Apple ne staje: predstavio još uređaja i tehnologija na nedavnom "One More Thing" eventu

Apple ne staje: predstavio još uređaja i tehnologija na nedavnom "One More Thing" eventu

Apple je održao svoj, vjerojatno zadnji ove godine, event pod nazivom "One more thing" sa uzbudljivim najavama koje bi svakako mogle uzdrmati PC industriju u nadolazećim godinama.

Predstavljena su tri nova proizvoda, no najimpresivnija je nova tehnologija jer je Apple predstavio najnoviji čip iz vlastite proizvodnje, skromnog naziva M1. Naravno, o ovom potezu šuška se već godinama i praktički smo svi nagađali da bi se upravo sada mogao i pretvoriti u stvarnost. 

 

M1 čip

Apple računala kreću u ARM vode, te su prvi modeli svi naoružani takozvanim M1 čipsetom. Sastoji se od osam jezgri, četiri jače jezgre za zahtjevne zadatke, te četiri slabije za pozadinske zadatke, slično kao i na mobitelima. Uz procesor se nalazi i grafička komponenta koja je također podijeljena na osam jezgri. CPU i GPU dijele RAM memoriju, što rezultira još manjom potrošnjom energije, rezultirajući nevjerojatnim "performansama po wattu", prema Appleovim izjavama. Tu je naravno i 16-jezgreni "Neural engine" za ubrzavanje kompatibilnih instrukcija. Dok uređaji podržavaju Thunderbolt iliti USB 4, izgleda kako neće podržavati eksterne grafičke kartice.

M1

 

MacBook Air

Jeftinija varijanta laptopa sa najnovijim M1 čipom dolazi sa 13,3" zaslonom te bez aktivnog hlađenja, što znači bešuman rad te svakako manju potrošnju baterije. Snaga ostaje ista kao na ostatku nove ponude, no vjerojatno će se toplina prenositi na kućište laptopa. Laptop dplazi sa do 16 GB RAM memorije te 2 TB SSD diska. Reklamiraju se bolje performanse kamere, no ona i dalje pruža samo 720p kvalitetu. Apple hrabro ističe bolje performanse množenjem, no bez vrijednosti sa kojima ih množi, trebati će pričekati neovisne recenzije. Ovaj model nema touchscreen funkcionalnost.

MacBook Air

 

MacBook Pro

Skuplja varijanta laptopa zadržava dimenzije kao i isti čipset, no dodaje mu aktivno hlađenje kako bi uvijek imao top performanse i pod zahtjevnijim zadacima. Dobivaju se ostali benefiti Pro linije, poput kvalitetnijih mikrofona, veće baterije te TouchBar funkcionalnost. Ponovno, performanse se tvrde množenjem vrijednosti koje Apple nije ponudio.

MacBook Pro

 

Mac Mini

Novi Mac Mini dobiva isti ARM M1 čipset kao i laptopi, te za stolno računalo zauzima uistinu malo prostora. Ima aktivno hlađenje tako da možemo očekivati maksimalne performanse bez potencijalnog pregrijavanja kod duljeg zahtjevnog rada sustava. Kao i ostali, također se može naoružati sa do 16 GB RAM memorije te do 2 TB SSD pohrane. O performansama ćemo moći pričati jednom kada neovisne recenzije dođu u javnost, no imajmo na umu da će u startu većinom moći vrtjeti ARM aplikacije umjesto "pravih" desktop programa.

Mac Mini

 

Za kraj, treba imati na umu kako će novi ARM Apple sustavi biti bliži mobitelima i tabletima nego računalima, a  to uključuje i aplikacije koje na njima mogu raditi. Tako ćemo prije vidjeti mobilne aplikacije na novim sustavima, nego nanovo programirane aplikacije namijenjene Intelovim procesorima na dosadašnjim Macovima. Naravno, neke aplikacije moći ćete pokrenuti preko Appleovog Rosetta 2 emulatora, no o potencijalnim limitacijama kod performansi još je rano za pričati.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple ne staje: predstavio još uređaja i tehnologija na nedavnom

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.