Synology RT6600ax - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Synology RT6600ax

Synology RT6600ax

Wi-Fi 6 brži od Gigabita

Ova zvijer od rutera ispunit će sva vaša očekivanja. Teoretski, moći će progurati 6,6 Gbps što je šest puta brže od klasične gigabitne LAN žice.

 

Ukoliko ste već čuli za Synology zasigurno znate da imaju NAS uređaje impresivnih mogućnosti uz prekrasno web sučelje, najčešće bogato opcijama te dobro pokriveno dokumentacijom. Isto tako imaju i internet rutere koji slijede spomenuti trend Synology NAS uređaja.

Tako smo imali prilike isprobati njihov najnoviji ruter imena RT6600ax kojeg odlikuje velika brzina prijenosa podataka Wi-Fi mrežom kao i druge vrlo napredne opcije.

Kako je u našoj regiji slučaj da mnogi koriste ruter vašeg izabranog internet providera koji je gotovo nemoguće zamijeniti drugim, recimo ako ste spojeni koaksijalnim kabelom na internet (ili iz drugih razloga), RT6600ax ruter radit će besprijekorno i kada ga spojite na vaš postojeći ruter, no moguće ga je koristiti i kao jedini ruter na mreži, što je svakako bolja opcija za one koji imaju takvu mogućnost.

Setup

Za prvo postavljanje rutera jednostavno pogledajte u upute priložene uz ruter koje će vrlo jednostavnim koracima objasniti kako konfigurirati ruter uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu, Wi-Fi konekcije ili ukoliko nemate niti mobitel niti Wi-Fi uređaj pri ruci, konfigurirajte ga kabelom i LAN konekcijom s vašim računalom. Dakle imate tri opcije na raspolaganju pa ako ne znate ništa o ruterima, prva opcija konfiguriranja mobitelom će vam biti od najveće koristi, makar se i na ostale možete odvažiti.

 

Synology-Desktop.jpg

SRM je bogat aplikacijama i opcijama, a za sve njih postoje opširna uputstva

 

Redundantni internet

Velika prednost ovog rutera nad sličnima je što može imati duplu WAN konfiguraciju u slučaju da jedna zakaže. Tako prvi LAN port koji je ujedno označen i WAN 2 oznakom može imati sekundarnu WAN konfiguraciju kako biste imali redundantni internet. Primjera radi, tim portom ćete možda htjeti spojiti mobilni 5G ruter (poput recimo D-Linkovog DWR-2101 mobilnog rutera) kako biste, ukoliko primarna veza zakaže, internet vezu prebacili na tu mobilnu vezu.

2,5 Gbita u sekundi

No kako vjerojatno nećete koristiti opciju drugog WAN porta, bolje je taj port iskoristiti za vezu prema računalu koje ima kompatibilnu LAN karticu propusnosti 2,5 Gbit/s. Na taj port propusnosti dva i pol puta veće od standardnih gigabitnih kartica pametno je spojiti i Synology NAS koji također možete nadograditi kompatibilnom LAN karticom propusnosti 2,5 Gbit/s umjesto da takve uređaje kojima je potrebna veća brzina pristupa, jer im nerijetko pristupa više korisnika odjednom, spajate na gigabitne LAN portove.

Prošireni Wi-Fi 6

Synology je na 5 GHz band odlučio dodati još jedan kanal koji još uvijek ne prelazi u 6 GHz pojas. Prisjetimo se, Wi-Fi 6E koristi frekvencijski pojas od 6 do 7 GHz i time mu je domet manji nego Wi-Fi 6 standardu koji koristi frekvencijski pojas od 5 GHz pa sve do 5,9 GHz.

Uređaji koji kombiniraju „stari“ 2,4 GHz pojas (Wi-Fi 5) s novim 5 GHz pojasom (Wi-Fi 6) zovu se još i dual band Wi-Fi uređaji, a oni koji na ta dva istovremeno mogu koristiti i frekvencijski pojas iznad 6 GHz (Wi-Fi 6E) zovu se još i tri band Wi-Fi uređaji.

