Panasonic HC-VXF990 - 5.0 out of 5 based on 3 votes
KOMPAKTNA I SAMOZATAJNA: Zbog mnoštva opcija u početku će biti nužna konzultacija priručnika za korištenje. Opcije koje nisu dostupne nestaju iz izbornika dok ne dođete u mod u kojem ih možete koristiti. Tako će za prelazak iz 4K snimanja u HDR mod morati imati jedan međukorak. Recimo, Automatski mod snimanja.

Panasonic HC-VXF990

Po danu i po noći - dobro će doći

4K rezolucije su na vratima. Ukoliko još nemate kameru sposobnu snimiti 4K rezoluciju, ova bi vam trebala ući u uži izbor pri odabiru

Panasonic je u HC-VXF990 ugradio mnoštvo zanimljivih funkcija tako da je i potpunim početnicima lako snimiti kvalitetan video. Kamera je lagana i dobro će ležati u ruci. Kompktnih je dimenzija (68 x 163 x 78 mm) pa je nije problem nositi sa sobom. Sa strane je zakretni 3” touch LCD. Kada ga otvorite imate pristup utoru za izmjenu SD memorijskih kartica, gumbu za paljenje kamere te za Wi-Fi, HDR i opciju prebacivanja u photo/video mod.

Kamera ima tražilo koje možete zakrenuti za 45° te prilagoditi oštrinu vlastitom oku. Odmah iznad tražila je gumb za okidanje slika koji je nezgodno smješten na tom djelu jer je teško kameru zadržati stabilnom pri striskanju tog gumba ukoliko snimate iz ruke. Iznad njega je smješten klizač za zoomiranje. Tu je i kotačić za kretanje kroz opcije te ulaz za vanjski mikrofon, izlaz za slušalice, mini USB 2.0, te konektor za power adapter. S druge strane, kabel power adaptera je USB, pa kameru možete puniti s USB Powerbank baterijama ili preko računala.
Kamera ima BSI MOS senzor vrste 1/2.3 sa 18,91 megapiksela. Optika je Leica Dicomar, otvor blende ide od F1.8 do F3.6, a kamera ima zaštni poklopac leće koji se automatski otvara i zatvara pri paljenju/gašenju kamere. Iznad leće je LED osvjetljenje, a ima i infracrveni noćni mod snimanja i Infra RED LED osvjetljenje, kojim ćete dobiti monokromatsku zelenu sliku. Hibridna stabilizacija slike je HYBRID O.I.S. s pet osi i aktivnim načinom stabilizacije, a daje odlične rezultate stabilizacije. Da su s ovom kamerom snimali film “The Blair Witch Project”, kadrovi bi bili puno mirniji i time više gledljivi.

Kamera ima optički zoom od 20x u FullHD rezoluciji ili 10x u 4K razoluciji, a digitalni zoom doseže do 1500x, no maksimalni iole korisni bio bi 150x. Preporuka je ne koristiti digitalni zoom. To je vrsta zooma koji imaju mobiteli, jer to uzrokuje preveliku zrnatost videa, a svaki video možete digitalno zoomirati na računalu kod pregledavanja ili montaže videa.

Screenshot 2016 04 21 11 00 53 P4K kamera

IMAGE APP: Pomoću ove aplikacije na Androidu možete upravljati kamerom. Dobro će doći za dodatnu stabilizaciju, no ujedno može služiti i kao Baby monitor te nadzorni sustav doma.

 

Opcije snimanja

Moći ćete snimiti i HDR video u 1080p rezoluciji, što će rezultirati boljom slikom, jer takva opcija će omogućiti snimanje videa kada svjetlo blješti u kameru, tj. kada u kadru imate jako tamne i jako svijetle djelove. HDR video smo već viđali kod nekih flagship pametnih telefona, no za razliku od njih, s ovom kamerom pri takvom snimanju možete koristiti zoom te HDR ima 2 nivoa osjetljivosti koje možete podesiti u glavnom izborniku.

Kada spominjemo zoom, treba spomenuti kako kamera ima i opciju Dolly zoom. To je onaj efekt kada koristimo zoom te se pozadinski objekti zoomiraju, a objekt ili osoba u prvom planu ostaje iste veličine te dobijamo dojam kako se osoba kreće kroz prostor. Naravno takav efekt gotovo je nemoće izvesti iz ruke pa će vam trebati i stativ s kotačima na kojem ćete voziti kameru prema objektu ili od njega, a kamera će zoom, u plus ili minus, odraditi sama pritiskom na samo jedan gumb. Taj zoom biti će konstantne brzine što će uvelike pridonjeti kvaliteti kadra te će on izgledati vrlo profesionalno.

