Tri hakera i jedan ruter, a o printeru da i ne govorimo

Tri hakera i jedan ruter, a o printeru da i ne govorimo

Poštovani doktore,

imam dva pitanja:

1. Koliko traje boja za tintni pisač (Canon Pixsima G 2145) kada je zapakirana, odnosno u bočici. Imam jednu bočicu crne koju sam dobio sa samim printerom, stoji već godinu i pol, a planiram kupiti boje da ih imam u rezervi (ove koje su u printeru idu prema kraju... dakle, zanima me trajanje tinti ako su zapakirane).
Koliko stranica mogu ispisati ispisne glave na printerima ovakve tehnologije, kao ovaj gore navedeni, prije nego otkažu? A pitam iz razloga što je cijena novih skoro kao novi printer.

2. Je li moguće da haker prodre u firmware uređaja, na primjer rutera, recimo od telekom operatera i izazove požar...? Možda previše gledam CSI Cyber, ali naprosto se grozim takve pomisli jer danas je skoro sve WiFi, pametne utičnice itd.

Hvala na odgovorima.

Lijep pozdrav,
Josip, Zagreb


Tinte za pisače obično imaju rok trajanja od 1 do 2 godine kada su zapakirane. Datum roka isteka nerijetko je istaknut na pakiranjima boja, no to nije pravilo. Međutim, rok može varirati ovisno o proizvođaču (kao i je li zamjenska ili original) i uvjetima skladištenja. Ako je tinta čvrsto zatvorena i skladištena na hladnom i tamnom mjestu, tinta bi trebala ostati ispravna i nakon navedenog roka trajanja. Ipak, s vremenom, kvaliteta tinte može se smanjiti, što može rezultirati lošijom kvalitetom ispisa. 

Nismo uspjeli pronaći podatak koliko dugo traje ispisna glava na Canon Pixsima G2145 printeru, no treba napomenuti kako bi printer trebao printati svaku od boja barem jednom u tjedan dana kako bi glave ostale propuhane. Nekorištenjem printera se najčešće boja na glavi osuši te tada printeri prestaju pravilno printati. Tehničke specifikacije navode kako printer može ispisati 18.000 crno-bijelih stranica i 7.000 stranica u boji, pa možemo pretpostaviti kako će se tada početi kvariti i ispisne glave koje su odvojene za boju i crno-bijeli ispis. Tintni pisači, kao i ostali, imaju poseban spremnik za odlaganje otpadne boje. Kada se taj spremnik napuni, treba ga zamijeniti novim kako bi printer mogao nastaviti raditi.
Nažalost, često je slučaj da je cijena zamjenske ispisne glave slična cijeni novog pisača. To može biti frustrirajuće za potrošače, ali to je poslovni model koji mnogi proizvođači pisača koriste. Prodaju pisače po nižim cijenama, a zarađuju na prodaji potrošnog materijala poput tinte i ispisnih glava. Preporučujem da redovito čistite ispisnu glavu opcijom za čišćenje glave, te da koristite po mogućnosti originalnu tintu i time pokušate održavati pisač u dobrom stanju kako biste produžili vijek trajanja ispisne glave. Također, prije kupnje rezervne tinte, provjerite rok trajanja tinte kako biste bili sigurni da ćete je iskoristiti prije nego što istekne. Često za online narudžbe to nije moguće provjeriti.

 

Što se drugog pitanja tiče, moguće je da haker napadne firmware uređaja, kao što je ruter, i preuzme kontrolu nad njim. Međutim, da bi izazvao požar, potrebno je da se uređaj fizički preoptereti ili ošteti na način da dođe do pregrijavanja ili kratkog spoja. Većina modernih uređaja ima ugrađene sigurnosne mehanizme koji sprječavaju takve scenarije, kao što su termalni osigurači koji isključuju uređaj kada se prekomjerno zagrije. Gotovo svi procesori imaju takvu zaštitu, a na ruteru je jedino procesor taj koji bi se znatnije mogao pregrijati, pa je radi toga odgovor, ne. Gotovo je nemoguće da vam haker zapali ruter, osim ako na njemu niste ostavili kutiju šibica ili nešto slično što bi se zapalilo pod nešto toplijim uvjetima. Ipak se pojedini procesori griju do temperature od 120°C.

Da bi haker izazvao požar putem softverskog napada, morao bi ciljati specifičan uređaj koji ima takvu ranjivost i koji bi, kada se kompromitira, mogao uzrokovati fizičku štetu. U praksi je to vrlo rijetko. Ipak, postoji mogućnost da haker otme kontrolu nad laserskim printerom i time uzrokuje požar. Neki stariji modeli printera nemaju nikakvu sigurnost na svojim firmwareima, što omogućuje hakerima da ih zamijene lažnim firmwareima koji mogu preuzeti funkcije printera. Jedan od načina na koji haker može izazvati požar je da zagrije fuser printera do te mjere da papir počne gorjeti. To je pokazano u istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku. Oni su poslali različite lažne firmware nadogradnje LaserJet printeru. Jedna od njih je uzrokovala pregrijavanje fusera, zbog čega je papir u printeru požutio i dimio se dok se uređaj nije ugasio. Međutim, proizvođač printera na kojem je pronađena takva ranjivost tvrdio je da je taj problem riješen na printerima koji datiraju nakon 2009. godine te da sada imaju digitalno potpisivanje koje sprječava takvu vrstu napada. Stoga, ako imate noviji model printera, vjerojatno ste sigurni od ovakve vrste hakiranja. Ipak, preporučuje se da slijedite najbolje prakse za osiguravanje uređaja tako što ćete ih staviti iza firewalla i, ako je moguće, onemogućiti daljinsko učitavanje firmwarea na izloženim printerima.

Kako je vaš printer tintni, ne trebate se previše zabrinjavati, no kako ste i sami rekli – opreza nikada dosta, s obzirom da je danas i strujna utičnica na internetu.

 

print.jpg

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.