Test: Electrolux Pure i9.2 robotski usisivač

Test: Electrolux Pure i9.2 robotski usisivač

Prednosti specifičnog dizajna

Electrolux je od početka pronašao vlastiti pristup robotskim usisivačima te je radio na poboljšanju trajanje baterije

Electrolux Pure i9.2 nadogradnja je Electroluxove i9 serije koji u osnovi dobiva opciju tišeg rada ako često čistite sobe koje nisu pretjerano prljave, što će i te kako puno značiti onima koji usisivač puštaju noću. Dok je i9.2 model novi, zapravo se dijeli na tri različite verzije što je i razlog različitim cijenama na tržištu. U trgovinama ćete ih naći pod različitim kodovima pa pogledajmo odmah koji se sve nude. PI92-4STN je prvi model kojega i mi testiramo te je jednak prošlogodišnjem modelu uz tiši način rada. Nakon njega imate PI92-4ANM model i na našem tržištu koji dobiva opciju brzog punjenja pa je idealan za veće stanove te poboljšanu filtraciju zraka. Na kraju tu je i najjači zlatni model PI92-6DGM koji osim prethodnih poboljšanja srednjeg modela ima veću bateriju i nešto bolje performanse čišćenja. Razlika od osnovnog i najboljeg modela je jasna i na njihovim web stranicama gdje osnovni čisti do 45 minuta dok zlatni model može na jednom punjenju i do deklariranih 120 minuta čišćenja. Svakako provjerite cijene u dućanima prije kupnje za odabir modela koji vam paše cijenom.

Electrolux Pure i9 2

Napredna kamera: koristi se za mapiranje prostora umjesto laserskog sustava kako bi robot bio niži, no zato će “pogledati” svaki rub kada ga prođe za vrijeme rada


Svi modeli zadržavaju specifičan trokutast dizajn sa zaobljenim vrhovima koji ovom usisivaču omogućuju da se dodatno približi rubovima i samim time pobere više prljavštine s poda. Imajte na umu i kako je ovaj model usisivača primjetno manji u usporedbi sa standardnim okruglim modelima, no i dalje ima jedan od najvećih spremnika za otpad sa 0,7 l kapaciteta. Srednji dio gornje strane podiže se pritiskom na gumb te je spremnik lako dostupan bez puno petljanja sa samim robotom. Sustav koristi filtre veće površine koje možete očistiti, a i sama vrata za izbacivanje smeća su dovoljno velika ne samo za izbacivanje već i za čišćenje spremnika s obzirom da se na našem testu brašno uistinu svuda uvuklo.

Electrolux Pure i9 4
Kompaktan: Robot je manji od ostalih na testu, a pozicionirao je valjak s usisom na sam rub kućišta

Ipak, gusti filter zaustavio ga je bez problema te ga je potrebno očistiti kako bi optimalno nastavio raditi. Gornja strana nema drugih funkcionalnih detalja što robota čini i nižim od onih s LIDAR sustavom. Prednja stranica trokuta zajedno sa dva vrha standardan je gumb za detekciju prepreka jer kao i ostali, ovaj usisivač dati će sve od sebe da izvuče maksimum iz rubova oko namještaja gdje bi se inače prašina nakupila. Sustav je inteligentan te se ne morate brinuti da će se stalno zabijati u noge namještaja. S izvlačenjem nečistoće pomaže mu metlica kao i kod drugih modela, no zahvaljujući dizajnu montirana je na samom rubu desnog prednjeg kuta. Dapače, robot ovdje ima malo veće zadebljanje za metlicu te će s njime najviše “grliti” vaš namještaj. Metlica koju koristi je nešto gušća i kraća od konkurencije te nadopunjuje jedinstven dizajn usisivača.

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA

 

 

Prednja strana kućišta dom je i glavnoj formi navigacije robota, a riječ je o prednjoj kameri kojom se robot snalazi u prostoru. Sama kamera smještena je iza gumba te gleda svijet kroz mali plastični prozorčić. Kamera robotu daje visoku preciznost kod navigiranja te će se “zabijati” samo s desnim rubom kako bi povukao što više prašine. Kamera također pomaže robotu u izbjegavanju većine prepreka, a produžni kabel na našem testu nije mu bio problem preći.

