Samsung je i službeno predstavio novi Galaxy Fold2 - 3.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung je i službeno predstavio novi Galaxy Fold2

Samsung je i službeno predstavio novi Galaxy Fold2

Nakon dugog niza leakova, te atraktivnih slika na predstavljanju ostalih uređaja, Samsung je konačno otkrio sve pojedinosti najnovijeg Fold2 modela.

Galaxy Fold2 možda je najzanimljiviji novi uređaj od Samsunga jer je i dobio najveći broj poboljšanja. Nakon što je prošle godine predstavljen kao potpuno novi koncept mobilnog telefona, u novoj iteraciji veliki broj detalja ispoliran je kako bi bio još atraktivniji potencijalnim kupcima.

 

Nije Flex, nego Fold

Prva razlika nalazi se već u imenu. Izgleda da se Samsungu više dopao Fold naziv, koji nosi manji preklopni mobitel također već prije lasniran. Tako novi uređaj sada nosi Samsung Galaxy Z Fold2 5G naziv i sretni smo što su nazivi sve duži jer želimo vidjeti postoji li im limit.

Počnimo tako od samoga uređaja. Generalni dizajn ostaje isti, no nova verzija nešto je tanja preklopljena, a tanji rubovi toliko su i ukupno smanjili mobitel, no isto će ležati u rukama.

 

Fold2 2

Zatvoren, prvi Flex model imao je sa vanjske strane malen zaslon koji je imao svu funkcionalnost, no praktičnost korištenja nije bila visoka. Novi Fold2 zato ima kompletan zaslon do rubova jedne vanjske strane uređaja koji lagano možete koristiti kao i na svakom mobitelu. Na vrhu ove strane ima i malen izrez u sredini za selfie kameru. Druga strana vanjskog dijela podsjetiti će vas na nove Note20 mobitele jer se ipak radi o istim Mističnim bojama (brončanoj i crnoj) te upečatljivi sustav sa tri kamere.

Jednom kada ga otvorite, vidjeti ćete pravu čar novog Fold2 uređaja. Rubovi su značajno smanjeni oko zaslona, a veliki izrez za selfie sustav kamera prošloga modela stvar je prošlosti. Sada je jedina točka na zaslonu u sredini desne gornje strane te služi za slikanje i snimanje selfija dok mobitel koristite otvoren.

Glavni zaslon dobio je najmoderniji tretman. Riječ je o najnovijem QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex zaslonu. Naziv je gust te označava da zaslon podržava HDR10+ sadržaj, sposoban je na 120 Hz osvježavanje te rezoluciju od 2208 x 1768 piksela. Ima dijagonalu od 7,6” te će vam ponuditi tablet iskustvo u jedinstvenom pakiranju.

 

Fold2 3

Kad smo već kod specifikacija, vanjski AMOLED zaslon ima 6,2” dijagonalu sa HD+ rezolucijom, odnosno 816 x 2260 piksela.

 

Kamere

Sustav kamera broji ponovno pet komada: tri straga, te jedna za svaki zaslon kako bi uvijek selfie bio pri ruci.

Glavne kamere straga sastoje se od glavne širokokutne sa 12 megapikselnim senzorom. Dok je broj piksela ostao isti, sam senzor se na novom modelu povećao oko 60% što mobitelu daje značajno bolje performanse u lošijim svjetlosnim uvjetima.

 

Fold2 4

Uz glavnu, tu su ultraširokokutna sa 12 megapikselnim senzorom, te telefoto kamera također sa 12 megapiksela. Ovime su pokriveni svi slučajevi za korištenje koje bi korisnici mogli poželjeti.

Dvije kamere koje se koriste za “selfije” imaju 10 megapiksela te se mogu naći na većini flagship mobitela od Samsunga u ovoj godini. Imaju solidne performanse, a veliki zaslon ponuditi će vam odlično osvjetljenje i u mraku.

 

Hardver

Srećom, u ovom modelu dobivate najbolji čipset gdje god se nalazili. Riječ je naravno o Qualcommovom Snapdragon 865+ čipsetu koji će osigurati munjevit rad mobitela.

Uz njega se dobiva i 12 GB RAM memorije te 256 GB UFS 3.1 pohrane koja je i trenutno među najbržima u mobilnom svijetu.

 

Fold2 5

Baterija od 4.500 mAh daje napajanje kompletnom sustavu, a podržano je i bežično punjenje, kako mobitela, tako i drugih uređaja putem dijeljenja punjenja bežično.

Ugrađeni su i novi dual zvučnici na rubovima uređaja kod ruba šarke koji navodno pružaju zvuk glasniji i bogatiji od bilo kojeg standardnog mobitela.

 

Softver

Naravno, osim hardvera, novi Fold2 donosi sa sobom brojna nova softverska rješenja kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo kada se radi o tako kompleksnom uređaju.

 

Fold2 6

Uz sve zanimljivosti OneUI sustava od Samsunga, novi Fold2 ima specifične dodatke vezane naravno uz zaslone. Tako radnje koje započnete na vanjskom malom zaslonu lagano možete nastaviti raditi otvaranjem mobitela. No, sustav ide puno dalje. Ovisno o nagibu do kojega otvorite mobitel, otvarati će se i različiti izgledi sustava, ovisno naravno o podržanim aplikacijama. Kada u potpunosti otvorite mobitel, prikazati će vam se jedan od dva načina prikaza, ovisno o tome koji odaberete u postavkama. Prvi prikazuje standardan izgled sustava na većem zaslonu, no drugi prilagođava OneUI i aplikacije kako bi na zaslon stalo više korisnog sadržaja.

Zatim, ako zaslon zakrenete za oko 90° (podržani su stupnjevi oko te vrijednosti), tako da mobitel možete staviti na stol ili ravnu povržinu te ga gledati pod kutom. U ovom modu primjerice video vam se pokazuje na gornjem, uspravnom dijelu mobitela, dok donji dio služi za kontrolu sadržaja. Ovakav pristup širi se na velik broj nativnih aplikacija, ali i vanjske aplikacije čiji će se broj dodatno širiti. Najznačajnije su Microsoftove Office aplikacije koje su sve prilagođene za novi, veći zaslon.

No, ne dobiva samo zaslon nove mogućnosti kada je mobitel pod pravim kutom. Glavna stražnja kamera u ovom modu može snimati bolje noćne fotografije no ikada zahvaljujući dugoj ekspoziciji i mirnom stajanju mobitela.

 

Fold2 7

Osim toga, novi sustav ima poboljšano snimanje videa kada je mobitel stavljen tako, a sastoji se od kadriranja kojem pomaže AI mobitela. Naime, mobitel prepoznaje micanje korisnika te će se kadar zumirati na vas, ovisno kako se krećete. Uz to, ako se prepozna druga osoba, kadar će se proširiti na vas dvoje. Dodavanjem više osoba, kadar se širi na originalne dimenzije.

Brojne dodatne mogućnosti naravno opisati čemo jednom kada se mobitela dokopamo.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung je i službeno predstavio novi Galaxy Fold2 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.