Time Lapse video moći ćete snimiti s intervalima od 1, 10, 30, 60 ili 120 sekundi u FullHD rezoluciji. Opcija Stop Motion Animation će omogućiti snimanje Stop Motion videa. Stop Motion prikazat će zadnji frame dok namještate sljedeći te uživo možete vidjeti razlike između novog i već snimljenog framea. Za ovaj mod koristan će biti mini HDMI izlaz preko kojeg kameru možete spojiti na veći vanjski monitor. Kamera ima b/g/n Wi-Fi što će omogućiti prijenos uživo na ustream.com servis ili spajanje s drugim kamerama ili mobitelima.

Spojite li kameru s mobitelom, putem Panasonicove Image App aplikacije moći ćete upravljati njome ili pregledavati i prebacivati snimljene materijale. Kameru tako možete iskoristiti i kao Baby monitor, a situaciju u drugoj sobi nadzirati putem mobitela. Ovaj “Baby monitor” ima dvosmjernu komunkaciju zvukom, te kada Beba zaplače možete joj uputiti neku utješnu rečenicu preko mobitela. Mobitel možete iskoristiti i kao dodatnu sekundarnu kameru i time dobiti sliku u slici, baš kao što gameri to koriste na servisu twitch.tv.

Nezgodno je jedino ako za opciju slike u slikci želite iskoristiti Sonyjev mobitel. Kamere na Sonyjevim mobitelima imaju vrlo lošu sliku kada ih koristite s apliakcijama trećih strana te slika neće biti fokusirana i boje će biti nešto lošije. Bolji rezultat dobit ćete s nekim drugim brandom mobitela. Tako možete spojiti do 3 mobitela te u svakom kutu glavne snimke dobiti dodatne slike sa kamera mobitela koje mogu prikazivati kadar iz dugog kuta ili sasvim drugu scenu. Imate li više Panasonicovih Wi-Fi kamera možete ih koristiti umjesto mobitela za snimanje scena sa slikom u slici. Te dodatne kamere možete dodavati ili micati s glavne snimke prema potrebi, no ako su prisutne nećete ih naknadno moći maknuti sa snimke. Kada ste spojeni na Wi-Fi, kameru možete koristiti i kao nadzornu kameru te je putem mobitela, preko interneta možete pratiti s bilo kog mjesta.

Audio će biti snimljen sa stereo ili 5.1-kanalnim zvukom, a mikrofoni su fokusni i zoom te imaju opciju kompenziranja pozadinskog šuma vjetra.

panasonic 2

SLIKA U SLICI: Dobro će doći vlogerima, recenzentima, unbokserima, a ostali nek si izmisle primjenu ove funkcije koja podržava do tri dodatne kamere

 

Dojmovi

S Panasovicovih stranica možete preuzeti HD Writer AE 5,3 za osnovno montiranje video uradaka, a softver će zadovoljavajuće napraviti “automatski kolaž video” koji možete brzo podijeliti na društvenim mrežama. 

Slika je odlična, oštra i bogata bojom, no kako biste se u to i sami mogli uvjeriti, pogledate video zapise snimljene ovom kamerom.

Image54

Osa na hlačama: Fenomenalan detalj ose, koja je uhvaćena potpuno neočekivano na Hrvojevima trapericama dok je testirao kameru, najbolje demonstrira kvalitetu detalja snimke koja doslovno ocrtava svaku dlačicu na tjelu male ose. Prikazana slika odgovara FullHD dijelu izrezanom iz 4K snimke

 

Početni krupni plan ose na hlačama zapravo je jedan frame iz 4K videa izrezan na Full HD veličinu, a kompletan video ose u 4K rezoluciji pogledajte u nastavku.

Maloprodajna cijena s PDV-om:
7.460,00 kn

 


Pogledajte video:
Osa - demonstrira makro snimku, dobru stabilizaciju slike uz veliki zoom te odlično snimanje zvuka. Pri kraju videa čut ćete zvuk mahanja krilima. Impresivno.

 

Više informacija

  • Model: Panasonic HC-VXF990
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: Panasonic
  • Senzor: BSI MOS senzor vrste 1/2.3, 18,91 megapiksela
  • Rezolucija: AVCHD 1080/50p (28 Mb/s / VBR), MP4 (3840 x 2160)/2160p/24p, iFrame 960 x 540/25p (28 Mb/s / VBR)
  • Kompresija: MPEG-4 AVC/H.264
  • Blenda: od F1.6 do F1.8 do 18 dB
  • Objektiv: Leica Dicomar Lens, 20x optički zoom pri FullHD, 10x pri 4K
  • Video shuter: 1/50 - 1/8000
  • Medij: SD/SDHC/SDXC
  • LCD: 3” - 460.800 točaka
  • Dimenzije i masa: 68 x 78 x 163 mm, 396 g
  • Plus: Stabilizacija slike, kvaliteta slike, opcije
  • Minus: U moru opcija teba posegnuti za “Uputama za korištenje”
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic Hrvatska, www.panasonic.hr, maloprodajna cijena s PDV-om: 7.460,00 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic HC-VXF990

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic HC-VXF990 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.