Bianchi T-Tromik Sport 9.2 Altus

Bianchi T-Tromik Sport 9.2 Altus

Za offroad avanturu

Bianchi je spojio atraktivan dizajn s umjerenom masom kako bi korisnicima osigurao okretnost i na vlastitoj snazi.

Avanturu smo započeli s jednim od Bianchi električnih bicikala, točnije modelom 9.2, koji je nešto jeftiniji od verzije 9.1, a razlika se nalazi u mjenjaču. Ovo je atraktivan hardtail model s prepoznatljivim bojama te će se najbolje snaći na manje utabanim stazama. Dolazi u M i L veličinama s 6061 aluminijskim okvirom u kojem su interno provedene žice za atraktivniji dizajn i manje petljanja kod transporta. Iako je bicikl naravno teži od klasičnih modela, na ovom je testu među lakšima pa nismo imali problema baratati njime za vrijeme transporta.

 

20220614_080325_033.jpg

Putno računalo ima pregledan zaslon sa zanimljivim podacima koje možete personalizirati, sa ispisom snage koju daje sam vozač, ali i elektromotor.

 

Kako smo spomenuli, ovaj model dolazi sa stražnjom kazetom od 9 brzina, a naš model došao je sa Shimano Altus mjenjačem, no izgleda kako su prešli na Sramov X5 pogon na novijim modelima s istim brojem brzina. Bicikl pokreće motor integriran u sredinu okvira oko samih pedala, što znači da vam pomaže tjerati lanac sve do brzine od 25 km/h. Motor je Shimano E7000 koji dolazi s kompletnim setom, uključujući i putno računalo SC-E7000. Dok daje nadprosječno puno podataka o vožnji, i dalje je limitirano jer ne omogućuje povezivanje na mobitel. No zato daje zanimljive podatke ne samo o snazi motora, već i o snazi koju vi dajete pogonu u svakom trenutku. U donju cijev okvira bicikla integrirana je baterija kojoj se pristupa s gornje strane tako da se ne morate saginjati kada ju skidate s bicikla. Dolazi sa 504 Wh kapaciteta pa je jedna od lakših na testu i nije ju problem staviti u ruksak. No imajte na umu i da će maksimalni domet biti proporcionalno kraći s obzirom na kapacitet. Bicikl je hardtail dizajna, odnosno dolazi samo s prednjom suspenzijom i to SR Suntour 120 mm vilicom. Kotači imaju promjer od 29” tako da većinu prepreka možete bez problema prijeći.

 

Uzbrdo pa nizbrdo

Kod vožnje bicikla, kako klasičnog tako i električnog, ogroman utjecaj ima naravno i “specifikacija” samog vozača, pa tako smatramo da nema boljeg nego testirati bicikl kao i bilo koji drugi hardver: s benchmarkom koji testira gornju granicu. Bicikl je tako imao zadatak odvesti osobu van kondicije s dobrih 135 kg do Medvedgrada preko Gornje Kustošije, spustiti se natrag do Ilice, zatim proći Grmoščicu koja ima i nekoliko atraktivnih spustova, no ipak ćemo ih ostaviti za one koji su u formi. Onda smo se za kraj provozali gradom do Jaruna i napravili jedan krug da vidimo kako se bicikl ponaša na cesti i kakav je za svakodnevnu vožnju.

Sustav se pali s gumbom na samoj bateriji koja odmah ima i indikator napunjenosti. Jednom kada se pokrene, putno računalo će vam dati osnovne podatke o stanju baterije i očekivani domet koji će se naravno mijenjati kako se vozite. Osim same mase vozača, još veći utjecaj na domet ima i sam teren, tako da primjerice po ravnome motor može pomagati dobrih 60 kilometara, no jednom kada smo bili blizu vrha Kustošijanske, procjena je bila nekih 15 kilometara, ali to se odnosi na 15 kilometara uspona na kojem se trenutno nalazite. Jednom kada se cesta izravna, procijenjena kilometraža će početi rasti. Putno računalo je imalo zanimljive podatke o snazi i tako smo saznali da za penjanje od 10° trebamo nekih 900 W snage. Motor može pomoći s do 750 W u kraćim intervalima, s prosjekom od oko 500 W za spomenuti uspon, dok smo mi morali dati ostatak. Ovaj sustav neće preuzeti cijelu snagu na sebe bez obzira na teren, već uvijek olakšava rad vama. Tako po ravnome sami trošimo oko 200 W za održavanje 26 km/h, a motor daje oko 50 – 150 W kako bi se održala brzina. Cijelu turu od nekih 37 km odvrtili smo s 13 % preostale baterije. Baterija se lagano skida ako imate ključ te ju možete puniti s njihovim punjačem, no punjenje traje dobrih 5-6 sati. Motor ćete definitivno čuti za vrijeme uspona, a isključuje se prilikom dostizanja 25 km/h.

 

b1.jpg

tb1.jpg

 

KOMPLETAN USPOREDNI TEST E- BICIKLI

MALO DODATNOG VJETRA U LEĐIMA

Električni bicikli pokazali su se iznimno zanimljivim, što transportnim sredstvom, što sredstvom za rekreaciju, jer omogućuju veći domet i zabavniju vožnju čak i ako niste u top kondiciji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.