Kako pravilnim odabirom računalne periferije poboljšati digital wellness? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kako pravilnim odabirom računalne periferije poboljšati digital wellness?

Kako pravilnim odabirom računalne periferije poboljšati digital wellness?

Malo brige danas za bezbolnije sutra

Briga o zdravlju okupira misli svakoga od nas, no često zaobiđemo i osnovna pravila za cjelodnevni uredski rad koji nam može rezultirati nepotrebnim bolovima.

Što god radili u životu, jedan detalj često se spominje kao bitniji od svega ostalog: pravilno držanje. Bilo da vježbate u teretani ili trčite u prirodi, pravilno držanje apsolutan je ključ zadovoljavajućih rezultata koji neće prouzročiti negativne efekte kasnije. Ista priča vrijedi i za spavanje, pa i za sjedenje, no ovaj zadnji detalj većina nas nekako podcjenjuje. Cjelodnevno sjedenje možda se ne čini kao zahtjevnim, no naše tijelo i te kako osjeća posljedice nepravilnog držanja i loših kutova položaja tijela u kojima nije opušteno.

 

Logi Ergo 2

Ovom problematikom već se dugo bave svi, od doktora do kompanija, koje korisnicima nude rješenja kojima optimiziraju položaj tijela u tih osam sati rada u sjedećem položaju. Budući da je radnicima koji sjede glavni alat računalo, ogroman se napredak u ergonomiji može postići kvalitetnim odabirom miša i tipkovnice preko koje unosimo naš know-how u računalo i isporučujemo svoj rad.

 

Brinite o svojoj kralježnici

Prije nego se bacimo na položaj ruku kod dugotrajnog rada na računalnoj periferiji kroz par koraka proći ćemo kako se što bolje pripremiti za sjedeći radni dan. Na prvom mjestu je svakako pravilno sjedenje, odnosno ispravan stolac na kojem možete sjediti satima bez da uzrokuje nelagodu. Generalno, želite od stolca da tijelu nudi lumbalnu podršku, odnosno pritisak na leđa u području remena kako bi vas potaknuo da se ne skvrčite dok sjedite, već da vam leđa budu izravnana. Naravno, to ne znači da se morate pravilno ukočiti, već će se tijelo tako prirodno prilagoditi ako je i ostatak detalja pravilno postavljen.

 

Logi Ergo 12

 

Stolci namijenjeni za dulje sjedenje imaju ugrađenu kontrolu visine koja je od ključne važnosti kako bi vam i ruke, dok ih držite na tipkovnici bile vodoravne od lakta do zapešća. Druga opcija koju imate je da u potpunosti odbacite stolac te radite stojeći. Danas nije teško pronaći radne stolove koji imaju prilagodljivu visinu, te se na njima može raditi sjedeći ili u uspravnom položaju, bez stolca. Na ovaj način možete postići ergonomski optimalnu radnu atmosferu, a također kroz radni dan možete i kombinirati stojeći i sjedeći rad.

Kako bi sjedeća pozicija bila optimalna, vrlo je bitan i monitor. Nije toliko bitna njegova dijagonala, koliko optimalan položaj. Kako bi ramena i vrat bili opušteni kroz radni dan, vrlo je bitan detalj visine monitora. Naime, optimalan položaj možete gledati tako da vrh monitora bude malo niže od vašeg ravnog sjedećeg položaja. Tako nećete opteretiti tijelo, već će vaš položaj tokom dana uvijek biti opušten.

 

 

Položaj ruku najbitniji je detalj ergonomije

Tako dolazimo i do periferije koju razni proizvođači optimiziraju u različitim smjerovima, ovisno na tržište koje ciljaju. Najčešće se priča o atraktivnim osvjetljenim miševima sa što većim DPI-jem ili bržim odazivom i preciznošću, no jesu li ti detalji uistinu najbitniji većini korisnika je pravo pitanje.

 

Logi Ergo 14

Gaming miš će naravno poslužiti i za uredski posao, no treba li vam uistinu 12 gumbi na mišu ili bi fokus ipak mogao biti na nečem drugom. Isto tako možemo reći i za tipkovnice. Veliki fokus je na blještavim gaming tipkovnicama s mehaničkim switchevima koji uistinu pružaju velik užitak tipkanja zahvaljujući taktilnim i zvučnim efektima, no položaj zglobova neće biti idealan s obzirom na visinu takvih tipkovnica.

