Raspberry Pi kao mala vremenska stanica - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Raspberry Pi kao mala vremenska stanica

Raspberry Pi kao mala vremenska stanica

Temperature do usijanja

Uz mali, ali moćan dodatak Raspberry Pi će postati prava mala vremenska stanica te će vas izvještavati o trenutnoj temperaturi i razini vlage u zraku. Kako izgledaju Raspberry Pi i senzor DHT22 u simbiozi pročitajte u nastavku...

Raspberry Pi (RPI) već je odavno poznata poslastica entuzijasta i raspberry zajednice. Pionir minijaturnih jeftinih računala za hobističku uporabu, zahvaljujući uspjehu koji je polučio, redovno dobiva novu konkurenciju. Već smo izvještavali o posljednjem modelu Raspberry Pi3 koji se odlikuje 64-bitnom podrškom, modernijim četverojezgrenim procesorom Cortex A57 te ugrađenom podrškom za Wi-Fi te Bluetooth. Od konkurencije ga razlikuje solidna brzina cjelokupnog sustava uparenog s 1 GB radne memorije dovoljna za pokretanje OS-a s grafičkim sučeljem, reprodukcijom multimedije, surfanje internetom... Raspberry Pi postao je osnova u nekim IoT projektima te postao pogodna platforma za niz zanimljivih projekata. Primarna namjena RPI-a je edukacija. Malo i jeftino računalo idealno je za učenje programiranja jer učenici moraju naučiti raditi s ograničenim resursima koje ovo računalo pruža. 

DHT22

Hardverska instalacija: DHT22 senzora je jednostavna.  Tri žice (podatkovna  - DAT,  naponska - VCD i  uzemljenje - GND) spajaju se  na GPIO (rev 2). Pin 22 (data), pin 1 (3V) i pin 6 (GND)

 

Vratimo se na Raspberry projekte. Projekt „Tank cam“ budi sjećanja na djetinjstvo kada smo sanjali o radijski kontroliranom tenkiću koji vrlo precizno pogađa metu koristeći se ugrađenom kamerom. Djeluje vrlo sofisticirano kao i neke igračke iz poznatog serijala „Sam u kući“. Tu je još i projekt vremenske stanice, internetskog radija s touch screenom, alarmni sustav sa senzorom pokreta, sustav za regulaciju otvaranja/zatvaranja garažnih vrata, računalno upravljani model broda, 3D scanner te mnogi drugi.

R3

ZNAČAJKE DHT22 senzora:
- Raspon mjerenja vlage od 0 do 100%
-Preciznost mjerenja količine vlage (odstupanje) je ±2%
- Raspon mjerenja temperature od -40 do 80 stupnjeva
- Preciznost mjerenja temperature (odstupanje) ±0,5%
- Radni napon je DC5V
- Digital signal output

Kako su navedeni projekti vrlo entuzijastični i uglavnom svoju primarnu uporabu nalaze kod korisnika koji imaju „osjećaj“ za elektroniku jer se radi o preinakama koje zahtijevaju poznavanje osnovnih elemenata elektroničkih komponenti kao i programiranja, mi ćemo ovog puta opisati projekt koji bi svoju funkciju mogao obavljati u svakom domu.

Uz mali, ali moćan dodatak Raspberry Pi će postati prava mala vremenska stanica te će vas izvještavati o trenutnoj temperaturi i razini vlage u zraku. Riječ je o DHT22 senzoru kojeg možete kupiti na e-bayu za cijenu od svega 4 $. Ideja ovog projekta jest izraditi malu vremensku stanicu koja će pratiti temperaturu i vlažnost. Isti projekt moguće je proširiti pa primjerice, ako temperatura padne ispod x-a na mail dobivate upozorenje. Isto vrijedi i za količinu vlage što bi se moglo iskoristiti za, primjerice, vaš voćnjak ili vrt. Krenimo redom.

RASPBERRY GPIO

GPIO (General-purpose Input/Output) shema: Vrlo korisna prilikom spajanja dodatnih „stvarčica“ na Pi. Preporuka je da pogledate točno koju verziju boarda imate jer ima razlika u razmještaju GPIO pinova (nisu sve iste)

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Raspberry Pi kao mala vremenska stanica - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.