Samsung QE55S90C

Samsung QE55S90C

Noviji i još
bolji QD-OLED

Druga generacija Samsungovih QD-OLED televizora donosi nam veći broj dostupnih modela, kao i neka sitna poboljšanja koja bi trebala donijeti još bolju kvalitetu slike. Samsungov S90C je vrhunski televizor visoke klase koji se ističe odličnom kvalitetom slike, iznimnim gaming performansama,  izvrsnom opremljenošću, te softverskim sučeljem s velikim brojem naprednih opcija

Najzanimljivija i najuzbudljivija novost protekle godine u svijetu televizora svakako je bila pojava Samsungovih OLED televizora. Samsungova QD-OLED tehnologija konačno je donijela osjetan tehnološki napredak i značajna unaprjeđenja po pitanju kvalitete slike i maksimalne svjetline kod OLED televizora, te postala svojevrsna alternativa LG-ovim OLED panelima koji su dugi niz godina bili temelj svih dostupnih OLED televizora. Nakon prošlogodišnje tržišne premijere, prema očekivanjima je Samsung ove godine dodatno proširio ponudu svojih QD-OLED televizora.

Atraktivan i vizualno dojmljiv dizajn odlika je ovog Samsungovog televizora temeljenog na drugoj generaciji QD-OLED tehnologije

 Samsung_S90C_OLED-3.jpg

QD-OLED druge generacije

Prije svega, ove godine sada imamo dvije Samsungove serije QD-OLED televizora. Model S95C predstavlja sam vrh ponude, dok se ispod njega smjestio S90C. Ključna razlika između ovih modela, osim dizajna i nekih dodatnih mogućnosti, je to što S95C prema specifikacijama donosi 20% veću maksimalnu svjetlinu. Nije potpuno jasno posjeduju li ova dva modela identične QD-OLED panele. Pretpostavit ćemo da je tako, no ne možemo biti sigurni. Nadalje, Samsung ove godine konačno nudi i veće 77-inčne QD-OLED televizore. Prošle su godine bili dostupni isključivo 55 i 65-inčni modeli.

Mi smo imali priliku testirati 55-inčni S90C koji bi trebao biti nešto jeftiniji i time pristupačniji QD-OLED televizor iz ovogodišnje ponude. Dizajnom se ne razlikuje previše od prošlogodišnjeg S95B modela. Supertanak dizajn i vrhunska kvaliteta izrade su odlike ovog televizora. Moramo ovdje napomenuti kako S95C koristi One Connect Box, što znači kako je još tanji i pogodniji za montažu na zid.

S druge strane, kod S90C Samsung koristi zanimljiv dizajn stalka. Koriste se plastične nožice koje se jednostavno pričvršćuju putem posebnog mehanizma bez potrebe za korištenjem vijaka. Sve u svemu, kod S90C kompletno postolje djeluje nešto manje robusno. Međutim, nemate previše razloga za brigu. S90C je televizor koji vizualno i po pitanju kvalitete izrade svakako spada u sam vrh ponude. Osim toga, ovakav dizajn postolja zauzima nešto manje mjesta na površini na koju ćete smjestiti televizor.

Pritom je i odlično opremljen. Samsung ovdje nudi ukupno četiri HDMI 2.1 priključka pune propusnosti s podrškom za 4k, ALLM i maksimalnu frekvenciju osvježavanja od 144 Hz. Ovo je određeno unaprjeđenje u odnosu na prošlogodišnji model QD-OLED televizora koji je bio limitiran na uobičajenih 120 Hz. Po pitanju opremljenosti S90C svakako nudi sve što očekujemo od modernog televizora visoke klase.

Samsung S90C OLED 6

 Ovaj je televizor odlično opremljen i uključuje ukupno četiri HDMI 2.1 priključka, kao i velik broj drugih priključaka te napredne opcije po pitanju bežične povezivosti

 Samsung_S90C_OLED-5.jpg

Atraktivan u svakom pogledu

Svakako moramo spomenuti i moderan, kompaktan i tanak daljinski upravljač. Posjeduje ugrađenu punjivu bateriju, kao i solarnu ploču sa stražnje strane, pa ga možete puniti na taj način. Ukoliko pak iz nekog razloga solarno punjenje ne funkcionira, možete ga puniti i putem USB-C-a. Vrlo je jednostavan za korištenje, posebno kada se naviknete na raspored kontrola.