U pokušaju da domet bude što dalji, a brzine veće, Synology je proširio ovaj 5 GHz-ni frekvencijski band (dakle Wi-Fi 6) do frekvencije od 5,9 GHz i to je proširenje nazvao tri band Wi-Fi vezom. Dakle ne treba se zabuniti pa misliti kako se radi o Wi-Fi 6E vezi iako se spominje tri band veza koja se inače spominje kada koristimo Wi-Fi 6E uređaje.

Podrška za taj novi pojas od 5,9 GHz donosi po još jedan kanal od 80 i 160 MHz te dva kanala na 40 MHz i 4 kanala na 20 MHz. Želite li iskoristiti dodatne kanale morate imati mrežnu karticu koja će se moći spojiti na njih.

USB 3.2 port

Ruter ima jedan USB 3.2 port izlazne snage od 0,9 A što znači da nije baš dobar za punjenje modernih mobitela, no svakako će se moći iskoristiti za druge namjene. Neke od njih su za spajanje USB printera, USB sticka ili USB tetheringa od vašeg mobitela. Ostanete li bez interneta, imate opciju spojiti kabelom vaš mobilni telefon na USB port rutera te podijeliti internet s mobitela putem USB tethering opcije s uređajima spojenim na ruter.No ima nekoliko caka. Jedna je da ako želite koristiti neke dodatne aplikacije na ruteru, one moraju biti instalirane na USB pohranu jer na samome ruteru nema dovoljno prostora za recimo aplikaciju Threat Prevention (isto tako i za Download Station). Pa onda koristite li USB pohranu, a želite je zamijeniti mobitelom sa 5G vezom kako biste podijelili mobilni internet s ruterom, prestat će raditi spomenute aplikacije.

 

Synology-i-hub.jpg

 

Synology-USB-Hub.jpg

Primijetite kako je SRM prepoznao USB HUB, kao i uređaje spojene na njega

 

Kako se to ne bi dogodilo, na ruter možete spojiti USB HUB, no preporučamo vam USB HUB kompatibilan s USB 3.2 standardom i vlastitim napajanjem kako vam brzine spojenih uređaja ne bi pale na brzine USB 2.0. Brzine USB porta će vam pasti na USB 2.0 brzine ukoliko koristite Wi-Fi signal od 2,4 GHz. Stoga je potrebno razmisliti treba li vam radije brži USB ili Wi-Fi od 2,4 GHz koji je znatno sporiji od signala na 5 GHz, no ima nešto veći domet spram 5 GHz signala. USB 2.0 neće biti problem za recimo printer i internet tethering ukoliko vam je maksimalna brzina tog interneta s mobitela 300/300 Mbps što je OK za 4G standard. No kada se to podijeli i s korištenjem USB sticka, realno ćete dobiti i do 10 puta manje brzine interneta.

Ostavite li u upotrebi Wi-Fi na 2,4 GHz pa time smanjite USB brzine na one od 2.0 standarda, smanjili ste i brzinu izvođenja aplikacija na USB sticku pa to može ograničiti iskustvo surfanja.

Wi-Fi mjerenja

Naša mjerenja Wi-Fi brzine izveli smo tako što smo PC računalo s mrežnom karticom brzine 2,5 Gbps spojili sa LAN portom iste brzine. Tada smo se laptopom spojili na Wi-Fi rutera i pokušali kopirati veliki .zip fajl. Ostvarili smo brzine od cca 200 MB/s. Teoretski maksimum bio bi 312.5 MB/s, no radi smetnji u eteru te drugih ograničenja ti maksimumi se ne postižu baš lako. Ipak, treba imati na umu kako je ovo ipak duplo brže od brzine gigabitnog LAN kabela. Isto tako treba imati na umu da će brzina padati s udaljenosti laptopa od rutera, kao što će padati i kada na mreži bude mnogo uređaja. No upravo zato u sučelju rutera možete postaviti prioritete uređaja i prometa.

