Intel Core i5-10600

Intel Core i5-10600

Zauzdana zvijer

Intelov i5-10600 idealan je procesor za svakoga tko ne želi petljati oko performansi procesora, a želi vrhunsku izvedbu gotovo svih zadataka.

Ovaj je procesor drugi najbolji u i5 liniji, a od njega je bolji samo 10600K. Glavna prednost K verzije proizlazi iz višeg TDP-a. K verzija ima TDP od 125 W, dok ne-K verzija ima TDP od 65 W. Kako smo već spomenuli, TDP je ukupna toplinska energija koju hladnjak može maknuti s procesora i povezana je s osnovnim radnim taktom. Core i5-10600 tako ima TDP od 65 W i osnovni radni takt od 3,3 GHz, dok Core i5 10600K ima TDP od 125 W i, sukladno tome, osnovni radni takt mu iznosi 4,1 GHz. Oba procesora imaju turbo boost od vrlo visokih 4,8 GHz, a trajanje visokog radnog takta ovisit će o kvaliteti hladnjaka, kao i o matičnoj ploči, to jest limitima koje ona ima ugrađene u sebe kako se ne bi oštetila. I matičnu ploču i K verziju procesora moguće je, uz adekvatno hlađenje, dalje overclockati do boljih performansi. S druge strane, običnu 10600 verziju ne morate dirati za dobivanje maksimalnih performansi. S ovim procesorom dolazi i Intelov hladnjak koji će biti... dovoljan za generalan rad, no savjetujemo barem nekakav aftermarket hladnjak za tiši rad i potencijalno malo bolje performanse, ovisno o temperaturi rada.
Specifikacije Core i5-10600 procesora, kao i svih i5 varijanti desete generacije, su takve zbog šest fizičkih jezgri koje zahvaljujući multithreadingu mogu obraditi do 12 threadova istovremeno. Procesor ima osnovnu brzinu od 3,3 GHz te, ovisno o termalnim i energetskim uvjetima, a brzina rada svih jezgri iliti all-core Boost ih tjera do 4,5 GHz, dok jedna do dvije jezgre mogu postići i 4,8 GHz, što ovaj procesor čini izuzetno impresivnim i za gaming, kao i za profesionalni rad.

Radni takt bi trebao osigurati nesmetan gaming za sve grafičke kartice, pogotovo jednom kada se odmaknete od FullHD rezolucije. Samo oni najzahtjevniji morat će se prebaciti na “K” verziju da izvuku zadnjih nekoliko frameova kod 2080Ti kartica. No, napisali bismo “trebao bi” za naš procesor. Naime, Intel je u svoj svojoj mudrosti zaključao radni takt radne memorije na svega 2666 MHz na svim pločama koje nisu “Z” verzija. Jednom kada dođemo u više radne taktove, brzina radne memorije igra vrlo malu ulogu, a kad smo spustili našu testnu platformu na svega 2666 MHz RAM brzine, primijetili smo znatno niže performanse u gaming scenarijima. Da dodamo sol na ranu, cijena brže memorije od 3200 MHz koju preporučujemo je svega desetak posto veća, a nudi i do 15% bolje performanse u specifičnim naslovima. Kako biste mogli instalirati bržu memoriju s ovim procesorom, trebat će ga upariti sa Z490 matičnom pločom, no onda cjenovno više nije konkurentan AMD-ovoj ponudi. Vjerujemo da bi bilo idealno pričekati da se cijene novih ploča malo stabiliziraju te kupiti povoljniju Z490 ploču za ovaj procesor kako biste mogli ugraditi pristojnu memoriju i otključati pune performanse koje su vam dostupne na ovom procesoru.
Mi smo za testnu platformu izabrali AMD-ovu RX 5700 grafičku karticu kao gornji mid-range odabir, no procesoru uopće nije problem vrtjeti grafičke zadatke te razine. Dugo pričamo o gaming potrebama kod procesora, a čim prijeđete s FullHD rezolucije, performanse procesora postaju vrlo malo bitne. No, ovaj procesor vam zato omogućuje vrhunski multitasking, a nije na odmet niti obavljanje profesionalnih zadataka. Vjerujemo da bi se procesor dobro ponašao i u rukama kreatora, pogotovo jer sve više programi koriste i grafičke performanse vašeg sustava.

VIŠE O TEHNOLOGIJI I ŠTO DONOSI INTELOVA 10. GENERACIJA PROCESORA - JOŠ JEDNO OSVJEŽENJE U NIZU

Intel je izbacio svoju novu liniju mainstream procesora i novih čipseta za matične ploče koje dolaze uz procesore. Što je sve novo, provjerili smo u testu.

Više informacija

  • Model: Core i5-10600
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Intel
  • Proizvodni proces: 14 nm
  • Socket: FCLGA1200
  • Broj jezgri / radni takt: 6 (12) / 3,3 GHz (4,5 – 4,8 GHz Turbo Boost)
  • Cache L1/L2/L3: 64 K/256 K-po jezgri/12 MB-dijeljeno
  • Integirani GPU: Intel UHD 630
  • Disipacija topline (TDP): 65 W
  • Plus: Visoki radni taktovi za jednu, kao i za sve jezgre
  • Minus: Zaključana radna memorija na kompatibilnim pločama
  • Ustupitelj i cijena: M-San, 2.250,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Intel Core i5-10600

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Core i5-10600 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.