Garmin Edge 540 i Varia RCT715

Garmin Edge 540 i Varia RCT715

Vrijeme je za sljedeći korak

Već se dugo vremena igramo s Garminovim uređajima koji su se pokazali odličnima kako za rekreativce, tako i za vrhunske sportaše, a sada je vrijeme i za biciklizam

Mahom se radilo o njihovim pametnim sportskim satovima čiji smo napredak pomno pratili. No, vrijeme je da se upoznamo i s nešto fokusiranijim uređajem koji nije ništa manje popularan, no služi jednoj branši rekreativaca.

Riječ je o putnom računalu za bicikliste od Garmina, odnosno članu njihove Edge serije koji je nedavno izašao na scenu. Govorimo, naravno, o Garminovom Edge 540 uređaju za pomoć biciklistima pri navigaciji za vrijeme vožnje. I, to je to? Ne, Edge 540 puca po šavovima s mogućnostima koje vam se nude, nešto sa čime smo dobro upoznati u radu s njihovim satovima, a Garmin se ne zaustavlja s dodavanjem novih funkcija u svoje uređaje.

No, ovog puta smo odlučili malo začiniti avanturu te smo htjeli saznati kako izgleda funkcionalnost malo šireg ekosustava za biciklizam, pa smo novom Edge 540 putnom računalu dodali i Garminovu stražnju lampu za bicikle Varia RCT715 koja nije samo lampa, već je i radar i kamera koja snima vožnju straga. To nam nije bilo dovoljno, pa smo nabavili i eBicikl koji smo također povezali s Garminovim putnim računalom, a koji (ovisno o modelu i marki) može pružiti velik broj dodatnih informacija o vašoj vožnji. Kao šlag na torti, riječ je o solarnoj verziji uređaja koji će se puniti kada god ga ostavite na suncu.

Sve je krenulo jednog vikenda, taman između dvije oluje, kada su se svi uređaji napunili. Prvo postavljanje uređaja najbolje je odraditi u komforu svojeg doma, sa solidnom Internet konekcijom. Na mobitel, ako još nemate, skinete Garmin Connect aplikaciju, pokrenete ju i zatim upalite Garminov Edge 540. Odmah će vas tražiti da ga uparite, na što pristanete, a na mobitelu unutar aplikacije pritisnete traženje Garminovih uređaja u blizini. Smjesta se pojavio Edge 540, a alternativno vam na Edge zaslonu bude prikazan QR kod za povezivanje, te možete i ručno pronaći uređaj u listi aplikacije.

Jednom povezani i nakon početnog postavljanja, spremni ste dodati druge uređaje na putno računalo. Ono ima mogućnost povezivanja putem WiFi-ja na mreže, ali i Bluetooth i ANT+ sustave koji se koriste za međusobno povezivanje raznih uređaja, pa tako putno računalo možete povezati s Garminovim satom od kojeg može dobivati vaše otkucaje srca, a tu su i brojni drugi senzori od kojih je radar u stražnjoj lampi samo početak. Tu su posebne pedale, odvojeni senzori za mjerenje rada srca, a odnedavno Garmin čita podatke i sa senzora eBicikala.

Može se povezati s eBiciklima koji podržavaju ovu funkciju, te dobiti podatke koje ti bicikli mjere. U teoriji vam mogu prikazati energiju koju vi koristite za kretanje te energiju koju vam električni motor nudi, a tu su i podaci o bateriji. Bicikl povezujete kao i stražnju žarulju, odnosno pojavit će se kao jedan od senzora. Brzo uparivanje i cijeli sustav je spreman za vožnju budućnosti s kojom smo se družili nekoliko dana. 

 

IMG 20230723 143249

Garmin Edge 540

Nova generacija mid-range Edge uređaja donosi brojne zanimljivosti njihovih skupljih verzija, no čvrsto se od njih odvaja korištenjem gumbi za navigaciju umjesto touchscreena. Kako smo spomenuli, imate opciju kupnje standardne ili solarne verzije, gdje će solarna lako puniti putno računalo ako je izloženo suncu, no služi više za produljenje ukupnog rada sustava, a ne za kompletno punjenje.

Novi Edge 540 ima već učitane svjetske karte, a možete lagano dodati željene rute, ili iz svojih vožnji kreirati nove rute koje pokrećete unutar izbornika te će vas karta voditi do starta i zatim cijelom rutom. Sada koristi GPS s više frekvencijskih pojasa, funkcija koja se uključuje unutar menija, ovisno o željenom trajanju baterije sustava. Baterija u štedljivom načinu može trajati do 42 radna sata na jednom punjenju, ako idete na dulje ekspedicije.

No, ne radi se samo o dodatnoj navigaciji. Garmin prati ogroman broj podataka u vezi vaših sportskih mogućnosti, koje možete obogatiti brojnim dodatnim senzorima za preciznije praćenje, makar to bio sat za mjerenje otkucaja srca. Edge 540 tako dobiva uvid u vaše fizičke mogućnosti i ovdje počinje prava prednost ovog uređaja.

