Intel Core i5-12600K - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Intel Core i5-12600K

Intel Core i5-12600K

Velik potencijal

Intel je izbacio nove Alder Lake procesore u velikom valu informacija i ponovno zauzeo odličnu poziciju u mid-range segmentu

Nekoliko godina unatrag Intel je imao velikih problema sa svojim procesorima kako je AMD punim jedrima krenuo u razvoj ZEN arhitekture i praktički prestigao Intel u svega par godina nakon dugog vremena bez novih tehnologija. Istovremeno je Intel tada pričao kako se miče od performansi u mainstream segmentu, vjerojatno jer nisu mislili da će ubrzo imati konkurenciju.

Rezultat toga bilo je par godina upitnih proizvoda koji i dan-danas još nisu potpuno na čistome s obzirom na to da se još čekaju rezultati 12. generacije. Ako pogledamo performanse novih Alder Lake procesora, jednostavno su bolji u gotovo svakom slučaju od AMD verzija, iznenađujuće, uključujući i cijenu. Naime, AMD se osjećao vrlo udobno na svojoj novoj poziciji te seriju 5000 procesora poskupio u prosjeku za 30% u usporedbi sa starijim modelima, što sada Intelove procesore čini značajno jeftinijima.

No Intel konstantno povećava termalne specifikacije svojih procesora, pa tako za dobivanje navedenih performansi jednostavno morate imati ogromni hladnjak na zrak ili, idealno, vodeno hlađenje koje srećom danas nije tako egzotično u AiO segmentu. Razlog toga su boost performanse gdje Intel na kratke trenutke u procesor može pustiti daleko više struje od prosjeka, što naravno uzrokuje grijanje, pa ako vaš hladnjak nije adekvatan, procesor jednostavno neće doseći svoj maksimum, kako s jednom tako i sa svim jezgrama. Ovisno o zadacima, procesor tako može vući i 150 W konstantno za multi-core boost ako vam hladnjak to može izdržati. Pogledajmo tako što sve ovaj procesor ima ispod šajbe. Procesor ima sveukupno 10 fizičkih jezgri od kojih je šest „P” jezgri visokih performansi koje rade na klasičan način kao i do sada. Uz njih tu su četiri „E” jezgre štedljivih performansi koje preuzimaju zadatke niže važnosti. P jezgre podržavaju i hyperthreading tako da sveukupno procesor može vrtjeti 16 threadova odjednom. Jače P jezgre imaju maksimalnu brzinu jedne jezgre do 4,9 GHz dok će sve jezgre doseći oko 4,6 GHz, ovisno o hladnjaku i drugim komponentama u sustavu (napajanje i matična). Štedljive E jezgre dosežu 3,6 GHz te mogu naravno pomoći glavnim jezgrama u multithreading aplikacijama poput Blender rendera. Procesor ima 20 MB L3 cache memorije i koristi UHD 770 grafičku komponentu koja ipak nije namijenjena za gaming te ne nosi Xe branding, no za sve će ostalo poslužiti i podržava 8K reprodukciju. Čipset za procesor podržava DDR4 i DDR5 memoriju te je s obzirom na trenutno stanje praktički jedina opcija DDR4 dok se stanje tržišta ne popravi.

Performanse procesora nisu razočarale. Svi sintetski benchmarkovi imali su bolje rezultate od konkurentskog AMD 5800X procesora, iako je ovaj procesor povoljniji. S vodenim hlađenjem lagano ćete dobiti maksimalne performanse te imate mogućnost i jednostavnog overclockanja na Z690 pločama. Ploča koju smo mi koristili automatski je overclockala procesor da na jednoj jezgri bez problema dosegne 5,3 GHz dok se rad svih jezgri vrtio oko 5 GHz, ovisno o zadatku. Ovo je po nama optimalan procesor za gaming, no imajte na umu da kupujete i adekvatan hladnjak jer je Intel promijenio i način montaže tako da vam treba potpuno novi hladnjak za njega. Intelu je još problem cijena sveukupnog sustava radi čipseta, no to bi se moglo popraviti s vremenom kada veći broj ploča stigne na tržište.

Više informacija

  • Model: i5-12600K
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Intel
  • Socket: LGA 1700
  • Broj jezgri / radni takt: P-6(12) jezgri + E-4 jezgre/P- 3,7 – 4,9 GHz / E- 2,8 – 3,6 GHz
  • Cache L1/L2/L3: L2/L3: 9,5 MB / 20 MB
  • Integirani GPU: Intel UHD Graphics 770 (iGPU), 32EU/ 256SP, 0.3-1.45GHz
  • Disipacija topline (TDP): 125 – 150 W
  • Plus: Visoke performanse po konkurentnoj cijeni, puno prostora za overclocking uz solidan hladnjak
  • Minus: Skupe matične ploče (Z690), novi socket s novim rupama za hladnjake
  • Ustupitelj i cijena: Asbis, cijena: 2.500,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Intel Core i5-12600K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Core i5-12600K - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.