Motorola Moto G72

Motorola Moto G72

Puno za malo

Ovaj Motorolin mobitel cijenom grebe na rubu mid-range kategorije, no i dalje se vrlo lagano može mjeriti sa skupljom konkurencijom.

Motorola uistinu ima veliku listu uređaja koja pokriva sve aspekte tržišta kada gledamo cijene raznih modela. Svaki od njih nudi impresivne performanse koje polagano rastu kako im raste cijena. No, jedan od ključnih faktora gotovo je uvijek prisutan, a vjerujemo da će kupci i te kako biti zadovoljni s obzirom da je sva interakcija upravo usmjerena na njega.
Riječ je, naravno, o zaslonu mobitela. Ovaj model je među većima na testu te dolazi s pristojnom 6,6” dijagonalom koja nudi veliki zaslon za gledanje multimedije i skrolanje društvenim mrežama. Rekli bismo da paše svakoj ruci, no oni manji među nama morat će sami presuditi. Zaslon je standardno ravne površine s lagano zaobljenim kutevima te ima rupicu na vrhu koja sadrži selfie kameru. Sama veličina zaslona nije jedina impresivna stvar. Naime, riječ je i dalje o pOLED zaslonu koji donosi sve benefite OLED tehnologije, poput odličnog kontrasta i bogate reprodukcije boja. Rezolucija je također visoka, s FullHD+ 1.080 x 2.400 piksela, a osvježavanje se može postaviti između 60 i 120 Hz, te imate i opciju da sustav sam prebacuje modove osvježavanja u svrhu uštede baterije. Koja je onda mana zaslona? Svjetlina sigurno nije, jer zaslon postiže oko 1.000 nita svjetline kao i skuplji moderni ekrani, kada je u automatskom postavljanju svjetline i izložen sunčevom svjetlu. Samostalnim postavljanjem svjetline postiže se standardnih 500 nita.

Zaslon mobitela zaštićen je ravnim staklom nepoznate otpornosti, pa savjetujemo kupnju zaštitnih naljepnica koje ne bi trebalo biti teško postaviti. Osim prednje strane, ostatak mobitela je plastičan te dolazi u nekoliko boja. Naš model nosi „Meteorit sivu“ koju bismo opisali kao vrlo tamno sivu, gotovo crnu, no svjetlo se reflektira tako da prikazuje svjetlije sive nijanse. Lijevi i desni rub stražnje strane lagano su zakrivljeni tako da se mobitel doima vrlo tankim, što je svakako plus. Uz mobitel dobivate i silikonsku maskicu koju svakako preporučamo kako bi se sačuvao neoštećen izgled plastičnog kućišta. Straga imamo u sredini vrlo prepoznatljiv Motorola logo, kao i otok s kamerama u gornjem lijevom kutu. Rubovi mobitela su također plastični, a s gornje strane imamo samo Dolby Atmos logo, kao i sekundarni mikrofon. Naime, mobitel dolazi s optimiziranim stereo sustavom gdje se glavni zvučnik nalazi na dnu mobitela, a sekundarni je na poziciji slušalice tako da imate pravi stereo setup, ojačan Dolby optimizacijom. Lijeva strana sadrži utor za dual SIM kartice ili jednu SIM i jednu MicroSD karticu za proširivanje pohrane. Desni rub mobitela standardno ima gumbe za glasnoću i gumb za zaključavanje mobitela. Na dnu mobitela, osim USB-C utora imamo i 3,5 mm audio utor za slušalice koje ujedno omogućuju i slušanje FM radio stanica. Tu je još glavni mikrofon te već spomenuti glavni zvučnik mobitela.

 

Motorola-G72-3.jpg

Svaki piksel se računa pa tako ovaj model dolazi s kamerom koja bez problema može zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika, bilo da slikate tijekom dana ili večeri

 

Motorola-G72-2m.jpg

Motorola je velik dio svojih uređaja naoružala punch-hole kamerama kako bi se minimizirao prostor koje zauzimaju, a sve održavaju i solidnu kvalitetu selfija

 

