Samsung The Freestyle (Gen 2)

Samsung The Freestyle (Gen 2)

Ispoliran i spreman za akciju

Druga generacija The Freestyle projektora donosi brojna poboljšanja i nove mogućnosti u gotovo jednakom pakiranju.

Samsung je za vrijeme lansiranja svoje Bespoke linije proizvoda prije par godina izbacio i vrlo zanimljiv malen projektor jednostavno nazvan The Freestyle. Kao prva generacija njihovog mini projektora s fokusom na dizajn, došao je s puno potencijala, no kočilo ga je nekoliko sitnica poput paprene cijene od 1.000 €, kao i čipset koji je od korisnika tražio strpljenje kod upravljanja. No, The Freestyle je svojim jedinstvenim dizajnom, oštrom slikom i solidnim zvukom pokazao da Samsung lako ovaj sustav može dovesti na mainstream razinu malim prilagodbama.

 

Samsung_the_freestyle_gen_2.jpg

Jači zajedno: Samsung je svojem Freestyle projektoru omogućio proširivanje slike dodavanjem drugog projektora koji se lako postave pomoću aplikacije

 

Premium iskustvo

Upravo se to dogodilo krajem 2023. kada je predstavljen The Freestyle druge generacije. Novi model vizualno je gotovo identičan prvom modelu, što je sasvim dobra odluka s obzirom na dizajn i funkcije koje je od početka nudio. Riječ je o malom cilindru montiranom na čvrst stalak koji možete rotirati u jednoj osi kako biste dobili idealnu sliku za sve uvjete, makar gledali filmove na stropu. Pomični stalak omogućuje projektoru da lakše izbjegne prepreke koje se možda nalaze po sobi, ključan detalj za lako prenosive projektore.

Projektor dolazi u dimenzijama od 140 x 243 x 137 mm te ima otprilike jedan kilogram. Iako je malen, dizajnom je dovoljno čvrst da ga ne „prignječe“ ostale stvari koje nosite sa sobom, no vjerujemo da će većina korisnika ipak biti pažljiva s njime. Kućište projektora je aluminijsko što mu daje čvrstoću, no površina je gumirana tako da vam neće kliznuti iz ruke, a i nudi premium osjećaj pod rukom. Po tijelu kućišta vide se perforacije koje se koriste za ventilaciju, ali i dobivanje prostornog efekta zvuka iz svih kutova, gdje god oko projektora sjedili. Projektor koristi jedan zvučnik koji možete vidjeti sa stražnje strane, pa će i zvuk biti najbolji ako sjedite iza njega. Zvučnik nudi vrlo čistu audio reprodukciju i solidni prikaz dubokih tonova, s obzirom na prostor kojim raspolaže.

 

Samsung_Freestyle-4.jpg

Solidan zvučnik: ispunit će prostor zvukom, no imajte realna očekivanja što se tiče dubljih tonova

 

Prednja strana je gdje se magija događa, a govorimo o LED izvoru svjetlosti s garancijom rada od 30.000 sati, što je vrlo dug rad u usporedbi s klasičnim projektorima. Prije će otići u zaborav nego što će mu se pokvariti izvor svjetla. Boje mu omogućuje jedan DLP čip te kao i ostali ima lagan efekt „duginih boja“ u rijetkim slučajevima. Maksimalna svjetlina mu iznosi 230 ANSI lumena, što znači da će vam za uživanje u sadržaju trebati vrlo mračan prostor. Prednost ovakvog projektora svakako je automatika, a Samsung se pobrinuo da samo postavite projektor na željeno mjesto, usmjerite ga na željenu površinu i on će odraditi ostalo. Pod time mislimo na ispravljanje slike „auto keystone“, tako da će sam funkcionalni dio zaslona uvijek biti ispravan. Ovdje, naravno, radite s ograničenjima kao i kod svakog drugog projektora jer je spomenuto ispravljanje softversko. Drugim riječima, radi se o croppanju slike te ako projektor stavljate pod oštrijim kutovima, zapravo si smanjujete dostupnu rezoluciju, a vrlo oštri kutovi u odnosu na zid uzrokovat će i mutnu sliku na rubovima prikaza s obzirom da se optika projektora mora fokusirati na jednu udaljenost. Iako projektor može napraviti čuda i u najgorim situacijama, svakako ga pokušajte namjestiti da bude okomito usmjeren prema zidu za dobivanje pune FullHD rezolucije optimalne oštrine koju projektor lako postiže.

