UHD TV kao monitor! - 5.0 out of 5 based on 1 vote
UHD TV kao monitor!

UHD TV kao monitor!

Bok.
Nakon kraćeg istraživanja kolega u uredu je napisao kratki sažetak što smo saznali i šta nam još nije jasno o UHD-u.

Generalno je pitanje koji UHD TV-i se mogu koristiti kao 4K monitori?

Televizor bi se koristio za vektorsko crtanje te grafički dizajn pa je zahtjev da kvaliteta slike i rezolucija budu što bolje, bez da se linije ili tekst doimaju mutno. Prema informacijama dostupnim na internetu, kao optimalno rješenje navodi se kombinacija grafičke kartice s HDMI 2.0 izlazom i 4k UHD televizora (s HDMI 2.0 s 18 gbps portom) koji su kompatibilni s 4:4:4 chroma subsamplingom (full RGB) na 60 Hz i 4k rezolucijom.
Grafičke kartice koje imaju HDMI 2.0 su isključivo GeForce serije 900 (npr. GTX 960), a TV koji odgovara zahtjevu 4K/60Hz/4:4:4 je npr. Samsung JU6400 (40"/48"/55"/60"/65"). Da li je ova tvrdnja generalno točna i može li se nekako provjeriti, s obzirom da uključuje dosta specifične tehničke karakteristike?

Istovremeno na tržištu je dostupan 40“ Philips BDM4065UC 4k monitor koji je u istom rangu cijene (cca 5000 kn).
Da li bi postojala prednost u korištenju takvog monitora u odnosu na 4k UHD TV? Također, on bi se mogao povezati na displayport a ne na HDMI 2.0, ukoliko grafička kartica ima taj priključak. Bi li se u tom slučaju monitor mogao koristiti i kao TV (pretpostavljam da to ovisi o priključcima na cable boxu)
plus da li postoji mogućnost korištenja daljinskog upravljača na monitoru kad se koristi kao tv?

Pozdrav
Mario Galić, Arh studio


Točno je kako HDMI 2.0 podršku imaju trenutno isključivo nVidijine grafičke kartice posljednje serije GTX 9xx no to ne znači kako se nužno morate koncentrirati na iste. Alternativa postoji u korištenju aktivnih adaptera (koji se priključuju na izvor napona) s DisplayPorta na HDMI 2.0 čime ćete dobiti traženu podršku 60 Hz osvježavanja uz RGB 4:4:4. Ipak, moramo napomenuti kako ovo rješenje nismo nikada u praksi koristili pa ne možemo potvrditi da radi (za razliku od nVidijinih kartica). S aktivnim adapterima smo u prošlosti imali podijeljena iskustva kod multi-monitorskih setupova. Neki su radili a neki nisu, ipak je ovdje riječ o "neslužbenom" rješenju.

Što se tiče korištenja TV-a u ulozi monitora svakako vodite računa o tome da procesiranje slike obavlja grafička kartica jer dvostruka obrada (sa svake strane) može dovesti do neželjenih efekata.Također bi bilo poželjno da TV bude postavljen u gaming profil kako bi se maksimalno eliminiralo ulazno kašnjenje signala. Što se tiče konkretne preporuke suzili bismo odabir na srednju klasu Samsungovih TV-a iz 2015 godine, modele poput JU6700, JU7100, JU7500.

S konkavnim UHD ekranima velikih dijagonala (40") generalno smo bili zadovoljniji u ulozi monitora no valja paziti na smještaj "monitora" u prostoru u odnosu na izvore svjetlosti jer ovaj tip ekrana ima tendenciju loma svjetlosti po horizontalnoj osi.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.