Synology DiskStation DS120j idealan uređaj za kućni Cloud? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Synology DiskStation DS120j idealan uređaj za kućni Cloud?

Synology DiskStation DS120j idealan uređaj za kućni Cloud?

Osobni cloud

Tko ne želi imati vlastiti oblak? No ako vam ne treba oblak, zasigurno vam treba kopija podataka

Sve smo preselili online, posao radimo od kuće, a masovna epidemija i ostani kod kuće pokret savršeno je vrijeme za gledanje filmova i serija. Za mnoge od tih zadataka idealno je imati kućni Cloud, media server koji će opsluživati vas i ukućane.

Ovaj Synology NAS DS120j ima mjesta za samo jedan tvrdi disk. U njega možete staviti disk veličine 16 TB ili manji. Za one koji ne znaju, NAS uređaji služe kako bi svi unutar vaše mreže mogli pristupiti podacima koji se na njima nalaze.
S obzirom na to da je Synology napravio verziju NAS-a sa samo jednim diskom, preporučili bismo vam da na njega ne stavljate važne dokumente koje nikako ne smijete izgubiti. Sjećate li se kako smo znali naglašavati kako se backup radi na najmanje dva diska, kako biste imali kopiju vaših podataka u slučaju da jedan od diskova zakaže poslušnost? A svaki će disk jednom prestati raditi.

Synology NAS body
Što biste onda mogli staviti na ovaj DS120j sa samo jednim diskom? Idealan bi scenarij bio napraviti kopiju svih vaših računala. Ako imate dva računala, npr. jedno za odrasle, a drugo za djecu – i, recimo, svako ima HDD od 1 TB – idealno bi bilo u ovaj NAS staviti nešto veći disk od 2 TB kako biste mogli napraviti duplikat podataka s oba računala. Time biste imali dvije kopije vaših podataka. Jedan na računalu i drugi na DS120j. Ako jedan od ta dva diska otkaže, moći ćete do vaših podataka.
No s obzirom na to da Synology NAS dolazi s vrlo robusnim OS-om te popratnim aplikacijama, mogli biste napraviti i vlastiti Cloud. Uz aplikaciju Cloud Station Backup vrlo jednostavno možete odrediti nekoliko mapa koje želite backupirati na NAS, i to možete napraviti za svako računalo. Kod ovakvog je načina dobro to što neće kompletni HDD, zajedno s nepotrebnim datotekama operativnog sustava, zauzimati mjesto na disku, a umjesto toga možete odrediti da vaše datoteke imaju 30 prošlih verzija tog istog dokumenta.
Ovo je odlično za rad na dokumentima koje puno mijenjate, pa ako se dogodi da se predomislite i poželite vratiti nekoliko verzija dokumenta unatrag kako biste došli do sadržaja koji ste prethodno kreirali, pa izbrisali – sada to možete učiniti.
Naravno, ne treba zaboraviti na fotografije s vaših mobilnih uređaja, no pri backupu s mobitela treba pripaziti da te fotografije stavimo i na računalo kako bi i one bile na minimalno dva mjesta, s obzirom na to da ćete ih s mobitela, u nedostatku prostora, najvjerojatnije izbrisati.
Svim tim podacima možete pristupiti i s interneta uz Synologyjevu uslugu QuickConnect, a samim time je i dijeljenje fajlova putem interneta vrlo jednostavno te je moguće putem linka podijeliti fajlove neograničene veličine, a tim je linkovima moguće dodijeliti i zasebnu šifru kako bi im mogao pristupiti samo onaj s kime ste je podijelili.

Synology NAS body1
Osim spomenutih stvarčica, Synology pri prvom setupu NAS-a nudi instalaciju aplikacija kao što su Video Station, Media Server, Audio Station, Moments, Download Station i druge, uz koje ćete ovaj NAS pretvoriti u multimedijalno carstvo, pa tako s Download Stationom možete preuzeti fajlove s p2p mreža (torrent) te ih pregledavati u internetskom pregledniku ili na pametnom televizoru.
Time, za otprilike 1000 kuna – kolika je trenutna cijena ovog NAS-a – možete zakoračiti u NAS carstvo i isprobati osnovne funkcionalnosti NAS-ova kako biste u budućnosti lakše isplanirali treba li vam NAS s dva utora za disk kako biste imali redundantne podatke (dvije kopije) ili ćete odmah prijeći na NAS s barem četiri, ako ne i osam diskova.
No svakako prije ikakve kupnje, ako se prvi put susrećete sa Synology brandom, skoknite na https://demo.synology.com/ i isprobajte demo sučelje Synology NAS uređaja, koje bi vas lako moglo nagovoriti na kupnju.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology DiskStation DS120j idealan uređaj za kućni Cloud?

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology DiskStation DS120j idealan uređaj za kućni Cloud? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.