MS Energy i10

MS Energy i10

Nova generacija prijevoza

Ako vam bicikl treba za umjerene dnevne vožnje do posla ili dućana, ovakav model lako stane u lift, a možete ga i sklopiti za držanje u stanu ili ubaciti u automobil

Maleni, kompaktni električni bicikli nalik kultnog Ponyja zadnjih par godina preplavili su tržište radi svoje pristupačnije cijene od “klasičnih” električnih modela, a činjenica da se mogu lagano preklopiti čini ih atraktivnima i za prijevoz kao i spremanje. Električni pogon uz to pomaže vam doći do lokacije bez da se oznojite u kakvoj god tjelesnoj spremi bili, a ako se zaželite riješiti koje kalorije, jednostavno ih možete voziti s isključenim elektromotorom. Ovi modeli generalno imaju manju bateriju od većih bicikala, no i dalje dobivate motor snage podjednake kao i na drugim biciklima koji vas može pogoniti brzinom do 25 km/h, no domet će generalno biti glavna briga iako smatramo da je do 50 kilometara asistencije (ovisno o vozaču i terenu) dovoljno za dnevno putovanje većine ljudi.

Model i10 tako dolazi u jednoj veličini, no sjedalo se može značajno prilagoditi za gotovo svaku osobu do nekih 190 cm visine gdje bismo ipak htjeli malo veći model. Bicikl je također označen da podržava do 120 kg težine, što smo testirali na našem benchmarku sa 135 kg težine i usponu na Grmoščicu. Sam bicikl dolazi opremljen za gradsku vožnju s prednjom rasvjetom koja je spojena na glavnu bateriju te se upravlja istim putnim računalom kao i motor bicikla. Savjetujemo naravno da nabavite i stražnje svijetlo i tako upotpunite sigurnost vožnje u noćnim uvjetima.

 

MS-Energy-i10-4.jpg

  Sklopite i nosite: Bicikl se preklopljen drži magnetom, te ga je vrlo lagano nositi u stan i pospremiti kada se ne koristi.

 

Lagana vožnja

Svi slični preklopivi bicikli imaju 20” kotače tako da nije teško kupiti ni zamjenske zračnice kao ni gume za njih. Bicikl dolazi i sa disk kočnicama pa nije problem kočiti pri brzinama od 25 km/h. Bicikl je teži oko stražnjeg kotača jer se u stražnjem dijelu nalazi baterija, a motor je montiran u stražnjem kotaču. Od klasičnog pogona dobivate Shimano Altus sa šest brzina koje je lagano mijenjati zahvaljujući gumbu za povećanje brzina i poluzi koja može smanjiti nekoliko brzina jednim pritiskom. Ovih šest brzina ne nude puno mogućnosti za van-gradsku vožnju jer nisu dovoljno niske za uspon bez asistencije motora, a bez motora nećete moći postići brzinu od 25 km/h. Ova činjenica postavlja način vožnje za i10 drugačije od ostalih kako bi vam mogao ponuditi maksimum u vožnji, a nekima bi se mogao i dopasti ako bicikl želite koristiti isključivo kao prijevozno sredstvo da vas brzo i jeftino prebaci s jedne na drugu lokaciju. Koristi se Bafangov motor, brend koji je svjetski poprilično poznat među električnim biciklima, pogotovo ako svoj klasični želite upgradeati u DIY stilu.

Kada smo se krenuli voziti, primijetili smo jednu bitnu razliku kod ovog bicikla. Dok će vam bicikli s centralnim pogonom uglavnom asistirati dijelom snage koju vi ulažete, ovaj bicikl će jednostavno davati snage motoru s jednom od tri razine koje imate na raspolaganju, bez obzira u kojoj ste brzini i kojom brzinom okrećete pedale. Tako možete postići brzinu od 25 km/h i ako u prvoj brzini lagano okrećete pedale bez ikakvog realnog utjecaja na voćnju s vaše strane, no i dalje morate okretati pedale kako bi motor radio. Ono što smo primijetili, s obzirom na masu vozača, manja baterija će značajno kraće trajati ako ne pomažete u vožnji, pogotovo po neravnom terenu. Dopeljao nas je na Grmošćicu bez puno problema, no ovakav bicikl ne bismo vozili na Medvedgrad, ne samo zbog asistencije i manje baterije, već je i spust natrag ipak nešto ekstremniji od planiranih mogućnosti ovakvog bicikla. Zanimljivo je da i ako odete u najvišu brzinu, morate vrlo brzo okretati pedale kako biste pomogli motoru pri 25 km/h pa ga je na maksimalnoj brzini bolje jednostavno pustiti da daje energiju, a vi lagano okrećete pedale.

Kako smo rekli, ovaj bicikl idealan je za one koji primarno žele jednostavno prijevozno sredstvo te se ne brinu previše o rekreaciji.

 

b6.jpg

tb6.jpg

 

KOMPLETAN USPOREDNI TEST E- BICIKLI

MALO DODATNOG VJETRA U LEĐIMA

Električni bicikli pokazali su se iznimno zanimljivim, što transportnim sredstvom, što sredstvom za rekreaciju, jer omogućuju veći domet i zabavniju vožnju čak i ako niste u top kondiciji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.