Acer Nitro XV272U

Acer Nitro XV272U

IPS za budget gamere

Mainstream IPS monitor iz Acerove Nitro serije koji se odlikuje vrlo dobrom kvalitetom slike i iznenađuje dobrom brzinom odziva. Ako vam je 144 Hz dovoljno brzo, ovaj monitor doista nudi odličan omjer cijene i mogućnosti.

Kako Acer u svojoj ponudi gaming monitora Predator modele, kako cijenom tako i mogućnostima, smješta u sam vrh, stepenicu niže nalazimo sada već etablirane Acerove monitore Nitro kojima je cilj ponuditi odličan omjer cijene i gaming performansi. U ovom slučaju testirali smo model XV 272U koji spada u seriju Nitro. Ovdje je riječ o monitoru koji je već neko vrijeme prisutan na tržištu, pa realno na papiru ne nudi ništa posebno uzbudljivo 2022. godine.

 

Jesu li 144 Hz dovoljna?

Međutim, s druge strane 27-inčni monitori 1440p rezolucije s IPS matricom dobre brzine i frekvencijom osvježavanja slike od 144 Hz i dalje mogu omogućiti više nego dobre gaming performanse. Napomenimo ovdje kako smo mi testirali nešto stariji model oznake XV272Upbmiiprzx, dok noviji XV272KVbmiiprzx primjerice omogućuje overclock do 170 Hz. Dizajn ovog monitor prilično je jednostavan. Nema tu nekih posebnih gamerskih dodataka niti monitor izgleda posebno atraktivno. Odlikuje se okruglastim postoljem, a i sam stalak ekrana okruglast je i poprilično tanak. Cijela konstrukcija dosta je kompaktna, pa monitor ne zauzima mnogo mjesta na radnoj površini, iako bi nešto robusniji i veći stalak osigurao bolju stabilnost.

 

Acer XV272U 1

Nasuprot tome, ergonomija je vrlo dobra uz mogućnost zakretanja postolja za punih 360 stupnjeva i odličan raspon podešenja visine ekrana. Sami rubovi oko ekrana prilično su tanki, a kvalitetu izrade najkraće bismo rečeno opisali kao prosječnu. Ovdje se definitivno može primijetiti kako ovo nije monitor više klase.

Srećom, Nitro monitore odlikuje vrlo dobra opremljenost, pa ni ovaj primjerak nije iznimka. Višestruki USB hub, zvučnici te nekoliko uobičajenih videoizlaza omogućuju vrlo svestrano korištenje monitora. Posebno nam se svidjelo što je Acer dva USB priključka smjestio s lijeve strane monitora što ih čini lako dostupnima.

 

IPS za mase

Također pozdravljamo korištenje malenog joysticka za navigaciju izbornicima za podešavanje slike i nekoliko zasebnih tipki za brzi pristup opcijama. Osim toga su Acerovi izbornici vrlo smisleno organizirani, sve je lako dostupno, a i naprednih opcija ne nedostaje. Dostupan je veći broj predefiniranih predložaka od kojih smo mi odabrali standardnu opciju.

Također, dostupan je i veći broj predložaka za odabir odgovarajućeg standarda prikaza boja poput sRGB, REC.709 i drugih. Opcije Standard i sRGB omogućuju vrlo precizan i vjeran prikaz boja i ukupno vrlo dobru kvalitetu slike. Temperaturu boja možete postaviti na warm ili zasebno podesiti temperaturu svakog RGB kanala.

 

Acer XV272U 4

Ovaj se monitor temelji na Innoluxovoj izvedenici IPS tehnologije. Kvaliteta slike sasvim je dobra uz pristojan kontrast za IPS tehnologiju. Vidljivi kut također je vrlo dobar. Prisutan je IPS glow i to zna smetati kod tamnijih podloga.

Kada govorimo o gaming performansama, ovaj nas je model mora se priznati ugodno iznenadio brzinom odziva. Brži je primjerice od konkurencije u pogledu Asusova VG27AQ. Nažalost određen nedostatak predstavlja činjenica da prilikom korištenja adaptive sync tehnologije ne možete podešavati razinu overdrive algoritma, već je on podešen na Normal. Točno je kako opcija Normal nudi ponajbolji balans između brzine odziva i neželjenih artefakata, međutim ovdje bismo ipak voljeli mogućnost odabira.

 

Kompetentan mainstream gamer

Opcija Extreme je recimo možda pogodnija za igranje na 144 Hz jer vam može ponuditi još nešto brži odziv. Ono što možemo reći je kako adaptive sync tehnologija radi kako treba uz prisutnost LFC opcije, te kako ovaj monitor nudi odlično gaming iskustvo. Jedan od nedostataka svakako je relativno skromna maksimalna razina svjetline. Istina u HDR načinu korištenja razina svjetline je nešto veća, međutim, kod uobičajenog korištenja u jače osvijetljenim prostorijama, boje mogu izgledati isprano i ne previše dinamično.

 

Acer XV272U 2

Također, premda nominalno ovaj monitor podržava HDR, o nekakvim HDR performansama je zapravo smiješno govoriti s obzirom na to da ni kontrast ni maksimalna svjetlina ne omogućuju pravi HDR doživljaj. Pozitivno je što se monitor bez problema možete koristiti s PlayStationom 5. Pravilno je prepoznao 4K signal i nakon toga ga skalirao na nativnu 1440p rezoluciju.

Acerov Nitro XV272U svakako je vrlo dobar mainstream gaming monitor. Primijetili smo međutim da mu cijena na našem tržištu dosta varira. Ako ga možete pronaći po cijeni bližoj 2.800 kuna, svakako ga možemo preporučiti. U suprotnom ipak potražite noviji model s brzinom osvježavanja od 170 Hz ili neki usporedivi IPS monitor s brzinom osvježavanja od 165 Hz ili većom.

 

Acer XV272U 3

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Nitro XV272U

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Nitro XV272U - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.