MSGW GamerX R9 7950X

MSGW GamerX R9 7950X

Nestvarne performanse, nestvarna potrošnja

Ne pitate li za cijenu ovaj superskupi high end stroj opremljen trenutno najbržim Zen 4 procesorom  Ryzenom 9  7950X ponudit će vam impozantne performanse. Brzina, dakako, ima i svoju cijenu. Jedna je izražena u kunama ili eurima, a druga u vatima potrošene energije, s obzirom da ovo računalo nudi beskompromisnu brzinu uz enormnu potrošnju

Ako ne pitate za cijenu i želite samo najbolje, MSGW ima računalo za vas. Hardverska platforma najnovija je AMD-ova platforma, a procesorska snaga nije upitna s obzirom na ugrađeni superbrzi Ryzen 9 7950X. Premda u svojem nazivu ponosno nosi oznaku Gamer, mi bismo rekli kako je ovo superskupo high end računalo itekako pogodno za profesionalno korištenje, video i audio produkciju, rendering ili razvoj igara.

 

7950X – san snova za profiće i gamere

Istina, vizualno i estetski dosta je „kričavo“ i naglašeno gamerski orijentirano, s obzirom na odabir kućišta i veliki broj RGB ventilatora. Međutim, hardverska osnova, odnosno kombinacija vrhunske matične ploče, trenutno najmoćnijeg AMD-ovog Zen 4 procesora i 32 GB brze DDR5 memorije, svakako mami osmijeh na lice svakom hardverskom entuzijastu.

Nedvojbeno je kako je ovo računalo posloženo kako bi se pokazale mogućnosti AMD-ovog najnovijeg hardvera, a kako najnovije RDNA3 grafičke kartice još nisu bile dostupne, svoje je mjesto ovdje našao ekstravagantan vodeno hlađen Asusov Radeon 6900 XT. S obzirom na podignuti limit potrošnje, ova kartica svojim je performansama na tragu 6950 XT refresh modela. Ako ste ljubitelj AMD-a, ovo je u datom trenutku vjerojatno najpoželjniji gaming stroj.

Sve skupa upakirano je u TUF kućište osebujnog dizajna i nakrcano velikim brojem RGB blještavila. O ukusima se ne raspravlja, no nama se kućište nije pretjerano dopalo. Previše je tu neke jeftine plastike i sve skupa djeluje dosta glomazno, a bez nekih finih detalja.

Istina, zgodan detalj su ručke za nošenje na gornjoj površini izvedene u obliku čičak zatvarača. Ako ništa, barem ovo kućište jamči dovoljno prostora za odgovarajući smještaj i hlađenje rastrošnih komponenata koje su ovdje ugrađene.

 

Samo za odabrane

Performanse bez kompromisa. Svakako je ovo bila misao vodilja prilikom sastavljanja MSGW-ovog monster računala. Dodali bismo i RGB bez kompromisa. Što više to bolje.

Matična ploča je pak pravo čudo tehnike. Asusova ROG Hero X670E ploča koja je ovdje ugrađena skuplja je od nekih mainstream računala. Samo ploča. Što dobijete zauzvrat? Kvalitetnu i super opremljenu ploču.
A tu je i poseban LCD displej s prednje strane. I sva sila tipki na samoj ploči i sa stražnje strane. Zanimljivo je napomenuti kako ova ploča posjeduje dva PCIe 5.0 utora za grafičku karticu, od kojih jedan radi brzinom x8. Ovo je odgovarajuća konfiguracija za, primjerice, korištenje dviju grafičkih kartica za video obradu ili rendering. Također, ploča dolazi s dva PCIe 5.0 x4 M.2 priključka za buduće ultrabrze SSD-ove. Posebnost su i dva USB 4 priključka s DP 1.4 funkcionalnošću i ugrađeni WiFi 6E modul. Svakako superiorna ploča koja spada u sam vrh AM5 ponude. Vidljivo je ovo i po moćnoj regulaciji napona prekrivenoj velikim hladnjacima.

Ryzen 9 7950X na ovoj ploči doista diše punim plućima.

 

Pomicanje granica

Unutar BIOS-a također nalazimo velik broj opcija za optimizaciju i overclocking. Dobar dio njih je namijenjen ekstremnom overclockingu. Moramo naglasiti kako je pokretanje računala prilično sporo. Također, unutar BIOS-a nismo pronašli opciju za isključivanje integriranog grafičkog čipa na novim Ryzen procesrima. Možda nismo dovoljno dobro tražili. Uz to, prilikom pokušaja isključivanja jednog CCD-a na procesoru ploča se više nije htjela „probuditi“. Pomogla  je samo clear CMOS tipka.

S obzirom na potrošnju računala, hlađenje je ovdje bilo ključno. Već smo spominjali kako ovdje ventilatora ima bezbroj. Nadalje, koristi se Thermaltakeovo 360 mm vodeno hlađenje za procesor, a i grafička kartica posjeduje svoje vodeno hlađenje s 240 mm radijatorom. Sve skupa omogućuje iznimne performanse i overclocking ekshibicije, premda računalo nije pretjerano tiho. Ryzen 7950X i u ovakvim uvjetima pri nazivnim postavkama doseže 95°C.

