Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Kada je sport u fokusu

Fenix serija svakako je zanimljiva po vrlo dugoj listi mogućnosti koju podržava, a novi korisnici imati će značajno štivo za proći kako bi ga iskoristili. Upravo zato ovaj sat nije za svakoga

Tržište satova svakako je zasićeno ponudom iz svih smjerova s različitim fokusima koje nude korisnicima. Garmin se uspio probiti kao dominantno ime kada je riječ o fitnessu i praćenju vaših sportskih uspjeha do te razine da su u ovom segmentu ostali proizvođači alternative, a ne konkurencija. Garmin ovaj status i naplaćuje, što vrlo brzo postaje jasno, pa samim time ovaj sat preporučujemo profesionalcima i onima koji sport i rekreaciju smatraju ne samo ključnim dijelom života, već konstantno teže poboljšanju u svojim performansama. Fenix 7 modeli svježe su pušteni u prodaju, te izgleda kako je Garmin dodao neke od korisnika tražene feature koji će svakako sat učiniti još popularnijim među entuzijastima. Nova serija donosi funkciju kojoj se Garmin dugo odupirao na Fenix seriji, a to je touchscreen funkcionalnost koja radi očekivano, no i dalje nedostaju geste koje biste očekivali ako dolazite s nekoga drugog maisntream smartwatch sustava. No čim pokrenete praćenje neke aktivnosti, touchscreen funkcionalnost se gasi. Na vrhu sata sada imate i dvije LED-ice koje nude osvjetljenje u mraku, koliko vama da si osvijetlite put ili neke detalje dok radite toliko i drugim ljudima oko vas da vas bude lakše zapaziti po mraku. Osim bijelog, tu je i crveno svijetlo, a sat ima zanimljivu implementaciju za njegovu funkcionalnost o kojoj ćemo više kasnije.

Garmin Fenix 2

Garmin: je poboljšao prikupljanje solarne energije tako da sada, uz prsten oko zaslona, sunčevu energiju prikuplja i ostatak zaslona, u manjoj mjeri, no s većom površinom

Ako ste prije imali priliku držati Fenix sat u ruci, osjećat ćete se vrlo komforno s ovim modelom. Mi na testu imamo verziju Fenix 7X koja je ujedno i najveća od tri dostupne, a glavna razlika je u veličini baterije i samim time njenu trajanju. Uz to, naša verzija ima i solarnu ćeliju koja je također poboljšana za ovu verziju sata, pa sada nudi uistinu impresivne brojke trajanja baterije u pravim uvjetima korištenja. Kućište dolazi u više verzija, a naša je od titanija koji pokriva okvir oko ekrana, kao i stražnju stranu, a kako bi uštedjeli na samoj težini, sredina sata koristi ojačane polimere za konstrukciju. Sat svojim dizajnom zadržava klasičan izgled unatoč touchscreenu, što uključuje i pet gumba za navigaciju. Oni osiguravaju funkcionalnost u svim uvjetima i kada zaslon nije funkcionalan, čine navigaciju jednostavnom nakon što se naviknete na sustav, no brojne mogućnosti sata jednostavno su bile limitirane tipkama poput navigacije na Garminovim kartama za različite namjene, od golf terena, preko skijanja, do planinarenja, a sada je upravljanje kartama daleko jednostavnije i usudili bismo se reći, intuitivnije. Moramo naglasiti kako satovi osim u tri veličine dolaze i u brojnim izdanjima, te ciljaju na veći raspon korisnika i u samom flagship segmentu svoje ponude. Ako znate što želite od sata, bit će vam lagano odabrati idealan model nakon što usporedite njihove feature, od dizajnerske do funkcionalne perspektive. Jedna stvar koju svi Fenix satovi dijele svakako je transreflektivni zaslon u boji koji ostaje njegov značajan feature, no nove korisnike koji su se navikli na AMOLED zaslone mogao bi iznenaditi.