Zvučni podsustav jedan je od dijelova po kojemu se može zaključiti kako ovo nije TV koji je osmišljen kao sam vrh ponude. Naime, ovdje nalazimo prilično uobičajen 2.1 zvučni podsustav. Premda od zvučnika na televizorima ne očekujemo previše, moramo priznati kako su ovi zvučnici prilično solidni, posebno što se tiče jačine i jasnoće zvuka. Dakako, neće vam ponuditi nekakav osobiti doživljaj prostornog zvuka, ali za osnovnu uporabu su više nego dovoljni.

Samsungovo softversko sučelje Tizen u verziji 7.0 je ove godine doživjelo tek neke manje preinake. Protekle godine je Samsung dosta redizajnirao samo sučelje, dok ove godine većih novosti po tom pitanju nema. Tizen je moderno softversko sučelje s podrškom za ogroman broj aplikacija i streaming servisa. Posebna osobina Samsungovog softverskog sučelja je velik broj naprednih opcija. Nama najdraže napredne opcije svakako su Smart Calibration Pro, koja omogućuje kalibraciju slike pomoću pametnog telefona, te multiview opcija prikaza slike u slici i slike pored slike s raznih izvora. Realno gledajući, Samsung kod svojih televizora nudi najveći broj naprednih opcija u usporedbi s konkurencijom.

Samsung_S90C_OLED-4.jpg

Vrhunska kvaliteta slike

Dakako, ključan parametar kod svakog televizora uvijek je kvaliteta slike. Po tom pitanju S90C, zahvaljujući ugrađenom QD-OLED panelu, omogućuje izvrsnu kvalitetu slike.

Podsjetimo, ključna prednost QD-OLED televizora u odnosu na LG-ovu OLED tehnologiju svakako je u većoj maksimalnoj svjetlini, te kvalitetnijem prikazu boja. Kombinacija Quantum Dot tehnologije za prikaz boja sa svim značajkama OLED-a kod kojeg je svaki piksel zasebno samoosvjetljen, omogućuje veću maksimalnu svjetlinu svake pojedine boje, prikaz šireg spektra boja (100% DCI-P3) i općenito „čišći“ i živopisniji prikaz boja pri visokoj svjetlini.

Vidljivo je to po dinamici slike i širokom rasponu prikaza boja. Kontrast je odličan, što slici daje odgovarajuću dubinu i posebno dolazi do izražaja kod HDR sadržaja. Svakako je prednost QD-OLED tehnologije maksimalna svjetlina od preko 1.000 nita, što omogućuje izniman prikaz najsvjetlijih i najtamnijih područja scene.

U odnosu na prošlogodišnje modele, Samsung je poboljšao filtar zaslona koji se sada bolje nosi s refleksijama okoline, bez negativnog utjecaja na percepciju crne boje, kao što je bio slučaj s prošlogodišnjim modelima.
Procesor slike Neural Quantum 4k je standardno dobar, bilo da je riječ o upscalingu, prikazu sitnih detalja ili prikazu slike u pokretu. Ove godine Samsung nudi i veću frekvenciju osvježavanja od 144 Hz što dodatno poboljšava već ionako izvrsne gaming mogućnosti.

Ovo je svakako jedan od ponajboljih televizora za igranje videoigara. Podržava ALLM i VRR, te ima zaseban Game Hub s Ultrawide opcijom prikaza i brdom drugih opcija. Bilo da ga koristite s računalom ili nekom od najnovijih igraćih konzola, performanse u igrama su iznimne, zahvaljujući brzom odzivu piksela i malom ulaznom kašnjenju.

Samsungov S90C je odličan OLED televizor visoke klase koji omogućuje vrhunsku kvalitetu slike, ima moderno i napredno softversko sučelje, te je odlično opremljen. Njegovi ključni nedostaci su izostanak podrške za Dolby Vision, što je već standardno za Samsung, kao i potencijalna opasnost od trajnog burn-in-a slike, što je posljedica korištenja OLED tehnologije. Problem u neku ruku može biti i cijena, s obzirom da prošlogodišnji flagship S95B nudi gotovo istovjetne mogućnosti i kvalitetu slike, a trenutno se prodaje po nižoj cijeni.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung QE55S90C

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung QE55S90C - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.