AMD zakuhava tržište handheld PC-ja

AMD zakuhava tržište handheld PC-ja

Kada je Steam Deck prvi puta najavljen, stvorila se nevjerojatna pomama za ovim novim pristupom klasičnom PC gamingu. 

Ne pričamo o revolucionarnom pristupu jer je koncept već bio razrađen, no Steam Deck prvi je pronašao vrlo široku publiku radi ispoliranog softverskog rješenja koje je jamčilo korisniku minimalne probleme s kompatibilnostima raznih igara i drugih izazova.

Prednost je upravo u tome što Steam već dulji niz godina razvija vlastiti UI baziran na Linuxu kojim se specifično cilja na jednostavan gaming, nalik klasičnim konzolama. Spojivši jednostavan sustav poput Nintendove Switch konzole sa impresivnim hardverom s obzirom da dimenzije, dobili su uspješan rezltat.

Druge PC kompanije naravno počele su brzo izbacivati vlastite interpretacije novog sustava sa punim Windows OS-om i samim time još većim nizom podržanih igara. Tako da danas imate sve veći izbor, ovisno želite li maksimalne performanse nauštrb glasnih ventilatora i teške baterije, ili poput Steam Deck sustava koji ipak traži zlatnu sredinu svih specifikacija

 

AMD u centru sa Ryzen Z2 APU čipsetima za 2025. godinu

Sve to omogućili su AMD-ovi Ryzen Z APU čipseti. AMD ima iskustva sa low-power APU rješenjima, jer ipak takvi napajaju XBox i Playstation konzole već dugi niz godina i prije aktualne generacije. Tako trenutno na tržištu postoje dva čipseta: Ryzen Z1 i Ryzen Z1 Extreme, gdje Extreme verziaj značajno povećava broj grafičkih jezgri (sa 4 na 12).

Velika novost su priče koje kruže internetom, a spominju nadolazeće Ryzen Z2 čipsete, koje AMD priprema u tri varijante. 

Standardni model AMD Ryzen Z2 preuzima specifikacije trenutnog Z1 Extreme čipseta, sa osam CPU jezgri i 16 threadova, te 12 grafičkih jezgri baziranih na RDNA 3 grafičkoj arhitekturi.

Zatim imamo najnoviji AMD Ryzen Z2 Extreme model koji će koristiti ZEN 5 arhitekturu procesorskih jezgri, te bi trebao koristiti tri standardne ZEN 5 i pet manjih ZEN 5C jezgri koje štede prostor i rade na manje bitnim zadacima, no za razliku od Intelovih, koriste punu arhitekturu te podržavaju multithreading pa se i dalje očekuje 16 threadova.

Zanimljiva je i grafička arhitektura jer se radi o modernoj RDNA 3.5 verziji sa čak 16 grafičkih jezgri. Sustavi koji će koristiti ovo rješenje svakako će trebati poraditi i na hlađenju, a očekujus e vrlo impresivne performanse.

Na kraju tu se nalazi i budget opcija, AMD Ryzen Z2G koja smanjuje broj jezgri na 4 sa 8 threadova koristeći ZEN3+ arhitekturu, no zadržava 12 grafičkih jezgri, iako se koristi starija RDNA2 arhitektura. Ovaj model mogao bi biti vrlo atraktivan za lakše konzole koje bi mogle biti fokus streaming gaming servisa te samo prikazivati već renderirani sadržaj korisniku.

 

Nikada mir

AMD nije jedini u ovoj igri s obzirom da Intel već najavljuje vlastita rješenja bazirana na njihovoj Core Ultra 200 arhitekturi i Intel ARC grafičkoj tehnologiji.

Ne zaboravimo niti da je QUalcomm sve bliže sa svojim rješenjima baziranim na ARM arhitekturi koji se polako probija i u PC segment.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.