Synology Disk Station DS1819+ - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Synology Disk Station DS1819+

Synology Disk Station DS1819+

Backup, backup, backup

Danas i pojedinci, a ne samo tvrtke, stvaraju mnogo digitalnih podataka. Svaki mobitel opremljen je kamerom, a mnogi su sposobni snimati i 8K video. Sve te uspomene valja sačuvati. Ako ste tvrtka ili obrtnik, vaši podaci zlata vrijede

Ne spominju se bez razloga podaci kao zlato novog doba. To znaju oni koji su ostali bez podataka. Kako biste sačuvali to čudo digitalnih kreacija koje proizvodite svakodnevno, potrebno je odabrati robusno i pouzdano rješenje za njihovo skladištenje.
Nekada davno podaci su se skladištili na Zip diskove ili streamer trake. Zip drive je imao karakteristiku komprimiranja podataka pri zapisivanju na takav disk. U to doba procesor je brže mogao odraditi Zip algoritam kompresije ili dekompresije podataka nego što su se podaci mogli zapisati i očitati s drivea. Streamer traka nije imala takav algoritam kompresije, ali je bila cijenom pristupačnija od drugih medija. U ta pravremena nitko nije mogao doći do pohranjenih podataka u realnom vremenu.
Uz Synology Disk Station uređaje, podacima kao da nikada nije bilo jednostavnije pristupiti. Ovaj NAS sposoban je biti Web, Mail, VPN server i još mnogo drugih servera koji će vam svakodnevno trebati. Prvenstveno ga želimo koristiti kao backup soluciju i vlastiti privatni cloud servis.
Uz njega vam je omogućen pristup svim vašim podacima u realnom vremenu, a zajednički rad na datotekama sada ima potpuno novu dimenziju.
Pokreće ga Intel Atom C3538 64-bitni procesor s 4 jezgre takta 2.1 GHz te ima 4 GB DDR4 memorije, koju je moguće proširiti na 32 GB, ako mislite na njemu pokretati mnogo servisa istovremeno.
DS1819+ ima 4 LAN priključka, koje možete iskoristiti za povećanje dostupnosti NAS-a na mreži. Zatreba li vam još ladica za diskove, kroz ukupno dva eSata sučelja možete ga proširiti s dva DX513 proširenja, od kojih svako prima po 5 diskova. Tu su i 4 USB 3.0 porta na koje možete spojiti dodatni prostor, printer ili Wi-Fi te TV dongle (listu kompatibilnih potražite na Synology web stranicama).
Za ekstremno zahtjevne uvjete rada moguće ga je proširiti s M.2 SSD adapterom za cache fajlove ili mu instalirati 10 Gigabitnu karticu.
No svakako najjača strana Synology NAS-ova je Disk Station Manager softver koji pokreće NAS, a demo sučelja dostupan vam je na web adresi https://demo.synology.com/en-global, dok u nastavku možete ponešto pročitati o njegovim cloud i backup aplikacijama.

Synology DS1819 2 ladice manja

Synology Drive

Uz Synology Drive aplikaciju, vaš NAS uređaj pretvarate u privatni oblak na kojemu možete pohranjivati veliku količinu podataka. Ograničeni ste samo slobodnim prostorom na diskovima koje imate u vašem NAS uređaju. Takvom pohranom podataka moguće je podijeliti s bilo kime u svijetu datoteku neograničene veličine. Tj. ograničeni ste opet veličinom prostora na vašem NAS uređaju te file sistemom koji ste odabrali.
Dijeliti datoteke tako možete uz najobičniji web preglednik, a na raspolaganju vam je i desktop klijent koji može sinkronizirati mape između NAS-a i jednog ili više računala. Na raspolaganju vam je i mobilna aplikacija, a podaci se prema potrebi mogu sinkronizirati i s drugim Synology NAS uređajem.
Nešto kasnije u tekstu spominjat ćemo kako proširiti pohranu na druge cloud usluge ako ostanete bez prostora na ugrađenim diskovima.
Synology Drive će, osim što će sinkronizirati datoteke na više računala, što se pokazalo kao iznimno korisna opcija, sačuvati i nekoliko verzija iste datoteke.

