Samsung Galaxy S24 i S24 Plus

Samsung Galaxy S24 i S24 Plus

Za svaku kombinaciju

Nova generacija premiuma u obliku S24 serije dolazi u dvije veličine s nekoliko manjih razlika, no savjetujemo da ih birate na temelju ležanja u ruci.

Samsung Galaxy S24 i S24 Plus modeli već su godinama međusobno vrlo slični, a najveću razliku stvara im dijagonala radi koje je jedan za današnje standarde vrlo malen i kompaktan, dok drugi spada među veće mobitele u ukupnoj ponudi. Ove godine veći model ipak dolazi s nekoliko nadogradnji koje će ih razdvojiti po specifikacijama, no na kraju krajeva će za većinu korisnika veličina dijagonale presuditi u odluci. Svejedno su glavna značajka nove AI nadogradnje, a oba modela s te strane dobivaju punu funkcionalnost.

Za početak, vizualno se promijenio aluminijski okvir. Ove godine koristi se noviji „Armor aluminium 2“ na mobitelima, a donosi čvrsti okvir koji će se kod padova vizualno ogrepsti, no dizajniran je da zaštiti osjetljivije staklo sprijeda i straga. Okvir je ove godine spljošten u odnosu na prošlogodišnje modele, te se lako uspoređuje s iPhoneovim pristupom zadnjih par godina.

Prednost ovog pristupa je što se dimenzije samih mobitela u odnosu na prošlu godinu nisu promijenile, no Samsung je kod oba modela uspio povećati zaslon za 0,1”, pa tako sada manji S24 ima dijagonalu od 6,2”, dok veći S24+ sada ima 6,7”. Zasloni su potpuno ravni te je za njih lako kupiti zaštitna stakla. Dok je staklo na oba modela sprijeda i straga Gorilla Glass Victus 2 koje ima odlična svojstva kod otpornosti na grebanje i pucanje, s vremenom se malih ogrebotina nakupi, pa standardno preporučamo zaštitna stakla, pogotovo kod premium mobitela.

Straga standardno imamo brušeno staklo, a staklo i okvir prate jednu od četiri boje koje su dostupne na našem tržištu. Okvir na vrhu ima rupice za sekundarni mikrofon, a s desne strane imamo gumbe za kontrolu glasnoće i zaključavanje mobitela. Na dnu je, kao i obično, USB-C utor koji podržava USB 3.2 i DisplayPort 1.2 standarde. S lijeve strane je rupica glavnog mikrofona, kao i utor koji drži dvije SIM kartice. Lijevo je i glavni zvučnik s impresivnom kvalitetom reprodukcije te glasnoćom. Sekundarni zvučnik je na vrhu zaslona, a možete primijetiti iznimno tanki prorez na samom rubu stakla koji je ujedno i slušalica za razgovore.

Od značajki svakako spomenimo tri kamere sa stražnje strane. Samsung je zadržao prošlogodišnji dizajn koji je generalno hvaljen kao vrlo čist i dovoljno jedinstven da se istakne u masi. Tri kamere imaju odvojena kućišta za objektive te su zaštićeni metalnim obrubom, a vanjsko staklo blago je udubljeno kako ne bi bilo izloženo grebanju kada odložite mobitel. Kamere je lako očistiti što, naravno, preporučamo prije svakog slikanja, a na što će vas i softver upozoriti ako baš zamusate objektive. Tu je još i rupica u boji stakla koja omogućuje bljeskalici da odradi svoj posao, a Samsung vam omogućuje pet razina snage kada ju upalite.

Velika razlika ove godine je kod samog zaslona. Novi modeli sada koriste LTPO AMOLED zaslone koji su nešto štedljiviji kod pasivnih prikaza sadržaja, a ujedno sada postižu do 2.600 nita svjetline u specifičnim situacijama, što ih čini do 40% svjetlijima od prošlogodišnjih. I dalje imaju prikaz do 120 Hz, te dok je standardni S24 na FullHD+ rezoluciji, S24 Plus sada - kao i Ultra - ima 1.440p+ rezoluciju, što je odličan potez s obzirom na dijagonalu mobitela. 

