostavno se montira kvačicom i nema potrebe za vijcima. No tu je i VESA 100 standardni sustav montiranja ako želite staviti monitor na vlastiti stalak. Stalak s kojim dolazi ima opciju kontrole nagiba monitora, kao i prilagođavanje visine.

Odmah pored imamo i sve utore, a sastoje se od utora za napajanje, 1x DisplayPort 1.4 i 2x HDMI 2.0, a tu je i 3,5 mm audio, pa možete birati želite li integrirane zvučnike ili spojiti vlastite slušalice. Integrirani zvučnici mogu biti dovoljno glasni za uživanje u bilo kojoj multimediji (2x 7 W). Samo postolje ima tanki dizajn polukruga te zauzima relativno malo prostora koji možete iskoristiti za druge sitnice.

 

lg-native-3.jpg

Više izvora: Na monitor možete spojiti računalo i primjerice laptop, te svi utori podržavaju maksimalnu brzinu osvježavanja

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG UltraWide 34WP65C - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.