 

Logi Ergo 6

No, rješenja su lako dostupna za one koji žele optimizirati svoje radno okruženje, te smanjiti bolove u zglobovima i ramenima uzrokovane konstantnim uredskim radom i nepravilnom pozicijom. Kada ruke opustimo i podignemo od sebe, prirodno su okrenute lagano prema unutra, te savijanje zgloba za ravnu površinu stola već može uzrokovati nelagodu nakon nekoliko sati rada.

 

 

Logitech Ergo K860 tipkovnica

Zato smo isprobali rad na ergonomskoj tipkovnici od Logitecha, koja je specijalno dizajnirana kako bi ruke konstantno bile u opuštenom položaju dok tipkate, smanjujući napor zgloba, a time i cijele ruke kroz radni dan. Logitech Ergo K860 tipkovnica je tako podijeljena na dva dijela, što će vam dodatno olakšati učenje pravilnog tipkanja teksta s obje ruke. Ruke ostaju u prirodnom položaju, a potporu im daje i velika površina za odmor zglobova koja prati oblik tipkovnice.

 

Logi Ergo 4

Čvrsto je integrirana sa tipkovnicom, a sastoji se od čvrstih spužvi i lako perive presvlake koje zajedno nude ugodan naslon za ruke i kod višesatnog tipkanja. Tipkovnica nudi ostale standardne pogodnosti kao i drugi uredski i profesionalni modeli te se na računalo spaja Bluetoothom ili USB recieverom, a istovremeno može biti spojena s do tri računala, s brzim switchanjem između uređaja, za brz multitasking. S ergonomske strane, svakako monitor glavnog računala koje koristite držite ravno ispred sebe, dok sekundarni monitori koje rjeđe gledate budu sa svake strane glavnog.

Ako koristite laptop, idealno bi bilo ipak nabaviti monitor za dulji rad ili barem stalak, kojim bi podigli laptop na razinu monitora. Suprotno većini tipkovnica, ova se može podići sa stražnje strane kako biste mogli optimizirati nagib zglobova, pogotovo ako radite u stojećoj poziciji kako vam ruke ne bi visjele na tipkovnici.

 

 

Logitech Ergo M575 miš

Kao rad na tipkovnici, većina standardnih miševa neće imati milosti za vaše zglobove, a brzo pretraživanje ergonomskih miševa dat će vam generalnu ideju kako bi oni trebali izgledati. Logitech Ergo M575 ovdje ima zanimljiv pristup gdje standardno naginje miš kako bi ruka bila u daleko prirodnijem nagibu, no također odbacuje i potrebu za micanjem miša, što je idealno rješenje ako imate limitran prostor na stolu za navigaciju mišem.

 

Logi Ergo 3

 

Ovo rješenje mnogi nisu niti vidjeli uživo, a kamoli isprobali, pa smo i mi bili zainteresirani koliko je vremena zapravo potrebnog za prilagodbu. Naime, navigacija se obavlja pomicanjem velike kugle palcem, dok ostatak ruke bude potpuno miran. Prvi radni dan korištenja miša bio je naravno poprilično 'trzav' kada pričamo o samom pointeru, no to je svo potrebno vrijeme za prilagodbu jer se već drugi dan sve može jednostavno obaviti i s ovakvim pristupom koji vas tjera u optimalan položaj za cjelodnevan rad koji neće uzrokovati bolove na kraju radnog vremena bilo u uredu ili kod kuće.

Miš je također bežičan te se, kao i tipkovnica, povezuje sa Bluetoothom ili USB recieverom, a standardna AA baterija može potrajati i preko godinu dana rada. Miš ima dodatne gumbe za brzu navigaciju dostupne kažiprstu, a lopta se lagano skida ako ju želite očistiti. Miš se kao i ostatak Logitech profesionalne opreme može spojiti sa do tri uređaja, te je prebacivanje između njih za vrijeme rada vrlo jednostavno.

 

Alternativni pristup za vaše zdravlje

Radni prostor tako optimiziran može vam uvelike olakšati rad, a izbjegavanje pogrbljenog sjedenja na kuhinjskom stolcu apsolutan je prioritet ako imate priliku raditi od kuće. Nakon stolca, svakako izbjegnite direktan svakodnevan rad na laptopu koji će vas zgrčiti svojim dizajnom, pa nabavite odvojeni monitor.

Za postizanje potpune optimizacije radnog okruženja razmislite o kupnji Ergo periferije, kako biste osim kralježnice zaštitili zglobove i odmorili ruke. Tijelo će vam biti zahvalno, a imati ćete i više energije za uživanje u ostatku dana.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako pravilnim odabirom računalne periferije poboljšati digital wellness? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.