Cube Reaction Hybrid Pro 500 (2018)

Cube Reaction Hybrid Pro 500 (2018)

Provjerene performanse

Ovaj model na tržištu je od 2018. te se može pohvaliti lako prenosivom baterijom s gornje strane bicikla

Ovaj model električnog bicikla izašao je prije nekoliko godina, no osim drugačije pozicije baterije, nije se puno toga mijenjalo. Naime, ovaj model ima jasno vidljivu bateriju koju je jednostavno zamijeniti, a čak ima dizajniranu i dršku. Dolazi u verzijama od 400 ili 500 Wh, što je možda i najveća mana. Noviji modeli ovog bicikla imaju integrirane baterije s donje strane rame bicikla što im omogućuje baterije i do 750 Ah, no s njima raste i ukupna težina bicikla, a to su sve detalji o kojima ipak treba voditi računa pri kupnji. Mi smo isprobali verziju s baterijom od 500 Wh pa pogledajmo što sve nudi.

Riječ je o klasičnom MTB dizajnu s kablovima provučenim unutar rame kako vam ne bi zapinjali dok njime baratate, a zaštićeni su i od vanjskih elemenata. Prednja vilica nosi SR Suntour brend te ima oko 100 mm prostora za micanje. Kod ovog modela nije riječ o zračnoj suspenziji, već radi pomoću metalne zavojnice, no s druge strane može izdržati veću masu, a također ju je lakše servisirati. S obzirom na to da se radi o MTB modelu, klasičan pogon složen mu je s deset brzina straga, dok je sprijeda samo jedna mala kazeta, idealna za zahtjevne uspone.

 

Screenshot_20220624-092413_Connect.jpg

  Testna ruta: Bicikl se vrlo lagano uspeo do Medvedgrada, a baterija je ispunila očekivanja.

 

Tih i snažan

Ovdje vam pomaže i Bosch motor montiran u centralnom dijelu bicikla, između pedala koji preko lanca tjera dodatnu energiju u stražnji kotač za postizanje većih brzina s manje napora. Kao i većina, limitiran je na 25 km/h brzinu te vam standardno pomaže s do 250 W snage, vrijednost koja je značajno manja jednom kada dosegnete konstantnu brzinu. Pogon je Bosch Performance CX, motor više kvalitete koji lagano potjera bicikl uzbrdo. Iznimno je tihog rada, no jednom kada prijeđete 25 km/h, osjeti se kako ipak lagano koči bicikl. Sve to pokreće Performance 500 baterija koju je lagano skinuti i puniti kod kuće, a bicikl se može i direktno puniti bez problema. Bicikl dolazi u više veličina, od M do XL gdje manji imaju 27,5” kotače, a veći dolaze s 29” kotačima. Dobivaju se naravno gume optimizirane za offroad vožnju, dok će vožnja cestom biti nešto glasnija te ako se primarno vozite gradom, savjetujemo da potražite nešto glađe gume za ugodniju vožnju. Tu je još par gumba za kontrolu razine asistencije koja dolazi u četiri razine, a ovisno koliko vam sustav pomaže, toliko se smanjuje i planirani domet na jednom punjenju. U prosjeku jedna 500 Wh baterija traje 60 – 80 km, ovisno naravno o masi vozača, kao i zahtjevnosti terena.

Kao i uvijek, mi smo se odlučili za test maksimuma koji ovaj bicikl može ponuditi. To znači osobu od 135 kg koja se zaželjela vidjeti Zagreb s obronaka Medvednice. Točnije, putem Gornje Kustošije krenuli smo prema Medvedgradu, pri usponu zaključali prednju vilicu za bolje performanse i ugodniju vožnju, iako nema toliko cukanja kada vam asistenciju pruža elektromotor. Vožnja je poprilično tiha, iako je elektromotor najglasnija stvar oko vas te će svi znati koliku pomoć zapravo dobivate. Bez stajanja smo se ispeljali brzinom od oko 13 km/h u prosjeku, nabacili koju sliku i vidjeli da je ostalo oko 40 % baterije. Ovaj test radimo oko 8 ujutro te je vrijeme za polazak dalje prije nego nas dostignu vrućine. Spuštamo se po cesti do Ilice te zatim ponovno penjemo na Grmoščicu. Bicikl je vrlo agilan, no malo manja baterija znači i da smo polako pri kraju s oko 30 % kapaciteta. Ostaje još krug oko Jaruna nakon kojeg jer baterija završno oko 18 % kapaciteta, vrijednost ispod koje ne bismo išli kako bi baterija ostala očuvana i nakon duljeg perioda korištenja.

 

b5.jpg

tb5.jpg

 

KOMPLETAN USPOREDNI TEST E- BICIKLI

MALO DODATNOG VJETRA U LEĐIMA

Električni bicikli pokazali su se iznimno zanimljivim, što transportnim sredstvom, što sredstvom za rekreaciju, jer omogućuju veći domet i zabavniju vožnju čak i ako niste u top kondiciji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.