 

SynWiFi-Brzina-2.jpg

 

SRM

SRM (Synology Router Manager) je operativni sustav Synology rutera. Grafičko sučelje SRM-a je jedno od najljepših ruter sučelja uopće. Organizirano je slično kao i Desktop sučelja Linuxa ili Windowsa.Odmah na samom Desktopu, ako ga možemo tako zvati, nalazi se „Safe Access“ koji će biti od velike koristi u zaštiti i blokiranju sadržaja neprimjerenih za djecu. Dok su mnoga slična rješenja na tržištu propuštala neželjeni sadržaj kroz razne proxy online alate, Synology je uspješno blokirao naš pokušaj pristupanja takvom sadržaju putem online proxy preglednika. Blokirao je i neke sadržaje koje nismo htjeli blokirati, no bolje i to nego da se mrežom provuče nešto što nije smjelo provući. Takve stvari možete dodati na listu izuzetaka ukoliko su vam potrebne.

Safe Access namijenjen je, osim što može blokirati web stranice koje želite da blokira, i blokiranju zlonamjernog softvera te štiti od internetskih napada i krađe identiteta.

No postoji i dodatna aplikacija Threat Prevention koja će poslužiti još jačoj zaštiti, a aplikacija ima opciju filtriranja paketa po uređaju. Threat Prevention je dobar IPS/IDS alat, no za njegovo korištenje trebat će vam USB pohrana, a onda, želite li USB koristiti za još ponešto kao što je pristup internetu putem mobilnog telefona, morate dodatno nabaviti i što bolji USB HUB.

Za još više zaštite tu je i VPN Plus server za do 40 korisnika, te besplatan Site-to-Site VPN. Standardni VPN podržava SSTP, OpenVPN, L2TP i PPTP, a za one kojima treba više tu je i Synology VPN koji je vrlo bogat opcijama. Kako biste ga znali što bolje iskoristiti za Remote Desktop pristup i drugo, morat ćete se posavjetovati sa Synolgoy Help materijalima. Ruter ima i VLAN tagging do maksimalnih 5 segmenata.

Vrlo je korisno upustiti se u čitanje SRM Help materijala koji su dostupni klikom na ikonicu smještenu na desktopu SRM-a jer je u njima detaljno objašnjeno što koja opcija može te kako se ona koristi.

RT6600ax je ruter vrlo bogat opcijama i mogućnostima te ga možemo preporučiti svakome tko želi imati pregršt opcija pri korištenju mreže.

Više informacija

  • Model: RT6600ax
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 5
  • Proizvođač: Synology
  • Procesor: QUALCOMM Cypress IPQ6018 - Quad core 1.8 GHz
  • Hardware Acceleration Engine: Layer 4 / Layer 7
  • Memorija: 1 GB DDR3
  • Antene: 4x4 MIMO višesmjerni dipol s visokim pojačanjem (5GHz), 2x2 MIMO višesmjerni dipol s visokim pojačanjem (2,4GHz / 5GHz)
  • LAN: Gigabit (RJ-45) x 3, WAN x 2 od kojih je jedan 2,5GbE (RJ-45) dok je drugi gigabitni WAN
  • Simultani tropojasni Wi-Fi: (5 GHz-1: 4800 Mbps; 5 GHz-2: 1200 Mbps; 2,4 GHz: 600 Mbps; 4x4 160MHz)
  • Wi-Fi šifriranje: WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, WPA3-Personal/Enterprise, Wi-Fi Enhanced Open (OWE)
  • Maks. broj klijentskih VPN pristupnih licenci: 40
  • Gumbi: WPS, Power, Reset, Wi-Fi On/Off
  • Ostalo: USB 3.2 Gen 1 x 1 (5V, 0,9A izlazna snaga), IEEE 802.11ax, IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
  • Dimenzije i masa: 175 x 320 x 200 mm (uz uspravne antene), 1,6 kg
  • Plus: pregršt opcija, brzina prijenosa
  • Minus: pohrana za aplikacije mogla je biti bolje izvedena, nedostatak USB portova
  • Ustupitelj i cijena: Xenon forte Zagreb d.o.o., 2.712,50 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology RT6600ax

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology RT6600ax - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.