Samsung Galaxy Watch4 Classic

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Sve u jednom

Samsungova Classic verzija novog Watch4 modela zadržava omiljen rotirajući rub s moderniziranim dizajnom kućišta koje je sada još manje u usporedbi sa standardnim 1,4” zaslonom

Watch4 trenutni je flagship sat od Samsunga koji je nudio more mogućnosti do prije mjesec dana. Sada se već dulje vrijeme može nabaviti, a Samsung je početkom godine, zajedno s novom linijom mobitela, izbacio veliki update s brojnim novim funkcijama kako bi osvježio sat za 2022. godinu.
Aktualan sat ima jednu veliku prednost, no prije svega spomenimo da od dvije kategorije, ovaj spada u onu s velikim brojem mogućnosti, no s kraćim trajanjem baterije. Prednost ovog sata je ta da mu je sustav koji koristi rađen zajedno s Googleom, odnosno sat više ne koristi TizenOS, već najnoviju verziju WatchOS-a (3.0) sa Samsungovim OneUI skinom za personalizirani dizajn. Ono što Samsungovi korisnici tako dobivaju je funkcionalnost svih aplikacija na Google Play Storeu za WatchOS, kao i sve aplikacije sa Samsungovog dućana, uključujući i sva lica za sat, kao i kompatibilne aplikacije za praćenje sporta, navigacija preko karti, pa čak i igrice. Nažalost, najbolje iskustvo dobit će korisnici Samsung mobitela s dodatnim funkcijama.

Samsung Watch4 1

Najnovija funkcija: u svijetu satova, ‘sastav tijela’ nudi zanimljive detalje o vašem tjelesnom stanju, no ti podaci više su informativni nego garantirani

Sat sam po sebi dolazi u dvije veličine, s veličinom kućišta od 46 ili 42 mm promjera. Dok na prvu to ne zvuči puno, u stvarnosti se razlika itekako primijeti. Mi na testu imamo veću verziju, a ona dolazi i sa Super AMOLED zaslonom dijagonale 1,4” i rezolucije od oštrih 450 x 450 piksela tako da su svi detalji vrlo čitki i jasni. Dok je sam zaslon zaštićen Gorilla Gass DX staklom, okvir kućišta je čeličan u standardnoj izvedbi koju mi testiramo. Desni rub sata ima dvije tipke te su sada obje plosnate, za razliku od dizajna nalik kruni kakvu je imao Watch3. Sat dolazi s IP68 standardom tako da se ne trebate bojati vode, no pričamo o slatkim vodama jer će ga slana voda potencijalno nagristi s duljim izlaganjem.

Samsung Watch4 1 2 Iznutra, Watch4 je dobio veliki update u usporedbi s drugim WearOS satovima jer koristi Samsungov najnoviji čipset, Exynos W920 tiskan na 5 nm proizvodnom procesu. Sat ima i 16 GB pohrane s 1,5 GB radne memorije. Za povezivanje se koristi Bluetooth 5.0, WiFI, a podržan je i eSim kod pružatelja usluga koji ih podržavaju kod nas tako da vam sat u nuždi može zamijeniti mobitel. Bitno je imati na umu da će sve ove funkcije utjecati na rad baterije pa korištenjem raznih funkcija možete vidjeti koje su vam potrebne, paliti ih prema potrebi i tako sačuvati bateriju.


Sustav sata

Kroz sustav se primarno krećete zakretnim rubom sata koji uvelike pojednostavi navigaciju jer zaslon ostavlja vidljivim. Opcija je naravno koristiti touchscreen kao i na mobitelu, a brzi pristup imate obavijestima s mobitela i svim aplikacijama na satu. Zakretanjem prstena ili listanjem udesno dolazite do widgeta na satu iliti jednostavnijih prikaza različitih instaliranih aplikacija koje uvijek možete dodavati ili micati s liste. Widgeti su odličan način i da se upoznate sa satom jer nude sve najnovije funkcije vašeg sata. Imajte na umu da će vam trebati malo vremena za postaviti sve, pogotovo nove funkcije mjerenja. Sat će pratiti vaše korake pedometrom, aktivno vrijeme te naravno potrošene kalorije.

