Motorola Moto Edge 40

Motorola Moto Edge 40

Dovoljan je dodir

Motorola je upravo lansirala svoj novi mid-range mobitel koji uz dobro zaokružene specifikacije i dizajn cilja na vrlo široku publiku.

Nova Motorola Edge 40 nudi vrlo zanimljiv i prije svega zaokružen paket po cijeni koja ga stavlja u višu kategoriju mid-range telefona. Iako bismo ga mogli usporediti s drugim modelima koji bi možda i nadjačali Motorolu, ona uvijek ima nekoliko drugih značajki koji ju ponovno stavljaju u vrlo kompetitivan rang. Novi mid-range mobiteli iznad 500 € imaju sve manje prostora za neke ozbiljnije kompromise te se u svim aspektima očekuje solidan hardver, inače ih lako zasjene prošlogodišnji flagship mobiteli koji se mogu naći po atraktivnim cijenama, pa čak i u second-hand ponudi.

Krenimo tako od prve stvari koju ćete zamijetiti kada mobitel primite u ruke. Nas je podsjetio na stare dane, kada smo prvi puta u ruke dobili OnePlus 5 koji se doimao gotovo nemoguće tankim. Motorola Edge 40 vraća upravo taj „Edge“ osjećaj u ruke korisnika zahvaljujući lagano zakrivljenim rubovima mobitela s prednje i stražnje strane. No osim toga, mobitel na najdebljem dijelu ne prelazi 7,6 mm debljine, tako da je osjetno tanji od većine modela u ponudi. Sprijeda je među rijetkima u ovoj cjenovnoj skupini koji ima zakrivljen zaslon sprijeda, a samim time nudi vrlo atraktivan vizualan dojam gdje su lijevi i desni rubovi zaslona još tanji od konkurencije. Zaslon još na vrhu krasi selfie kamera izbušena u zaslon, standardna postava današnjice. Dok je prednja strana staklena, stražnja dolazi presvučena u eko kožu, što ovaj model odmah izdvaja od ostatka ponude većine mobitela na našem tržištu. Ima teksturu koja neće kliziti iz ruke, pa zajedno s gumiranim dojmom eko kože dobivate vrlo siguran osjećaj pod rukama. Pitanje je održavanja ovakvog materijala, no za vrijeme našeg druženja nismo imali nekih većih problema, packe nisu toliko očite kao na staklenoj površini, a lagano brisanje mikrofibrom očisti površinu. Gornji lijevi kut ima veću izbočinu koja sadrži dvije kamere i bljeskalicu. Ono što će odmah podići mobitel je i metalni okvir koji pod rukom ostavlja premium dojam. Unatoč svemu tome, Motorola je uspjela ovom uređaju osigurati oko 170 grama mase, što ga čini vrlo laganim u ruci. Zajedno s dizajnom i pozadinom koja se ne kliže, imamo vrlo atraktivan paket za svaku ruku.Zaslon često odlučuje kada je pitanje kupca, a ovaj model sa svojih 6,55” nudi srednju veličinu koja bi se mogla svakome dopasti. Riječ je o pOLED zaslonu koji omogućuje rad od 60, 120 i 144 Hz osvježavanja, tako da cilja iznad konkurencije. Gaming je vrlo fluidan kod kompatibilnih naslova, a možete odabrati i automatski način koji će sam birati između 60 i 120 FPS-a za uštedu baterije, nudeći vam istovremeno optimalno iskustvo. Zaslon je FullHD+ s 1.080 x 2.400 piksela, a nudi impresivnih 1.200 nita maksimalne svjetline te je certificiran za podršku HDR10+ sadržaja. OLED nudi uistinu najbolji prikaz sadržaja vrlo bogatih boja, a možete ih prilagoditi svojim preferencijama u postavkama.

 

Motorola-Edge-40-3.jpg

Motorola nastavlja osvajati sa svojom Edge linijom te su sada nastavili s implementacijom novog dizajna koji je očistio i otok s kamerama

 

Motorola-Edge-40-4.jpg

Selfie kamera nudi sve od standardne fotografije, portreta, 4K videa, kao i video portreta sa zamućenom pozadinom, čak i u zahtjevnim scenama

 