 

Postavljen u sekundi

Projektor je baziran na Tizen operativnom sustavu od Samsunga koji se može naći i na njihovim televizorima, a implementacija puno bržeg hardvera u usporedbi s prvom generacijom uvelike olakšava korištenje sustava. Pametni sustav će vas tražiti postavljanje pri prvom paljenju, a mi smo se od dvije opcije (ručno ili preko mobitela) odlučili za automatsko postavljanje mobitelom gdje je sustav odmah preuzeo šifre WiFi-ja, povezao se s našim računima i brzo bio spreman za korištenje. Projektor vam odmah nudi i korištenje streaming servisa što je standard, no novost je korištenje Samsungovog Gaming Huba.

Naime, u suradnji s Microsoftom je omogućeno da ako imate Xbox Game Pass, možete streamati igre direktno s weba na projektor. Igre se renderiraju u cloudu, a vi njima upravljate. Sve što vam treba je Xbox kontroler i spremni ste za akciju u nekoj od brojnih igara na njihovoj usluzi. Dodatna mogućnost projektora zahtijevala je da nabavimo još jedan The Freestyle druge generacije. Naime, moguće je dva projektora povezati da rade zajedno, a tako možete proširiti sliku okomito ili vodoravno za dobivanje veće površine. Standardno projektor može „rastegnuti“ dijagonalu do 100“, no ovim načinom dobivate i do 160“ dijagonale, idealne za gledanje filmova s njihovim širokim omjerima. Jednostavno postavite drugi projektor, povežite ga na isti WiFi i korištenjem Samsungove aplikacije Smart Things na mobitelu, možete postaviti korištenje dva projektora.

Na prvu sustav nije htio sudjelovati, no ažuriranjem firmwarea na projektorima i aplikacije na mobitelu, sve je sjelo na svoje mjesto. Kroz aplikaciju pratite upute za povezivanje, nakon čega vam projektori prikažu slike koje morate poravnati na rubovima. Nakon toga projektori će sami obaviti ostatak posla u idealnim uvjetima, no mi smo morali u meniju ipak malo poravnati gornji rub slike. Drugi detalj je da imate dosta dobru mrežu preko koje projektori komuniciraju jer, primjerice, u uredskom okruženju u kojem smo mi testirali, sekundarni projektor ponekada jednostavno ne bi dobivao potrebne podatke za prikaz dovoljno brzo i onda bi prikazao grešku.

 

Samsung_Freestyle-2.jpg

Pažljivo s packama: Samsung je dobio kmpaktan dizajn kojim je lagano upravljati, pogotovo zahvaljujući stalku i touch funkcijama

 

Zaključak

Ovaj projektor definitivno će impresionirati svojim mogućnostima, kao i potencijalom. Dolazi s brzim Tizen sustavom, ima funkcionalan game mode, kao i streamanje igara putem Xbox aplikacije. Dodaci koji se za njega mogu kupiti upotpunjuju doživljaj - od baterije koja mu omogućuje remote rad do torbe za nošenje te adapter za žarulje, a možete čak spojiti dva projektora za proširivanje dijagonale. Sve to naravno podiže ukupnu cijenu uređaja.

MALI PRIJENOSNI PROJEKTORI

Projektori su u zadnjih nekoliko godina izgubili dosta svog obujma što ih sada čini lako prenosivima ne samo unutar doma, već i za putovanja.

Više informacija

  • Model: The Freestyle (Gen 2)
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Ergonomija: 4,5
  • Kvaliteta: 5
  • Mogućnosti: 4,5
  • Proizvođač: Samsung
  • Tip: DLP LCD
  • Rezolucija / format slike: 1920 x 1080 (FullHD)
  • Snaga osvjetljenja: 230 ANSI lumena
  • Lampa (Bright/Eco/Normal): LED
  • Radni vijek lampe (bright/dynamic/eco): 30.000 sati
  • Video konektori: Mini HDMI (eARC)
  • Ostali konektori: USB-C
  • Dijagonala projekcije: 30” - 100”
  • Udaljenost projekcije: 1,2:1 omjer udaljenosti i dijagonale
  • Pomicanje leće: automatizirano
  • Dimenzije: 140 x 243 x 137 mm
  • Zvučnici: 1x 5 W
  • Težina: 820 g
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, 799,00 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung The Freestyle (Gen 2)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung The Freestyle (Gen 2) - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.