 

SamsungGalaxy-S24.jpg

Glavna kamera: širokog kuta dolazi s 50 MP senzorom koji ima dijagonalu 1/1,56”, što ga čini solidnim za većinu situacija, no imat će lošije performanse u tamnim scenama

 

Optimalan raspored mogućnosti

Kamere ove godine ostaju iste kao i prošle, a sav napredak je softverske prirode. Kamere u S seriji Samsunga po nama imaju optimalan raspored mogućnosti te gdje god se nađete, imate širok raspon alata za snimanje i slikanje. Glavna kamera širokog kuta dolazi s 50 MP senzorom koji ima dijagonalu 1/1,56”, što ga čini solidnim za većinu situacija, no imat će malo lošije performanse u tamnim scenama u usporedbi s flagship senzorima većih dijagonala. Kako bi se taj nedostatak riješio, senzor povezuje susjedne piksele i tako nudi sliku od 12 MP koja preciznije hvata tamne dijelove scene, a istovremeno štedi prostor na mobitelu. Optički je stabilizirana te ima vrlo brz autofokus. Omogućuje i snimanje do 4K@60 fps, ili pak 8K videa, ili pak usporeno FullHD sa do 240 fps-a, ili 4K brzine do 120 fps-a.

Druga kamera je ultraširoka s pogledom od 120°, no nema autofokus, stoga mobitel dovoljno odmaknite od subjekta da bude oštar. Ova kamera služi i za snimanje super-stabilnih videa koristeći elektronsku stabilizaciju. Omogućuje snimanje do 4K@60 fps videa, a širina pogleda odlična je za snimanje u uskim prostorima, kao i dobivanje impresivnijeg osjećaja brzine u pokretu. Treća kamera je telefoto sa zoomom od 3x i senzorom s 10 megapiksela. Ima optičku stabilizaciju, a po nama odlično zaokružuje mogućnosti ovih mobitela. Nudi odlične portret fotografije koje nude i prirodan bokeh efekt, a najbolje ju je koristiti s dosta svjetla. Kao i ostale kamere, nudi do 4K@60 fps snimanje. Ako uvjeti nisu optimalni, umjesto zooma će se koristiti glavna kamera sa digitalnim croppanjem.

Veliki plus napravljen je po pitanju softvera, pa su sada kamere ujednačene kada govorimo o balansu boja. Stoga prelazak s jedne na drugu neće uzrokovati različite „topline“ snimki kada zumirate. Noćne snimke glavnom kamerom su također solidne, a savjetujemo 30 fps-a za svjetlije rezultate. Dodatno, u opcijama imate aktiviran način snimanja koji će dinamički mijenjati fps videa kako bi uhvatio više svjetla noću, no micanjem kamere može se primijetiti niži FPS. Ova opcija može se i ugasiti, no snimke će biti nešto tamnije.

Od hardvera, Galaxy S24 i S24 Plus ove godine ponovno dobivaju Samsungov Exynos, a samo Ultra ostaje na Snapdragonu. Novi Exynos 2400 u usporedbi sa Snapdragon 8 Gen 3 pokazuje impresivne rezultate, iako malo zaostaje po performansama. Smatramo da tu razliku korisnici neće osjetiti, a to uključuje i trajanje baterije koje je stavljeno pod kontrolu. Samsung vam nudi dodatne opcije optimizacije rada sustava tako da možete s umjerenim radom postići i gotovo dva dana rada bez puno problema na S24 Plus modelu. Podsjetimo, S24 Plus ima 4.900 mAh bateriju, dok manji koristi 4.100 mAh bateriju, što im je i glavna razlika. Standardni S24 podržava 25 W punjenje, dok Plus model ima 45 W punjenje, a u oba slučaja sami kupujete punjač. Za punu bateriju treba im oko sat vremena punjenja.

Jedini izazov potencijalnim kupcima ostaje cijena. Iako Samsung daje odličan paket sa svim detaljima mobitela na premium razini, oni koji žele samo jedan detalj poput kamere ili performansi, mogu pronaći jeftinije modele.

 

tablicaSamsung.jpg

 

Više informacija

  • Model: Galaxy S24 i S24 Plus
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 14, OneUI 6.1
  • Procesor: Samsung Exynos 2400
  • Grafički sustav: Xclipse 940
  • Pohrana: 256 / 512 GB UFS 4.0
  • Memorija: 8 GB / 12 GB
  • Konektor: USB-C 3.2 Gen 2
  • Ekran: 120 Hz, Dynamic LTPO AMOLED 2X, do 2.600 nita svjetline
  • Stražnja kamera: 50 MP, 1/ 1,56”, Dual Pixel PDAF, OIS / 10 MP, 1/ 3.94”, 3x zoom, PDAF, OIS / 12 MP ultraširoka 1/ 2,55”
  • Dimenzije i masa: 147 x 70,6 x 7,6 mm, 168 g / 158,5 x 75,9 x 7,7 mm, 196 g
  • Plus: Impresivne performanse, Plus model dobio i druge hardverske nadogradnje
  • Minus: oličina radne memorije je niska s obzirom na traženu cijenu i konkurenciju
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com/hr S24: 1.019,00 € / S24+: 1.299,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S24 i S24 Plus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S24 i S24 Plus - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.