 

  Prednosti i mane
Plus: Kvalitetno čišćenje rubova
Minus: Navigacija se ponekad zbuni

Osim kamere, rubovi imaju i infracrvene senzore za pomoć. Kada okrenemo robota na leđa možemo vidjeti ostatak tehnologije. Prednji rub ima dodatnih senzora za detekciju rubova kako robot ne bi pao niz stepenice za vrijeme rada.

Electrolux Pure i9 3

Pristupačan: spremnik integriran je u gornje kućište te se lagano čisti, a ima impresivnu zapremninu s obzirom na veličinu sustava

Druga primjetna razlika od ostatka robota na testu je pozicija samog usisivača na robotu. Pomaknut je najbliže moguće prednjem rubu tako da kako se robot približi zidu, ima šansu bolje sakupiti rubnu nečistoću. Koristi se standardan dizajn usisivača u smislu da imamo rotirajući valjak s gumenim preprekama kao i četkama koje zajedno povećavaju snagu usisivanja široke površine dok četke izvlače nečistoću iz tepiha. Ovo je također model specifično za usisivanje te nema opciju pranja podova, funkcionalnost na koju će neki sigurno biti spremni s obzirom da je model samim time manji od konkurencije.

tablica

Tablica usporednog testa

 

 

Aplikacija i iskustvo

Novi Pure i9.2 tri je godine noviji model od originalnog i9, no Google Play trgovina ponuditi će vam staru aplikaciju. Tek kada ju instalirate i pokušate registrirati dobiti ćete obavijest da vam je potrebna druga aplikacija. Kada nju skinete počinje show te vam standardno treba registracija mailom kao i izbor države (Kina ili ostatak svijeta su opcije) te upaljen GPS. Jednom kada aktivirate račun, možete upariti robota tako da pustite aplikaciji da ga pronađe te mu kažete na koji WiFi da se spoji te koja mu je šifra.

Electrolux Screenshot 20211015 120216 Wellbeing

Aplikacija: ima jednostavan dizajn te vam nudi pregled čišćenja kao i opcije spremanja mapa te označavanja zona na koje se želite fokusirati ili koje želite izbjeći. Također nudi dvije razine snage ili pametan rad u kojem usisivač  sam bira snagu ovisno o podlozi

Jednom kada to odradi pojaviti će se na vašoj aplikaciji kada ste spojeni na standardnu mrežu, spreman za rad. Aplikacija nudi četiri opcije snage te ujedno i glasnoće. Možete ga natjerati da se fokusira na snagu ili da bude tih, a druge dvije opcije ili prepuštaju odluku njemu na temelju površine koju čisti (veća snaga za tepihe) ili možete odrediti u kojim prostorijama da koristi kakvu snagu, jednom kada mapira prostor. Imajte na umu da kamera neće mapirati prostor u aplikaciji kao LIDAR, već ćete vidjeti svu površinu koju je robot fizički proputovao. Nudi sve očekivane napredne opcije poput određivanja zone za fokusirano čišćenje ili izolacije neke zone za izbjegavanje čišćenja. Moguće je naravno i odrediti vrijeme čišćenja, a aplikacija podržava i Google asistenta.

electrolux pure i9 info ikonice

Electroluxov robotski usisivač ima specifičan dizajn, u prostoru se snalazi pomoću pametne kamere, IR senzora i fokusiran je na što bolje usisavanje kutova. Ističe se nešto većim spremnikom, no navigacija je znala zaštekati u našem testiranju, što ne znači da robot neće uspjeti sve usisati.

 

Snaga usisa: 1.600 Pa
Baterija: 2500 mAh
Aplikacija: Umjerena navigacija, dodatne opcije
Sustav: Suho usisavanje
Zapremina: 700 ml

Više informacija

  • Proizvođač: Electrolux
  • Dimenzije i masa: 30 x 9,8 cm
  • Ostalo: Kamera + IR za navigaciju
  • Ustupitelj i cijena: Electrolux, 3.999,00 kn
  • Minus: Navigacija se ponekad zbuni
  • Plus: Kvalitetno čišćenje rubova
  • Baterija: 2500 mAh
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Electrolux Pure i9.2 robotski usisivač

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: Electrolux Pure i9.2 robotski usisivač - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.