Samsung Galaxy Watch

Samsung Galaxy Watch

Galaxy Watch osvježena je verzija Samsungovog pametnog sata čija je glavna zadaća bila produžiti vijek trajanja baterije.

Upotpunite svoj Samsung doživljaj

Pametni satovi su više-manje gadgeti čiju korisnost propitkuje većina potencijalnih kupaca. Teško je nekome objasniti zašto uzeti baš pametni sat. Ili ste osoba koja voli nositi satove ili niste. Kupnja pametnog sata daje vam nove i moderne mogućnosti naspram klasične ponude, uz uvjet da ga, naravno, često punite, što je činjenica koja se mnogima ne sviđa. Cijena je, naravno, drugi veliki razlog koji otežava opravdavanje kupnje.

No za one koji prate tehnologiju ili se bave sportom te svoje performanse žele pretočiti u brojeve pametan sat je odličan odabir jer može prikupiti podatke do kojih vaš pametni uređaj ne može doći, poput brzine kucanja vašeg srca, što je činjenica koja je sama po sebi bitno mjerilo. Samsungovi satovi idu i korak dalje te pažljivo prate vaše stanje noću, ako se odlučite nositi ga tijekom spavanja. Tako vam mogu predočiti kvalitetu i mirnoću sna te čak dati i nekoliko savjeta. Savjeti su također velika prednost pametnih satova, koji vam preporučuju koliko biste se dnevno trebali kretati, a kroz duže vrijeme mirovanja vam savjetuju i da se protegnete, prikazujući vrstu jednostavne vježbe koju bi bilo dobro napraviti.

Trajanje baterije možda je najbitnija stavka novog uređaja koja zahvaljujući svojoj veličini, ali i modernom procesoru, dugo traje.

Samsung Galaxy Watch 1

Kao što smo spomenuli, najveći problem pametnih satova leži u kratkom trajanju baterije koja je u njih ugrađena. No problem nije samo u bateriji, već i u procesoru. Naime, zasebnim proizvođačima procesora poput Qualcomma tržište pametnih satova ne zvuči kao veoma profitabilna investicija. Zato proizvođači satova nemaju drugu opciju nego koristiti godinama stare procesore koji, koliko god slabi bili, troše više energije od modernih rješenja. I Samsungova prošla generacija patila je od procesora starih par godina koji su u njih implementirani. Novi Galaxy Watch zato dobiva potpuno novi dvojezgreni procesor Exynos 9110, koji kuca na 1,5 GHz i napravljen je na modernom 10 nm proizvodnom procesu, kao i novoj arhitekturi.

Ovo satu, zajedno s velikom baterijom, povećava vrijeme rada za više nego dvostruko. Satovi prošle generacije bili su sretni kada bi prešli dva radna dana, a novi Galaxy Watch može doseći tjedan dana. Naravno, to vrijedi kada se na sat naviknete te ga prestanete stalno pikati.

Sat dolazi u dvije dimenzije: većoj (46 mm) i manjoj (42 mm). Mi smo na test dobili manju verziju, koja ujedno ima i gotovo upola manju bateriju. Prosječnim korištenjem traje nam oko četiri dana, dok praćenjem kretanja i sporta te paljenjem svih bežičnih funkcija ta vrijednost pada na oko dva dana. Imajmo na umu da, primjerice, Ticwatch E, koji koristi WearOS, takvim korištenjem traje svega 18 sati.

Moramo napomenuti da 42 mm verzija ima jednake specifikacije i jedina razlika je u bateriji. Ostatak specifikacija čini 360 x 360 pikselni AMOLED ekran uistinu živih boja zaštićen Gorilla Glass staklom i čeličnim kućištem. Oko ekrana je rub koji možete okretati kako biste se lakše kretali menijima, a s desne strane su i dva gumba za lakšu navigaciju. Ekran, naravno, ima i touchscreen mogućnosti. Dolazi sa samo 4 GB interne memorije, što će nekima biti premalo ako na sat žele spremati glazbu. 768 MB RAM-a sasvim je dovoljno, ako sudimo po našem korištenju uređaja. Sat podržava i NFC, pa je moguće njime i plaćati, no podržava samo Samsung Pay, što znači da je ta opcija beskorisna u Hrvatskoj. Vodootpornost je rangirana na 50 m, no ne bismo njime baš išli plivati.

Tizen OS nije se mnogo mijenjao, pa i dalje ima istu navigaciju, kao i zasebne aplikacije, drugačije od Googleove ponude, što nije idealno, no ima dovoljno aplikacija da zadovolji sve potrebe. OS je brz i responzivan te nijednom nije prikočio tijekom uporabe.

Više informacija

  • Model: Galaxy Watch 42 mm
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Tizen OS
  • Procesor: Exynos 9110
  • Memorija: 786 MB RAM / 4 GB Interna
  • Ekran: 1,2 inča AMOLED 360 x 360 piksela
  • Plus: dobra baterija i štedljiv hardver
  • Minus: Limitiran broj aplikacija, Samsung ekosustav zahtijeva i mobilni uređaj za sve mogućnosti
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska, www.samsung.com/hr, 2.349,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Watch

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Watch - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.