Garmin Fenix 1 3

Glavni smisao ovog zaslona je da ne koristi svoju bateriju za osvjetljavanje sadržaja. Svaki piksel može prikazati boje, no računa na vanjsko osvjetljenje za čitljivost, a što je svjetlost jača to je zaslon lakše vidjeti. Ovaj princip čini sat daleko korisnijim za vanjske sportove kada ste na suncu jer ostali satovi jednostavno moraju nadjačati sunce, u čemu rijetko uspiju, a pritom troše ogromne baterijske resurse. Ovaj zaslon troši toliko malo baterije da uz mali solarni panel u smartwatch načinu rada može raditi bez punjenja ako ga dovoljno izlažete dnevnom suncu i do 37 dana. Ima i svoje pozadinsko osvjetljenje za nuždu, no ideja sata je da koristi dnevno svijetlo. Zato baterije sata mogu trajati primjerice preko 80 sati koristeći satelitsko praćenje lokacije ili do 139 dana u Expedition GPS načinu rada koji je dodan prije par godina, a služi za duga putovanja često bez ikakve prilike za punjenjem sata. Ove vrijednosti značajno se razlikuju na temelju veličine samoga sata koji odaberete.

Sustav

Glavne značajke ostaju od prošle verzije, s vrlo preglednom listom widgeta kojom scrollate prema gore ili dolje od glavnog lica sata te vam kratkim pregledom daju više informacija. Moguće ih je micati i dodavati te rasporediti po želji, a klikom na njih otvara se glavna aplikacija s punim detaljima za željena mjerenja. S obzirom na doba godine, kao i naš lifestyle, funkciju koju smo definitivno isprobali svakako je mjerenje performansi spavanja, te se možemo pohvaliti da prolazimo s vrhunskim ocjenama. Garmin koristi vlastiti sustav za rad sata, no također ima i dugogodišnji dućan s aplikacijama treće strane koje nude dodatne funkcije i, srećom, dizajn lica sata, jer su njihovi postojeći uglavnom tradicionalnog izgleda. Prvim pokretanjem menija sat će vas tražiti da odaberete glavne sportove kojima se bavite iz osnovne liste, no nemojte misliti da je to sve, jer ste tek zagrebali površinu.

Fenix 7X

Čak ni skijanje: nije problem zahvaljujući predinstaliranim kartama sa svim stazama koje možete pregledati touchscreenom

Ukupna lista sportova daleko je veća, no uz sve vrste skijanja bilo nizbrdo ili uzbrdo, i dalje rekreacijski sport poput rolanja nije dospio na listu. No zato imate praćenje skakanja padobranom, učitane karte golf terena, kao i skijališta, kiteboarding, kao i vožnju brodom. Ako ste ljubitelj sporta koji nije na satu, možete navigirati sat da vas jednostavno prati, a kada se ti podaci uploadaju na mobitel, imate listu dodatnih sportova koji se onda mogu spojiti sa snimljenim performansama. Sat dolazi s poboljšanim GPS sustavom i kartama kojima vas prati ne samo za udaljenost, nego i realnu visinu, tako da mjeri i vaš uspon, a barometar može mjeriti i vremenske uvjete. Ne zaboravimo uz sve to i Garmin Pay mogućnost plaćanja satom preko NFC-a tako da lagano možete ostaviti novčanik i kod kuće. U slučaju da sat detektira da ste pali ili imali nezgodu, sustav može automatski poslati poruku s vašom lokacijom na predbilježen broj. Osim praćenja, sat vam može davati savjete kako i kada vježbati za poboljšanje vaših performansi, novi AI pomoćnik tako vas može pripremiti za nadolazeća natjecanja nakon što dovoljno koristite sat da ima vaše temeljne mogućnosti spremljene u sustav.

Fenix linija ponovno osvaja Grand Prix nagradu jer je sat dostupan na svim mobilnim sustavima, nudi nevjerojatno trajanje baterije, pametne feature, dodatne aplikacije i na kraju more funkcija za najekstremnije sportaše i avanturiste.

Garmin Fenix ikone

VELIKI USPOREDNI TEST PAMETNIH SATOVA ZA 2022.

NOVA GODINA, NOVE FUNKCIJE

Pametni i sportski satovi nove generacije spremni su za dolazak proljeća, a nude sve veću količinu mogućnosti sa sve atraktivnijim dizajnom. Tržište se zasitilo bogatim izborom svih cjenovnih razreda, a vjerujemo da će svatko biti zadovoljan odabirom.

Više informacija

  • Model: Fenix 7X Sapphire Solar
  • Proizvođač: Garmin
  • Operativni sustav: Garmin OS
  • Memorija: 32 GB
  • Ekran: 1,4'', transreflektivni
  • Baterija: 35 dana/ 60 sati u GPS modu
  • Debljina i masa: 51 x 51 x15 mm/61 g
  • Ostalo: Akcelerometar, HR senzor, Pulse OX, barometar, magnetni senzor, termometar, kompas
  • Ustupitelj i cijena: Garmin www.garmin.hr Cijena: 7.900,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.