Panasonic Lumix GH6

Panasonic Lumix GH6

Najbolja kamera s mikro 4/3 senzorom do sada

Novi GH6 donosi značajna poboljšanja za one koji se već nalaze u njihovu ekosustavu, a naprednije funkcije čine ga atraktivnim i za potencijalne nove korisnike.


Panasonicova Lumix serija fotoaparata jedna je od rijetkih na tržištu koja još koristi mikro 4/3 senzore koji su fizički značajno manji od danas popularnih full-frame rješenja. Novi Lumix GH6 zadržava tu tradiciju, no novi senzor dolazi sa značajno većom rezolucijom nego do sada te ima 25,2 megapiksela. Dok se radi o mirrorless dizajnu fotoaparata, ova ima nešto veće tijelo koje se samim time lakše drži u ruci pa smatramo da nije potrebno imati manje kućište. Ono što je Panasonic dodao ovom modelu je aktivno hlađenje sa stražnje strane (iza zaslona) koje osigurava konstantno neprekidno snimanje u maksimalnoj kvaliteti bez obzira na uvjete okoline. Samo kućište i dalje ostaje otporno na elemente, pa i snimanje na -10°C.

Novi senzor koristi sada već stariju tehnologiju, no zato ima brzo očitavanje te minimizira banding kod snimanja brzih pokreta. Tome mu pomaže i novi čipset, a podržani su i brojni novi profesionalni formati. Ono što moramo istaknuti je da je veličina senzora direktno povezana s kvalitetom u scenama sa zahtjevnijom rasvjetom, a ovaj model s velikim brojem megapiksela znači da su mu i pojedini pikseli manji.

Dakle ako snimate u večernjim uvjetima ili u zatvorenom, iskustvo brzo postaje manje od idealnog jer ISO vrijednost brzo skače i javlja se zrnatost. Kako smo spomenuli, koristi se nešto starija tehnologija senzora, a samim time je i autofokus baziran na prepoznavanju kontrasta. Fotoaparat će tražiti oko, no nije na razini konkurencije, a opet u zatvorenim uvjetima brzo gubi fokus.

Panasonic nudi dodatne mogućnosti za limitiranje fokusa kako on ne bi „bježao”, no taj sustav vrijedi samo za statične scene. Drugim riječima, kamera će biti puno bolje iskorištena ako ćete sami fokusirati za vrijeme snimanja. Autofokus je najbolji na 60 fps videima jer kod sporijih videa ima manje podataka za praćenje, a sustav nije dovoljno brz da očitava autofokus na 120 fps-a. No, ako vam autofokus nije najbitniji te snimate i slikate u dobro osvijetljenim uvjetima, ova kamera vam nudi velik broj profesionalnih mogućnosti.

 

Glavni adut je video

Iako je fokus na video snimanju, možete fotografirati brzinom do 75 fps-a tako da vam ni najbrži trenuci neće promaknuti, a ako brzina nije toliko bitna, ovaj model sada može slikati sa 100 megapiksela iz ruke, za što je do sada trebao stalak. Ova funkcija bolja je nego ikada te kasnije lagano možete rezati sliku bez gubitka kvalitete. GH6 ima i solidnu stabilizaciju koja to omogućuje, a pogotovo će do izražaja doći kod snimanja videa iz ruke.

Snimanje videa glavni je fokus i adut ovog modela te omogućuje snimanje na razini uistinu profesionalnih kamera dok zadržava vrlo lako prijenosne dimenzije. Dobivate 5,7K 30p snimanje u Apple ProRes 422 HQ kvaliteti, a u FullHD rezoluciji dobivate do 300p za slow motion scene dok god ima dovoljno rasvjete.

Za najbolje opcije trebati će vam i CFexpress tip B kartica, a tu je i drugi utor za MicroSD kartice, no on je limitiran na 10-bitni 4K 120p video koji opet nudi impresivne performanse. Zapravo, ovaj model ima u gotovo svim načinima rada 10-bitni video što je značajan upgrade u usporedbi s GH5 modelom, te nudi ujednačenu kvalitetu boja kroz razne opcije snimanja.

Fotoaparat ima i dual-ISO snimanje (kao i fotografiranje) kako bi u svjetlijim dijelovima osigurao maksimalnu oštrinu, a tamnijim dijelovima scene podignuo svjetlinu i tako postigao viši dinamični raspon snimanja. Autofokus je, kako smo spomenuli, najbolji na 60 fps-a. Sve sporije ili pogotovo brže smanjuje preciznost, a funkcionira do 200 fps-a. Uz video, kamera omogućuje do četiri audio kanala s različitim utorima.

Istaknimo još da osim viewfindera visoke rezolucije imamo i stražnji zaslon koji se može zakretati prema van i oko osi, a dodatno se može i odmaknuti od samog kućišta. Ovakav pomak osigurava da bez obzira kako okrenuli zaslon, on neće smetati utorima za USB ili HDMI i audio. Riječ je o full-size HDMI-ju kao i USB-C utoru koji osim napajanja podržava 3.2 Gen 2 specifikacije te će u narednom firmwareu moći snimati na eksterni SSD.

 

Više informacija

  • Model: Lumix GH6
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Panasonic
  • Senzor: CMOS dual-ISO
  • Rezolucija: 25,2 MP
  • Objektiv: Mikro četiri trećine
  • ISO raspon: 100–12.800 (video), 100–25.600 (slike)
  • Video: 5.7K 60p, 4K 120p, FullHD 300p, Formati: Full V-Log/V-Gamut, Adobe ProRes 422, 422 HQ
  • Dimenzije i masa: 823g. 139 × 100 × 100 mm
  • Plus: Tijelo ugodno za nošenje dulje vrijeme, aktivno hlađenje omogućuje neprekinuto snimanje, velik izbor formata i načina snimanja
  • Minus: Loše performanse u tamnijim scenama, lošiji autofokus od konkurencije
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.com/hr, Cijena: 20.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix GH6

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix GH6 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.