Kamere

Pogledajmo sada kakav sustav kamera mobitel ima. Glavna kamera straga ima impresivnih 108 MP, no nedostaje joj optička stabilizacija, te se umjesto nje fokusira na elektroničku stabilizaciju. Senzor standardno povezuje susjednih 9 piksela za dobivanje puno pristojnijih 12-megapikselnih fotografija. Povezivanje piksela omogućuje veću osjetljivost senzora na izazovne uvjete slikanja poput tamnijih scena, a također smanjuje i ukupnu količinu podataka za spremanje. Mobitel vam omogućuje i slikanje s punih 108 megapiksela, što nudi impresivne rezultate ako imate puno sunčevog svjetla u sceni. Kamera nema tešku obradu fotografija poslije slikanja te one ispadaju malo zrnatije, no boje su po nama ipak realističnije. Imate odvojeni noćni način slikanja koji potraje par sekundi, no po noći nudi nešto oštrije slike kod zahtjevnih scena, pa ga svakako preporučamo. Kamera nudi do 8x digitalni zoom, no savjetujemo da radije slikate standardnu 108 MP sliku te sami croppate za najbolje rezultate, jer će digitalni zoom u svakom slučaju ispasti manje nego idealan. Druga kamera je ultraširoka s 8-megapikselnim senzorom i fiksnim fokusom, pa neće funkcionirati oštro ako je subjekt previše blizu. Iako su dnevne slike solidne dok ima puno svjetla, zahtjevnije scene s tamnijim okruženjem neće se proslaviti s ultraširokom kamerom. Treća kamera je Macro kamera s 2 megapiksela i fiksiranim fokusom. Tu je da se malo zabavite, no rezultati će uvijek izgledati dosta digitalno obrađeno i često van fokusa. Selfie kamera ima senzor od 16 megapiksela gdje se po četiri piksela spaja u jedan veći za 4-megapikselnu fotografiju sa solidnim performansama na suncu kao i u zatvorenim prostorima, no izbjegavali bismo noćne selfije. Sustav kamera podržava FullHD snimanje videa.

 

IMG_20230520_125756.jpg

Blagodati makro kamere Fiksirani fokus otežat će vam ciljanje subjekta koji se već spremao uteći s obzirom da mobitel mora biti svega par centimetara udaljen

 

Čipset i baterija

Motorola G72 koristi MediaTek Helio 99 čipset novijeg dizajna za mainstream mobitele. Ima dvije jake ARM A76 jezgre i šest štedljivih A55 jezgri. Tu je i dvojezgreni Mali-G57 GPU. Dok je ovaj model nešto slabiji od Edge serije Motorola, to uvelike ovisi i o programima koje koristite, dok benchmarkovi pokazuju oko 15% slabije performanse u računanju, no gaming se može usporediti i sa skupljim modelima na testu. Na kraju dana, mobitel dolazi s 8 GB radne memorije koja će osigurati da i za par godina imate responzivan sustav za multitasking osnovnih aplikacija. Čipset ovog modela možemo nazvati štedljivim, a zajedno s 5.000 mAh baterijom lako možete dobiti dva dana rada. Dobivate i 33 W punjač koji omogućuje i brzo nadopunjavanje u škripcu.
Za kraj spomenimo da Motorola kao i kod ostalih modela zadržava čisto Android iskustvo što je veliki plus, a aplikacije koje dodatno nudi stavljene su u jedan folder te generalno poboljšavaju korisničko iskustvo. Najavljen je i upgrade na Android 13 u skorije vrijeme.

 

Untitled-10.jpg

USPOREDNI TEST: MID-RANGE MOBITELI 2023.

ZA SVAKOGA PONEŠTO

U ovom pregledu novijih atraktivnih mid-range mobitela otkrite koje imaju prednosti (kao i mane) za postizanje željene cijene, pa će samim time imati i idealnog kupca.

Više informacija

  • Model: Moto G72
  • Performanse (usporedni test): 2,66
  • Ekran (usporedni test): 3,5
  • Kamera (usporedni test): 3,25
  • Baterija (usporedni test): 4
  • Ergonomija: 3,5
  • Proizvođač: Motorola
  • Operativni sustav: Android 12
  • Procesor: Octa-core (2x2.2 GHz Cortex-A76 & 6x2.0 GHz Cortex-A55)
  • Grafički sustav: Mali-G57 MC2
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 2.0
  • Ekran: 1080 x 2400 piksela / 6,6 inča / 120 Hz
  • Stražnja kamera: “108 MP, f/1.7, širokokutna, 0.64µm, PDAF 8 MP, f/2.2, 118˚ (ultrašrikokutna), 1.12µm 2 MP, f/2.4, makro”
  • Prednja kamera: 16 MP, f/2.5, širokokutna, 1.0µm
  • Komunikacija: WiFi 5 / Bluetooth 5.1 / 4G
  • Baterija: 5.000 mAh, 33 W punjenje
  • Dimenzije i masa: 160.5 x 74.4 x 7.9 mm, 166 g
  • Ustupitelj i cijena: Motorola, Cijena: 239,00 €
  • Grand Prix: 3,37
  • Best Buy: 4,18
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Moto G72

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Moto G72 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.