Kioxia Exceria 1 TB - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kioxia Exceria 1 TB

Kioxia Exceria 1 TB

Zlatna sredina

Brand Kioxia u vlasništvu je elektroničkog giganta Toshibe koja pod ovim nazivom na tržištu nudi SSD-ove temeljene na svojim NAND flash čipovima i vlastitim kontrolerima. U ovom je slučaju riječ o klasičnom mainstream NVMe SSD-u vrlo dobrih performansi.

Vjerujemo da mnogima ime Kioxia neće značiti previše. Međutim, iza ovog branda zapravo stoji elektronički gigant Toshiba. Kako je Toshiba jedna od najvećih proizvođača NAND flash memorije, Kioxia SSD-ovi su u potpunosti temeljeni na Toshibinim proizvodima, što dakako uključuje i odgovarajući kontroler.

 

Kioxia Exceria 1 TB 1

Osim Toshibe, trenutno na tržištu još jedino Samsung nudi kompletno „svoje“ SSD-ove. Ovaj model Kioxiina SSD-a koji smo mi testirali spada u nekakvu mainstream kategoriju njihovih NVMe diskova. Temelji se na dobro poznatim Toshibinim 3D NAND TLC čipovima, specificiran je na vijek trajanja od 400 TBW i posjeduje DRAM cache veličine 1 GB. Na prvi pogled je riječ o klasičnom mainstream PCIe 3.0 x4 SSD-u s relativno skromnim deklariranim vrijednostima po pitanju brzine čitanja i zapisivanja podataka. Sve se nalazi na jednostavnoj, plavoj tiskanoj pločici na kojoj se posebno ističu Toshibini 3D NAND memorijski čipovi. Ovaj SSD ne dolazi s posebnim hladnjakom, pa ga je svakako preporučljivo instalirati u M.2 utor na ploči za koji postoji odgovarajući hladnjak.

 

Kioxia Exceria 1 TB ISPRAVLJENA 1

Za praćenje svih parametara diska i optimizaciju rada, dostupan je poseban softver Kioxia SSD Utility. Riječ je moderno dizajniranom i vrlo preglednom softverskom alatu koji nudi brojne korisne informacije, omogućuje nadogradnju firmwarea, optimizaciju rada, a posjeduje i integrirani osnovni benchmark za brzu provjeru performansi.

 

Kioxia Exceria 1 TB 2

Što se tiče samih performansi, Exceria se nekako očekivano smjestila u zlatnu sredinu kada govorimo o SSD-ovima koje smo testirali. Pritom Exceria dosta zaostaje za najbržim diskovima, međutim, općenito gledano, performanse su vrlo respektabilne i možete ovaj disk koristiti kao primarni storage za instalaciju OS-a ili kao dodatni disk za instalaciju igara.

 

Kioxia Exceria 1 TB 3

Ono što je pomalo zbunjujuće je sama cijena. Na našem tržištu svega nekoliko web shopova u ponudi ima ovaj disk i cijena mu je nerealno visoka. S druge strane, u EU web shopovima ovaj je disk znatno povoljniji. U konačnici bismo rekli da ćete na tržištu naći bolje i isplativije terabajtne NVMe SSD-ove od ove Excerie, što ne znači da je ovaj Kioxiin disk po bilo kojim parametrima loš SSD.

VELIKI USPOREDNI TEST M.2 PCIE NVME SSD-OVA

M.2 SSD: Totalno ubrzanje

Moderna gaming ili profesionalna računala danas se više ne mogu zamisliti bez iznimno brzih SSD-ova. Najnovija generacija NVMe SSD-ova koristi PCIe 4.0 sučelje za prijenos podataka i postiže do sada nezabilježene performanse. Provjerili smo što se trenutno nudi na tržištu NVMe SSD-ova, isplati li se doista kupiti najbrže PCIe 4.0 diskove te koliko je najnoviji pad cijena NVMe diskove velikog kapaciteta približio širem krugu korisnika.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Kioxia Exceria 1 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kioxia Exceria 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.