Motorola Talkabout T82 Extreme - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Motorola Talkabout T82 Extreme

Motorola Talkabout T82 Extreme

Napokon su vas prijatelji odvukli od računala. „Bit će zabavno“, rekli su. No odjednom je mrak, niste sigurni gdje ste, a vjerojatno i pada kiša. Slabi signal na mobitelu nije u mogućnosti povezati se s drugima, a kako ste otkrili, udaranje kamenom u drvo neće vam dati potrebne resurse za izgradnju kućice kao u igrama. Zasigurno postoji način da se ova situacija izbjegne.

Pomoć u komunikaciji

Kako ispada, ljudi su riješili i ovaj problem koji smo izmislili za introdukcijske svrhe. „Walkie-talkie“, koji ćemo radi jednostavnosti zvati imenom brenda, Talkabout, možda je izgubio na impresivnosti sada kada svatko ima nekakav pametan telefon, no nije potrebno puno mozgati da biste došli do zaključka da je u dosta situacija ipak bolje imati pouzdan uređaj za kojim nećete paziti hoće li se ogrebati ili malo smočiti. To vrijedi za rekreaciju i kampiranje, ali i za ozbiljnije poslove na otvorenom gdje je bitna komunikacija na veće daljine. Pod većim daljinama, naravno, mislimo na sve gdje vas netko neće razumjeti ni pri deranju.

Prije objašnjenja tehničkih specifikacija bitno je razumjeti da je navedena tehnologija strogo kontrolirana te standardi nisu potpuno jednaki za cijeli svijet, što dovodi do dodatnih problema.

Dakle, T82 i T82 Extreme podržavaju PMR446 standard, koji u EU služi za takve uređaje te se mogu koristit bez licenci. T82 može koristiti svih 16 kanala koji su dostupni od 446 MHz do 446,2 MHz. Snaga kojom smije legalno odašiljati maksimalnih je 500 mW, a takav signal može dosegnuti do deset kilometara, kako i Motorola tvrdi na pakiranju. Dovoljno je da znate malo o signalima i brzo ćete doći do zaključka da je u realnim uvjetima doseg ipak malo manji. U gradu ćete tako biti sretni s dosegom od 500 metara, no to će isto biti ovisno o specifičnoj lokaciji, izgledu prostora i zasićenosti ostalim uređajima koji signal mogu ometati. Kada odete van grada, na ravniji prostor, signal dostiže i nekoliko kilometara udaljenosti. Dosizanje 10 kilometara udaljenosti bilo bi moguće ako stojite na dvjema uzvisinama bez ikakvih ometanja i za lijepog vremena koje, iako ima malen utjecaj, može smanjiti daljinu dosega signala.

voki i toki
Prijeđimo na same uređaje. Namijenjeni su primarno za rekreaciju pri kojoj se krećete u grupi, no uvijek postoji šansa za razdvajanjem, a signal za mobilne uređaje, budimo realni, nije uvijek optimalan. U principu, i regularna i Extreme verzija u potpunosti su jednake, no Extreme paket dolazi s još nekoliko sitnica te ima bolji rating za zaštitu od vode. Osnovna narančasto-crna verzija ima IPx2 rating kojim se garantira da se uređaj neće rastopiti u vašim rukama čim ga dotakne voda, no nikako ga nije preporučljivo ostaviti na kiši. Extreme žuto-crni model ima nešto bolju IPx4 zaštitu te ga je moguće koristiti i na kiši u kraćim periodima. Od baterije možete očekivati do 18 sati rada u standardnim uvjetima, a moguće je uređaj nadograditi baterijama visokog kapaciteta i trajanjem od 26 sata.

Ekran je „sakriven“ pod kućištem zatamnjenim staklom te se vidi jedino kada radi, jednostavnim ikonama u plavoj boji. Kontrola uređajem obavlja se pomoću šest gumba ispod ekrana, kao i pomičnim gumbom na vrhu uređaja. Sa strane se nalaze svojevrsni shortcuti za jednostavno automatsko povezivanje uređaja, LED rasvjetu na vrhu, gumb za pričanje te gumb za poziv u pomoć. Navigacija uređajem veoma je jednostavna ako ste već koristili sličan ili barem nakratko prošli kroz priručnik. Za obje verzije postoji dock koji ih i puni, no prodaje se odvojeno. Same uređaje možete uzeti zasebno te u setovima od dva ili četiri. Osnovna verzija dolazi s punjačem koji puni dva uređaja istovremeno, klipovima za mogućnost spajanja na primjerice remen, punjivim baterijama (kompatibilan je i sa standardnim trima AAA baterijama) te hrpom ljepljivih sličica za personalizaciju. Extreme verzija daje vam i torbicu za držanje uređaja, trakice za nošenje uređaja oko vrata i slušalice za lakšu komunikaciju koja vam oslobađa ruke.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Talkabout T82 Extreme

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Talkabout T82 Extreme - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.