Samsung kreće u masovnu proizvodnju prvih flash pohrana od 256 GB za mobilne uređaje

Samsung kreće u masovnu proizvodnju prvih flash pohrana od 256 GB za mobilne uređaje

Južnokorejski Samsung najavio je masovnu proizvodnju 256 GB memorije bazirane na UFS 2.0 standardu za mobilne uređaje.

Nije prošli ni par dana od objave svojih novih flagship mobitela, a sada najavljuju i proizvodnju flash pohrane od 256 GB za high-end mobitele. Svoj 128 GB UFS 2.0 memorijski modul najavili su prije točno godinu dana, a sada su to poduplali.

Kompanija navodi u službenom priopćenju kako nova memorija ima bolju brzinu za mobilne uređaje koje prelaze čak i od nekih SATA-baziranih SSD-a za računalo.

Novi UFS 2.0 (Universal Flash storage) standard tako će zamijeniti eMMMC standrad. Novi modul baziran je na Samsungovoj V-NAND tehnologiji i dolazi s "specijalno dizajniranim kontrolerom visokih performansi".

Najnoviji memorijski standard podržava do 45.000 i 40.000 IOPS-a (input/output operacija po sekundi) za nasumičnu brzinu čitanja i pisanja. U usporedbi s prošlom generacijom, UFS je imao 19.000 i 14.000 IOPS-a za nasumičnu brzinu čitanja i pisanja.

Najavljeni modul od 256 GB može dostići do 850 MB/s uzastopne brzine čitanja, što je blizu dvostruke vrijednosti kod mnogih SSD-ova na SATA sučelju. Što se tiče uzastopne brzine pisanja, ona iznosi 260 MB/s, što je i do tri puta veća brzina u odnosu na microSD kartice.

Omogućena brzina omogućit će bolju podršku za 4K video, a sam 256 GB modul može primiti do 47 Full HD filmova. Zahvaljujući USB 3.0 sučelju na mobitelima, prijenos većih podataka kao što 4K video bit će i puno brži. USB 3.0 sučelje će tako moći podržavati slanje 5 GB Full HD videoisječka u trajanju oko 90 minuta u svega 12 sekundi.

Novi UFS memorijski čipovi manji su čak i od ekstrenih micro SD kartica, čime omogućuju veću fleksibilnost stvarateljima mobitela. Prvi memorijski moduli u uređajima očekuju se krajem ove godine.

Našu recenziju njihovog Galaxy Notea 5 možete pročitati ovdje, dok Galaxy S6 edge+ možete naći ovdje.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.