Logitech MX Brio

Logitech MX Brio

Podizanje standarda

Web kamere su uvijek slaba točka kod većine prijenosnika, no Logitech nudi odlično rješenje sa Sony Starvis senzorom za sliku visoke kvalitete.

U današnje vrijeme, sastanci putem weba postali su velikom broju ljudi gotovo pa svakodnevnica, a unatoč tome, možemo dosta govoriti o kvaliteti koja je pomalo zaboravljena u većini uređaja. Dobra prezentacija svakako igra veliku ulogu, što osim videa uključuje i audio, a tu se često sudionike može „počastiti“ zvukom klikanja po tipkovnici, što je, naravno, najbolje izbjeći.

Tu u priču ulazi Logitech MX Brio web kamera koju smo imali prilike isprobati i koja predstavlja najnoviju implementaciju modernih tehnologija, kako softvera, tako i hardvera, a glavna zvijezda je Sony Starvis senzor koji se koristi u ovoj web kameri. O senzoru smo i prije pisali, a osim nadzornih kamera za koje su primarno dizajnirani, omiljena su opcija i kod „dashcam“ kamera koje također snimaju u iznimno zahtjevnim svjetlosnim uvjetima.

To je upravo i glavna prednost ovih senzora, hvatanje oštrih detalja i zadržavanje vjernog prikaza boja u svjetlosno vrlo zahtjevnim situacijama. Korisnici web kamera često su u zatvorenim prostorima, a rijetki će koristiti neku vrstu LED osvjetljenja za lice poput streamera, što znači da većina kamera mora raditi u vrlo mračnim uvjetima. Takvi uvjeti rezultiraju mutnim i zrnatim videom, koji nas po mnogočemu vraća u prošlost. 

 

logitech.jpg

Privatnost: je uvijek aktualna tema, a da korisnicima pruži mir, Logitech je implementirao fizičku pregradu koju sami kontrolirate zakretanjam ruba objektiva

 

Top specifiakcije

Novi MX Brio tako koristi moderan 8,5 MP senzor koji može snimati u 4K 16:9 omjeru s do 30 fps-a, a takva snimka daje programima na računalu puno prostora za obradu signala koji se šalje webom. Dok će u većini slučajeva ta kvaliteta streamanjem biti umanjena, dobra originalna snimka bit će puno jasnija na zaslonima sugovornika, pogotovo ako želite još nešto prikazati osim svojeg lica. Tu su i dva mikrofona sa svake strane kamere s fokusiranim smjerom slušanja kako bi se umanjili zvukovi okoline ili, primjerice, tipkanja za vrijeme razgovora.

Same dimenzije kamere iznose 44 x 98 x 36 mm s valjkastim dizajnom iz kojeg imamo izbočinu za objektiv kamere, kao i magnetiziranu izbočinu koja se tako drži za priloženi stalak, no istovremeno na dnu ima standardan navoj kojim kameru možete lagano pričvrstiti za veliku većinu stalaka. Priloženi stalak dizajniran je da se lako pričvrsti za vrh većine monitora na tržištu. Kada smo već kod toga, idealna visina monitora standardno je ta da se vrh monitora nalazi u razini vaših očiju, pa će tako i pogled kamere biti neutralan, da vam ne gleda u krilo ili bradu.

Uz kameru smo dobili i najdeblju USB-C žicu koju smo do sada imali prilike isprobati, pa ne očekujte da će biti poslušna u zavojima na putu od računala do kamere. Za kraj, kamera ima zakretni obrub objektiva čijim okretom možete ispred senzora zatvoriti interni poklopac, ako želite imati garantiranu privatnost, a poklopac je dosta svjetliji od ostatka kamere kako bi bio lako vidljiv.

 

Brio-10.jpg

Postolje: s kojim kamera dolazi se drži snažnim magnetom, no ako ga skinete, imate standardan 1/4 navoj

 

Povezivanjem kamere s računalom, Windows ju prepoznaje i dobivate pristup osnovnim funkcijama. No, instalacijom Logi Options+ programa koji koristi i ostala Logitech periferija koja nije gamerski orijentirana, poput ostatka MX linije (miša i tipkovnice) automatski se dodaje i MX Brio kamera te smo nakon ažuriranja na najnoviji softver dobili pristup narednim opcijama kamere. Prije svega, tu je brzi autofokus kamere, kao i beamforming audio izvora.

Kamera standardno ima širok pogled od 90°, no imate i brzi izbor za 78° i 65° gledanje, ali imajte na umu da se radi o digitalnom croppanju slike. S druge strane, to omogućuje da, kada ste zumirani, pomičete i onaj dio senzora koji je aktivan, odnosno pomičete poziciju kamere kako bi se fokusirala, primjerice, samo na vaše lice, bez širokog pogleda na prostoriju iza vas.

 

Naslovna-2.jpg

Dodatne funkcije:  Logitech je u kameru ugradio i senzor pa kad ju okrenete prema dolje (što nosač omogućuje), slika će se rotirati tako da sadržaj koji prikazujete izgleda onako kako ga i vi vidite

 

Softver zaokružuje iskustvo

Od ostatka postavki, imate HDR koji će optimizirati prikaz okoline s puno vrlo mračnih i vrlo svijetlih detalja, a možete omogućiti i dinamičku prilagodbu frame ratea za dobivanje svjetlijeg videa jer niži frame rate omogućuje kameri da za svaki frame upije više svjetlosti iz okoline i tako posvijetli sliku. Dobivate i pristup standardnim postavkama slike poput topline, oštrine i slično, a osim autofokusa možete također i sami postavljati fokus kamere ako želite fiksiranu točku fokusa kako bi se izbjegao efekt „traženja“ kod automatskog fokusiranja.

Od dodatnih funkcija, svakako spomenimo i „Show Mode“ koji će spuštanjem pogleda kamere prema dolje „prevrnuti“ sliku naopačke tako da sadržaj na stolu vidite ispravno, efekt koji ćete cijeniti ako se bavite stvaranjem sadržaja.

 

Brio-1.jpg

APlikacije: Kameru podržava standardna Logi+ i G hub gaming aplikacija Logitecha pa ju lako možete kontrolirati bez obzira na ostatak vaše periferije

 

Brio-12.jpg

Beamforming:  Dual mikrofoni sprijeda fokusiraju se na korisnika te minimiziraju okolnu buku kako bi razgovor bio što jasniji

 

Kameru smo koristili za standardne videopozive i, naravno, kvaliteta ovisi o brzini interneta kod vas, ali i kod primatelja videopoziva. S obzirom da se ovdje radilo o optici, kvaliteta videa bila je na odličnoj razini. Dok je video kod primatelja bio niže rezolucije (što ovisi o programu za videopozive koji koristite), oštrina i boje su bile na daleko višoj kvaliteti od standardnih web kamera, primjerice, na laptopima. Ova kamera također je na razini 4K kamera mobitela, pa ju bez problema možete koristiti i za snimanje web sadržaja koji ćete kasnije obraditi i uploadati, a nije potrebno puno rasvjete da dobijete željene rezultate.

Na kraju krajeva, s obzirom da se radi o flagship kameri, možemo reći da ćete dobiti traženo. Logitech trenutno vodi nad ostalim web kamerama koje kod nas možete nabaviti, ako vam je cijena zadovoljavajuća.

 

logitech-tablica.jpg

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Logitech MX Brio

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Logitech MX Brio - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.