5 Best Buy grafičkih kartica - 4.3 out of 5 based on 4 votes
5 Best Buy grafičkih kartica

5 Best Buy grafičkih kartica

Vremena su teška ako želite složiti novo računalo, ili dodati malo života nešto starijoj mašini.

Zašto toliko?

Da mi je kuna za svaki puta kada spomenem kopanje kriptovaluti, imao bi više novaca nego su oni iskopali u zadnjih godinu dana. Ne govorim naravno samo o domaćem tržištu jer na lokalne cijene utječe i prodaja vani. Traženje optimalne video kartice sastoji se od optimizacije potrošnje i snage što znači da će naravno te kartice biti mid-range ponuda trenutne generacije. Problem se lako uoči jer gamera je više, ali svaki ozbiljniji kopač neće trošiti vrijeme ako mu po jednoj matičnoj ploči ne radi barem 8 grafičkih kartica, činjenica koja je brzo ispraznila zalihe dobavljača.

No, dosta o toj temi. Imao sam osjećaj obveze objasniti zašto se prosječna grafička kartica nalazi na cjenovnom rangu od 2400 kuna dvije godine nakon izlaska. Pet grafičkih kartica odrazit će se na različite korisnike i cijenu koju su spremni platiti da izvuku maksimum za svoje potrebe.


Radeon RX 560 4GB


RX 500 serija je, s gledišta korisnika, preimenovana serija 400 od AMDa s par preinaka. Što od nje možete očekivati? Oznakom RX AMD jamči igranje na 60 Hz sa 1080p rezolucijom u popularnim igrama poput League of Legends ili Dota 2 (koje je AMD naveo kao primjer). No, došao je novi igrač nedavno u obliku Playerunknown's battlegrounds. I dok igra neće oduševiti sve svojom grafičkom kvalitetom, nemilosrdna je sa slabijim računalima što je i razlog da pazite pri kupnji na verziju s 4GB RAM memorije. Ako ostale komponente ne uzrokuju probleme igri, ova grafička kartica će vam na niskoj kvaliteti dati na 1080 rezoluciji 50-60 fpsa, dok pomakom na visoku kvalitetu imate 15-25 fpsa. Preporuka je i pokušati izbjeći 560D jer je ona direktan rebrand 460 verzije kao odgovor kopačima kriptovaluta, dok 560 ipak nudi neka poboljšanja.

 

Cijena za RX 560 iznosi 1000 kuna.

ASUS STRIX RX 560 1


Radeon RX 580 8GB


RX 580 / GTX 1060 su prvi sljedeći značajniji igrači s kojima ćete imati solidno iskustvo u svim modernim naslovima pri 1080p rezoluciji. Kada pričamo o performansama, Radeon 580 pobjeđuje svog Nvidijinog suparnika za 6% u prosjeku, a ako gledamo samo DirectX 12 naslove, ta prednost se još povećava. Iako trgovci traže oko 600 kuna više od početno preporučene cijene zahvaljujući kriptovalutama, 580 je trenutni kralj mid-range ponude. Na FullHD rezoluciji većinu postavki igara ćete moći podići na max, samo pazite da to ne uključuje opcije poput Supersamplinga. U slučaju da želite nešto suvremeniju 1440p rezoluciju, postavke ćete ipak morati malo spustiti ovisno o igri. Playerunknown će na ultra postavkama i 1080p rezoluciji raditi negdje oko 30-45 fps-a.

 

Cijena za RX 580 sa 8GB iznosi 2,700 kuna.

580


GTX 1070 8GB


Sada smo već došli do gornje granice mid-range ponude. Na cijene u kojima se kretala ova grafička kartica u vrijeme dok je tek izašla možemo zaboraviti. Sada ugodnih 600 kuna skuplja u prosjeku, i dalje je jedina realna opcija za ovaj cjenovni segment. Nedavno objavljena AMD Vega 56 trebala je biti realna konkurencija, no AMD je predvidio da će se prodavati po istoj cijeni kao i 1070. Kada bi to bila stvarnost, bez problema bismo preporučili Vegu jer vodi u performansama. Na žalost, skuplja je od GTX 1070 još 600 kuna, a da ne pričamo o razlici od preporučene cijene. 1070 možete koristiti za monotire s 1440p rezolucijom, ili ultrawide dimenzija bez većih problema, no G-Sync podržan monitor je svakako plus za ove cijene.

 

Cijena za GTX 1070 iznosi 3,750 kuna.
1070
Bitno je samo napomenuti da, ukoliko imate starije računalo s na primjer FX 8350 procesorom ne računate na performanse ove grafičke niti onih skupljih jer će vas kočiti drugi dijelovi u računalu, tj. platiti ćete performanse koje nećete moći iskoristiti, a za kupnju unaprijed se ne isplati jer sljedeće godine najavljuju nove kartice.


GTX 1080 8GB


Ako planirate piknuti jednu od ovih, vjerojatno znate u što se upuštate jer neće veliki broj ljudi dati 4,300 kuna bez provjeravanja što za te novce dobiju. A dobiti će puno za karticu staru već godinu i pol koja toliko vremena prolazi bez apsolutno ikakve konkurencije. Tko je uložio u ovu karticu kada je izašla još uvijek može uživati u vrhunskim performansama bez realnog puta za nadogradnju još neko vrijeme. Vega 64 je nedavno izašla kao AMDov odgovor, no 700 kuna veća cijena izbacuje ju iz utrke prije nego je i počela. S ovom grafičkom već možete i razmišljati o ugodnoj igri na 4K rezoluciji, no nemojte se iznenaditi ako neke igre na visokim postavkama počnu kočiti. Kada već ulažete u ovaj cjenovni rank, preporuka je svakako uzeti i G-Sync monitor za glađe prijelaze kod nižih frameratea. U slučaju da želite iskustvo u virtualnoj realnosti kakvo su developeri i zamislili, trebati će vam ova kartica. Naravno, pogledajte i hoće li procesor koji imate ili namjeravate nabaviti raditi probleme ovoj kartici, ovisno o vašim potrebama naravno.

 

Cijena za GTX 1080 iznosi 4,500 kuna.

 

 

1080


1080Ti 11GB GDDR5X


6,300 kuna za apsolutni vrh ponude bez ikakve konkurencije, grafička jača 30% od bilo čega namijenjenog gaming zajednici. 4K rezolucija ne predstavlja problem ako ne ludujete s egzotičnim postavkama na igrama poput Deus Ex-a. Gaming na većem broju monitora također nije problem, a malom prilagodbom rada hladnjaka moguće je i pojačati performanse bez veće buke. VR je sitnica, a s 11GB GDDR5X memorije možete se upuštati i u 3D modeliranje.

 

 Za ovu karticu moati ćete izdvojiti od 6,700 kuna pa sve do 7,500 kuna, ovisno o modelu.

 

 

1080ti

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

5 Best Buy grafičkih kartica - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.