Fura se na Dimensity čipset

Kamere straga dolaze s Motorolinim očišćenim dizajnom, nudeći dvije kamere koje obavljaju sve bitne zadatke kao i kod mid-range uređaja s tri do četiri kamere. Drugim riječima, Motorola je izbacila kamere za „mjerenje dubine prostora“ te Macro kamere koje su po nama nebitne, a brzo postaje jasno zašto. Glavna kamera ima 50 megapiksela s poprilično velikim 1/1,55” senzorom koji ima mogućnost povezivanja četiri susjedna piksela u jedan veći za dobivanje 12,5-megapikselnih fotografija. Ovaj pristup daje kameri odlične dnevne i večernje fotografije, pogotovo uz pomoć noćnog načina rada. Ako je scena adekvatno osvjetljena, uvijek možete slikati s punih 50 megapiksela. Bitna nadogradnja je osjetno veći otvor blende s f/1.4 specifikacijom u usporedbi s prošlogodišnjom f/1.8. Ova promjena osigurava više svjetla senzoru u istoj sceni, a i prirodno zamućenje pozadine je nešto jače, tako da dobivate profesionalniji dojam kod fotografiranja. Senzor je optički stabiliziran tako da je snimanje videa također vrlo gladak proces te vam je omogućeno i 4K snimanje. Druga kamera je ultraširoka s 13-megapikselnim senzorom. Nudi odlične rezultate u dnevnom slikanju, a kod zahtjevnijih scena savjetujemo da isprobate noćno slikanje kako bi se umanjili šumovi kod vrlo tamnih dijelova scene. Ova kamera ima i autofokus tako da će slike biti daleko oštrije od onih s fiksnim fokusom, a dodavanjem autofokusa ova kamera ujedno može slikati i Macro fotografiju tako da dodatni senzor za taj oblik fotografije nije niti potreban. Selfie kamera i dalje ima 32 MP koje spaja u 8 MP fotografiju, no sada ima omogućeno i 4K snimanje. Jedini minus je što i dalje nedostaje autofokus.

 

IMG_20230520_124746565.jpg

Oblačno vrijeme odličan je test HDR performansi kamera radi puno tamnih sjena i svijetlog pokrova. Sustav solidno rješava izazovne dijelove tako da nema puno šuma ni kad se odlučite croppati sliku

 

Motorola se ove godine odlučila za potpuno novi MediaTek Dimensity 8020 čipset koji koristi četiri jake A78 jezgre brzine 2,6 GHz i četiri štedljive A55 jezgre brzine do 2 GHz. Uz njih, dobivamo i Mali-G77 GPU s devet jezgri. Drugim riječima, mobitel lako pokreće sve aktualne igre, te savjetujemo srednje postavke da iskoristite visoku brzinu osvježavanja zaslona za kompetitivnu prednost. Dobivate i 8 GB radne memorije te 256 GB pohrane. Baterija koju mobitel koristi ima 4.400 mAh što je kompromis dizajna, no zato dobivate i 68 W punjač koji će ga napuniti za malo više od pola sata. Koristi se gotovo standardni Android 13 s nekoliko Motorolinih dizajnerskih prilagodbi, kao i standardna ponuda njihovih aplikacija za olakšavanje korištenja mobitela bez puno bloatwarea.

 

Untitled-7.jpg

USPOREDNI TEST: MID-RANGE MOBITELI 2023.

ZA SVAKOGA PONEŠTO

U ovom pregledu novijih atraktivnih mid-range mobitela otkrite koje imaju prednosti (kao i mane) za postizanje željene cijene, pa će samim time imati i idealnog kupca.

Više informacija

  • Performanse (usporedni test): 3,57
  • Ekran (usporedni test): 4,6
  • Kamera (usporedni test): 3,75
  • Baterija (usporedni test): 4
  • Ergonomija: 4,5
  • Proizvođač: Motorola
  • Operativni sustav: Android 13
  • Procesor: Octa-core (4x2.6 GHz Cortex-A78 & 4x2.0 GHz Cortex-A55)
  • Grafički sustav: Mali-G77 MC9
  • Pohrana: 256 GB UFS 3.1
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Konektor: USB-C, USB 3.2
  • Ekran: 1080 x 2400 piksela / 6,55 inča / 144 Hz
  • Stražnja kamera: “50 MP, f/1,4, (širokokutna), 1/1.55””, 1.0µm, PDAF, OIS 13 MP, f/2.2, 120˚ (ultraširokokutna), 1.12µm, AF”
  • Prednja kamera: 32 MP, f/2.4, (širokokutna), 0.7µm
  • Komunikacija: WiFi 6e / Bluetooth 5.2 / 5G
  • Baterija: 4.400 mAh, 68 W / 15 W bežično punjenje
  • Dimenzije i masa: 158,4 x 72 x 7,6 mm, 172 g
  • Ustupitelj i cijena: Motorola, Cijena: 599,00 €
  • Grand Prix: 4,12
  • Best Buy: 3,44
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Moto Edge 40

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Moto Edge 40 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.