Ugrađenih 32 GB DDR5 memorije donji je minimum koji očekujemo kod računala ovakve cijene. U ovom slučaju Kingstonovi moduli donose i RGB atrakciju, a podržavaju i EXPO profile. Prilikom testiranja korišten je EXPO1 profil, a radni takt memorije iznosio je 5600 MHz.

S druge strane, ugrađeni PCIe 4.0 x4 SSD iznimno je brz, ali je 1 TB prostora za pohranu smiješno malo kod ovako skupog stroja. Očekivali bismo najmanje dvostruko više, a ni 4 TB ne bi bilo naodmet. Mi smo bez problema popunili ovaj 1 TB disk instalacijom testnih igara i softvera. Tako da ste osuđeni na nadogradnju ili korištenje vanjskog sustava za pohranu za bilo kakav ozbiljni profi rad.

 

msgwGamerX

Prostrana unutrašnjost skriva moćni procesor 7950X i grafičku karticu 6900 XT koji su u oba slučaja hlađeni vodom.

 

Hardverski monstrum

Hardverska moć ovog računala je impozantna. Predvođeno Ryzenom 7950X, ruši sve prepreke i nudi beskompromisne performanse u svim najzahtjevnijim aplikacijama, posebno kada govorimo o aplikacijama koje mogu iskoristiti sve dostupne jezgre.

Nestvarne performanse, međutim, prati i enormna potrošnja energije. Gotovo 400 W prilikom renderinga. Preko 600 W u igrama. Nadamo se da imate za račune za struju. Dakako, moguće je ograničenjem maksimalnog TDP-a procesora dosta smanjiti potrošnju prilikom renderinga uz minimalan pad performansi. U igrama nam ni to nije pomoglo. Ovdje jedino pomaže undervolting grafičke kartice.

Mi smo se ipak malo poigrali overclockingom, pa smo zabilježili gotovo 2800 MHz takta grafičkog procesora kod ugrađenog Radeona 6900 XT. Sve je rezultiralo s okruglih 50 000 bodova u Fire Strike testu 3DMarka. Gaming performanse očekivano su odlične, mada ova kartica i nije osobito impresivna čim uključite Ray tracing.

Ne pitate li za cijenu i želite li najnovije i najmoćnije računalo, MSGW-ov „složenac“ svakako ima svoju težinu. Nama i dalje ima mnogo više smisla za profesionalni rad kao nekakav workstation stroj, nego za igranje najnovijih igara. Gamerima će i mnogo jeftinija računala ponuditi istovjetne performanse. Pritom su na vidiku posve nove grafičke kartice, pa ne znamo koliko ima smisla iskeširati preko 4000 eura za stroj s 6900 XT.

Nekako nas je ovo računalo podsjetilo na američke automobile iz 50-ih. Impozantne dimenzije, luksuzan izgled, odlične performanse, ali i nevjerojatna potrošnja i visoka cijena. Pa tko voli..

 

TEST AMD AM5 KONFIGURACIJA

NABRIJANI ZEN 4 ZA BESKOMPROMISNE PERFORMANSE

AMD je nedavno predstavio posve novu AM5 hardversku platformu i Zen 4 procesore. Testirali smo dvije AM5 gaming konfiguracije s najnovijim procesorima, uključujući perjanicu AMD-ove ponude Ryzena 97950X. Što može Zen 4? Treba li Intel biti zabrinut?

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Mogućnosti: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: MSGW
  • Procesor: AMD Ryzen 9 7950X, Zen 4, 16 jezgri/ 32 threada, 4,5 base/ 5,7 boost radni takt, L3 cache: 64 MB, 170 W TDP, AM5
  • Matična ploča: Asus ROG Crosshai Hero X670E
  • RAM: Kingston Fury Beast RGB DDR5 32 GB (2x 16 GB) kit 5600 MHz
  • Grafički sustav: AMD Radeon Graphics+ Asus RX 6900 LC 16 GB GDDR6
  • Tvrdi disk: Kingston Fury Renegade 1 TB NVMe PCIe 4.0 x4 SSD
  • OS: nema
  • Dodatno: Hlađenje: Thermaltake TH360 ARGB
  • Napajanje: Seasonic Focus GX-1000 1000 W 80+ Gold
  • Kućište: Asus TUF GT501
  • Plus: najnovija hardverska platforma s podrškom za PCIe 5.0, odabir komponenata, vrhunska matična ploča s velikim brojem naprednih opcija, Ryzen 9 7950X omogućuje iznimne multicore performanse, odlične gaming performanse, grafička kartica s vodenim hlađenjem i dobrim overlocking potencijalom, efikasno hlađenje komponenata, kvalitetno 1000 W napajanje
  • Minus: dimenzije, visoka cijena, enormna potrošnja energije, samo jedan SSD kapaciteta 1 TB SSD premalo je za konfiguraciju ovakve cijene
  • Ustupitelj i cijena: MSAN, www.msan.hr, Cijena: 32.299,00 kn / 4.286,81 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSGW GamerX R9 7950X

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSGW GamerX R9 7950X - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.