Drugi widget već vam nudi početak praćenja jednog od brojnih sportova i vježbi predprogramiranih na satu. Ovisno o vježbi, ne nude sve jednaku razinu preciznog praćenja, no sve će vam ponuditi barem rad srca te potrošnju kalorija. Ovisno o vježbi, uključit će se i GPS praćenje kako bi kasnije mogli vidjeti pređeni put, ali će i aplikacija moći ponuditi detaljnije podatke oko rekreacije. Tu je i widget za spavanje, a sat će u skladu s mobitelom pratiti vašu kvalitetu sna, kao i primjerice hrkanje tokom noći. Mi smo koristili Samsungov mobitel za testiranje, no drugi brendovi mogli bi imati limitirano iskustvo kod nekih funkcija sata. Sat osim praćenja otkucaja srca može pratiti i vašu zasićenost krvi kisikom, bitnu informaciju kod sportaša, ali i za vrijeme spavanja. Osim toga, sat ima i opciju EKG analize vašeg srčanog ritma, a za proces ćete morati lagano pritisnuti kažiprstom gornji gumb i biti vrlo mirni dok se podaci obrađuju.

Samsung Watch4 screenshot

Aplikacija sata: nudi velik broj mogućnosti i podataka te savjetujemo da je dobro proučite

Detektirani srčani ritam može se direktno vidjeti na zaslonu te je primjetno drugačiji kod raznih osoba, no i dalje je samo informativnog karaktera. Sat ima i mogućnost praćenja krvnog tlaka. Prva tri korištenja služe za kalibraciju rada sata pomoću pravog instrumenta tako da satu kažete vrijednosti koje vam instrument pokaže. Nakon toga, ovu kalibraciju potrebno je napraviti jednom mjesečno kako bi mjerenja sata ostala na maksimalnoj preciznosti, no naravno, informacije su ponovno informativnog karaktera. Ono što sat ima više od konkurencije svakako je i mjerenje sastava tijela. Funkcija radi slično kao i EKG mjerenje, no sada dva prsta morate držati na dva gumba sata. Rezultate koje smo dobili usporedili smo s pametnom vagom te nisu ni približno blizu jedni drugima, no dok više proizvoda ne ukomponira ovakva mjerenja, teško je reći koji je u pravu, pogotovo jer je sastav tijela vrlo komplicirano mjerenje pa i ovu funkciju stavljamo u “informativnu” kategoriju, no ne bismo se po njoj ravnali. Sat iz izmjerenih vrijednosti također računa razinu vašeg stresa, što se pokazalo više-manje preciznim jer dok je teško reći od 1-100 razinu vlastitog stresa, ako se opuštate, to će pokazati i sat, no i ako ste fizički mirni, a malo “stisne” na poslu, sat će i to zabilježiti.
Ove funkcije tek su osnovne koje dolaze sa satom, bez da spomenemo sve aplikacije na oba Google i Samsung dućana. Uz to, brojne aplikacije imaju naprednije funkcije kada neko vrijeme nosite sat, poput savjeta kod vježbanja za HIIT treninge, VO2Max postotak te vrijeme potrebno za oporavak od vježbanja, kao i cooldown period. Novi veliki update donosi i postavljanje vlastitih ciljeva, od vježbanja do kompozicije tijela. Veliki update dobila je i aplikacija za spavanje koja vam može pomoći savjetima kako biste dosegli željeno iskustvo spavanja (8 u izboru), no naglašava se kako nije riječ o medicinskim savjetima.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

VELIKI USPOREDNI TEST PAMETNIH SATOVA ZA 2022.

NOVA GODINA, NOVE FUNKCIJE

Pametni i sportski satovi nove generacije spremni su za dolazak proljeća, a nude sve veću količinu mogućnosti sa sve atraktivnijim dizajnom. Tržište se zasitilo bogatim izborom svih cjenovnih razreda, a vjerujemo da će svatko biti zadovoljan odabirom.

Više informacija

  • Model: Galaxy Watch4 Classic
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: WearOS 3, One UI
  • Memorija: 16 GB
  • Ekran: 1,4'' Super AMOLED
  • Baterija: 361 mAh
  • Debljina i masa: 45,5 x 45,5 x 11mm/52 g
  • Ostalo: Akcelerometar, barometar, žiroskop, HR, senzor svjetla, kompozicija tijela
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.hr Cijena: 2.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Watch4 Classic

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Watch4 Classic - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.