 

IMG 20230723 181931 Burst02

Slika 4

 Sve na jednom mjestu: Osim prikaza razine nadolazećih uspona koje sada Garmin prikazuje i bez biranja rute, povezivanjem na eBicikl možete dobiti sve podatke koje dijeli s Garminom

Može vas voditi kroz sve napornije treninge tako da vam poboljša fizičku spremu ili da vas pripremi za natjecanje, daje vam uvid u vašu aerobnu i anaerobnu spremu za planiranje ruta, kao i prijedlog kada se treba opustiti. Najnoviji model ima poboljšano praćenje uspona ClimbPro koje vam prikazuje uspon na vremenskoj crti u obliku predviđenog napora koji vas čeka. Do sada je radio samo na već učitanim stazama, no sada vam može pokazati uspon i bez pokretanja neke staze, predviđajući puteve kojima biste mogli ići.

U suradnji sa senzorima pokazuje dodatne informacije, poput radara koji koristimo, gdje na rubu zaslona dobivamo aproksimaciju udaljenosti automobila koji nam se približava straga, a radar može pratiti i kolonu automobila koja vam je tako i nacrtana. Ako automobil dolazi visokom brzinom, sustav će vas i na to upozoriti.

Uz sve to, tu je i funkcija detekcije pada koju je uvijek dobro imati uza sebe, pogotovo ako ste sami na putovanju kako bi sustav sam mogao obavijestiti nekoga da ste doživjeli potencijalnu nezgodu. Sve u svemu, nezaobilazan alat za ozbiljnije vozače koji se lagano skida, pa ga ne morate ostavljati na biciklu.

Garmin Varia RCT715

Ovaj spoj lampe, radara i kamere već smo imali na testu, a pokazao se odličnim sustavom za povećanje sigurnosti na biciklu. Komponenta radara vam podiže svijest o prometu iza vas, pametna lampa straga upozorava promet na vašu prisutnost te može svijetliti različitim stilovima kako bi vozači obratili pozornost na vas ako se voze brzo, a način svijetljenja istovremeno štedi bateriju.

Na kraju, tu je i kamera koju, osim za snimanje klipova za dijeljenje, možete koristiti i za sigurnost ako se dogodi nezgoda, kako bi sve bilo dokumentirano. Kamera troši dosta baterije, pa imate opciju kontinuiranog rada ili pak da se pali samo u ključnim situacijama. Kako smo spomenuli, sustav radara se prepoznaje kao jedan od dodatnih senzora na samom putnom računalu te s njega možete započeti snimanje.

Sustav ima odličnu konekciju s vašim putnim računalom, a podaci se mogu dijeliti i s više njih - tako da ako, primjerice, vozite u koloni, samo zadnja osoba može imati Varia RCT715 radar, a da svi vozači ispred vas dobivaju podatke o nadolazećim automobilima. Čak i ako nemate putno računalo, sustav radi s mobitelima koje montirate na ručke bicikla, a može se spojiti i s Garminovim satom koji osim vizualnog prikaza nudi i vibracije kada se automobili približavaju.

Na taj način sustav nudi ogromnu količinu opcija za vozače te se povezuje Bluetoothom.
Kada je riječ o video kvaliteti, možete birati između 720p i 1.080p, sa ili bez zvuka.

Kada odaberete snimanje isječaka, kamera snima od minute i pol do pet minuta videa, ovisno koliko odaberete u meniju, no s obzirom na niske cijene pohrane, savjetujemo da u nju investirate kako biste imali korisne video klipove kada to bude potrebno. Uz snimanje, Garmin sprema i GPS podatke poput vremena, koordinata i brzine kretanja.

Garmin ANT+ ili Shimano Steps povezivanje

Novost je svakako i mogućnost povezivanja sa sustavima električnih bicikala koji nude brojne podatke za praćenje, a Garminovo računalo može vam poslužiti kao odličan zaslon za prikaz stanja vlastitog bicikla, poput razine asistencije pedaliranja ili stanja baterije.

Specijalizirani bicikl na koji smo povezali Edge 540 prepoznat je kao tri senzora, jedan za mjerenje snage vozača, zatim jedan za mjerenje brzine odnosno kadence, i na kraju sam eBike senzor kojim se Garmin informira o već spomenutim detaljima koje bicikl šalje o svojim postavkama. Sve ih se jednostavno dodaje, a automatski se mogu prepoznati za vrijeme vožnje te se prikazuju ovisno o odabranoj raspodjeli zaslona. Mi smo isprobali više verzija, a svaku možete sami dodatno prilagoditi sebi tako da jednim pogledom imate sve podatke ispred sebe.

Sa svim podacima kasnije dobivate izvještaj unutar Garmin Connect aplikacije, koja uz standardne podatke sada nudi i informacije o snazi u vatima, kadencu vožnje, broj okretaja pedala, potrošnju baterije bicikla za vrijeme vožnje, preostali postotak baterije, kao i razinu asistencije koju ste koristili za vrijeme vožnje.

 

Slika 3

  3-u-1 Garminov radar za detekciju nadolazećih vozila ujedno je i stražnje svjetlo, ali i kamera koja može pohraniti svaki događaj.

 

Slika 1

  Uparivanje i pregled unutar aplikacije vrlo su jednostavni, a čeka vas brdo metrika kojima možete pratiti svoj napredak, kao i postavljati ciljeve.

 

20230723190748 MG 7950

 Podaci s e-bicikla mogu uključivati snagu koju ste vi trošili za vožnju, kao i razinu pomoći kojom vam je bicikl asistirao. Ovisi o ugrađenim senzorima samog bicikla.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Garmin Edge 540 i Varia RCT715

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Garmin Edge 540 i Varia RCT715 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.