qrfree.kaywa
U ovo pandemijom obilježeno vrijeme kada prelazimo na rad na laptopu od kuće, datoteke su nam sinkronizirane s onima na uredskom računalu. Tako rad na pojedinom dokumentu lako možemo nastaviti neovisno o našoj fizičkoj lokaciji.
U slučajevima kada postoji nekoliko računala, a više korisnika poželi otvoriti istu datoteku te na njoj napraviti sitne izmjene, Synology Drive će nas upozoriti na taj događaj te u slučaju višestrukih spremanja fajla spremiti sve te datoteke uz dodavanje naziva računala u ime datoteke. Tako možemo znati tko je i kada radio izmjene te na kraju lakše odlučiti koja nam verzija datoteke zaista treba. Možete se vratiti i u prošlost te zatražiti verziju datoteke koja je kreirana prije 10 dana, ako se ukaže potreba za time. Sve u svemu, odličan sustav koji nam je nebrojeno puta spasio živce, najčešće uslijed ljudske greške.
Velika prednost nad drugim sličnim servisima je to što se datoteke koje su pohranjene na NAS nalaze u vašoj lokalnoj mreži te njima pristupate mnogo brže nego datotekama na, recimo, DropBoxu, osim u slučajevima kada tim datotekama želite pristupiti s udaljene lokacije, kada će brzina ovisiti o internet mreži NAS uređaja, kao i o internet mreži klijentskog uređaja.

Active Backup for Business

Active Backup for Business (ABB) moderni je softver za kreiranje sigurnosnih kopija i trenutni oporavak servera ili desktop strojeva s Windows OS-om, virtualnih mašina poput VMware-a i Hyper-V-a te poslužitelja datoteka s SMB protokolom ili s rsync verzijom 3 ili novijom.
Active Backup for Business nema dodatne troškove licenci, a isporučuje se besplatno sa Synology NAS-ovima koji imaju x64 podršku. Desktop klijente preuzmite sa Synology stranica s linka https://www.synology.com/en-global/support/download/DS1819+#utilities
Ako ste se odlučili za neki drugi NAS, možda s više diskova, na vrhu stranice odaberite vaš model i potražite verzije softvera za odabrani model.
Svakako će vas zanimati Synology Active Backup for Business Recovery Wizard te Synology Active Backup for Business Recovery Media Creator i, naravno, Synology Active Backup for Business Agent.
Business Agent imat ćete instaliran na računalima čije je podatke potrebno backupirati kako bi NAS mogao komunicirati s klijentom te valjano odraditi backup.
Recovery Media Creator će vam pomoći u kreiranju bootabilnog USB sticka ili ISO imagea. Sastoji se od Active Backup for Business Recovery Wizard aplikacije, koja će omogućiti bare-metal i volume-level recovery uz jednostavnog čarobnjaka koji vas vodi korak po korak kroz postupak oporavka.

Synology DS1819 3 ventilatori manja

Synology Hyper Backup

Sigurnost podataka uvijek je na prvom mjestu. Uz Hyper Backup rješenje, vaše podatke možete jednostavno spremati na udaljene servise u oblaku kao što su Google Drive, Amazon Drive, Dropbox, Microsoft Azure te drugi.
Iako iste podatke možete imati na više fizičkih lokacija te ih osigurati i uslijed uništenja samog uređaja na nekoj od lokacija, Hyper Backup dobro će iskoristiti i oni kojima manjka diskovni prostor, pa uz vanjske cloud servise možete povećati prostor za pohranu podataka.
Osim vanjskih internet servisa, rezervno odredište može biti i lokalna dijeljena mapa ili neki drugi uređaj, a predlažemo drugi Synology NAS. No to može biti bilo koji rsync poslužitelj ili S3 usluga.
Synology korisnici, osim navedenih, na raspolaganju imaju i Synology C2 uslugu u oblaku, koju nudi sam Synology, pa je upravo iz tog razloga možda preferiranija od ostalih. C2 uslugu možete kupiti iz sučelja Hyper Backupa na vašem Synology NAS-u. Novim korisnicima nudi se besplatna pretplata u trajanju od 30 dana, koju možete otkazati u bilo kojem trenutku prije isteka tih 30 dana kako vam se usluga po isteku ne bi naplatila. S obzirom na to da se radi o usluzi u oblaku, treba voditi računa o brzinama prijenosa podataka, koje će ovisiti o brzinama vaše internet veze. Tako će pri brzini prijenosa od 20 Mbps trebati oko 3 dana za prijenos podataka veličine 500 GB. Želite li prenijeti više od 10 TB podataka u ili iz C2 usluge, postoji i način za ubrzanje početnog prijenosa podataka, o kojem ćete više saznati na stranicama https://c2.synology.com

Više informacija

  • Model: Disk Station DS1819+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Synology
  • Procesor: Intel Atom C3538, 64-bit, 4-core 2.1 GHz
  • Memorija: 4 GB DDR4 proširivo do 32 GB (16 GB x 2)
  • Sučelja: 4x USB 3.0, 2x eSATA port
  • Dimenzije i masa: 166 x 343 x 243 mm, 6 kg
  • Plus: performanse, mogućnosti
  • Minus: nekima ovo nije dovoljno, pa će trebati punokrvni server
  • Ustupitelj i cijena: HGSPOT www.hgshop.hr, 8.399,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology Disk Station DS1819+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology Disk Station DS1819+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.