Palit GeForce RTX 4070 Dual OC

Palit GeForce RTX 4070 Dual OC

Nvidijina mainstream uzdanica

Za razliku od nekih drugih Nvidijinih kartica srednje klase, RTX 4070 se ističe prilično dobrim omjerom cijene i mogućnosti. Premda testirani Palitov Dual OC model nije osobito cjenovno pristupačan, RTX 4070 je ipak najisplativija Nvidijina mainstream kartica nove generacije.


Premda je predstavljena pred više od pola godine, Nvidijina RTX 4070 kartica je još uvijek poprilično aktualna. Značajna je i po tome što je bila prva Nvidijina kartica najnovije generacije koju smo koliko-toliko mogli svrstati u mainstream kategoriju. Da se razumijemo, RTX 4070 nije jeftina kartica, međutim osjetno je pristupačnija od, primjerice, RTX 4070 Ti koja će vas koštati gotovo 1.000 eura.

Kompaktna, neugledna i moćna

Kartica koju smo testirali je Palitov model RTX 4070 kartice, preciznije Dual OC. Palit je tajvanska kompanija koja je dugogodišnji ekskluzivni proizvođač grafičkih kartica s Nvidijinim grafičkim procesorima. Njihovi Dual modeli su u pravilu cjenovno najpristupačnije verzije pojedine kartice, no ovdje testirani model je OC varijanta što se odrazilo na ukupnu cijenu.

Palitova Dual OC izvedba RTX 4070 ističe se dosta jednostavnim i kompaktnim dizajnom. Naime, ova je kartica duljine svega 269 mm i debljine samo 40 mm, što znači da je vrlo pogodna za ugradnju u kućišta manjih dimenzija. Također, posebno je zanimljivo kako je Palit ovu karticu opremio samo s jednim PCIe 8-pinskim dodatnim priključkom za napajanje. Maksimalna potrošnja energije u potpunosti slijedi nazivnu specifikaciju i iznosi 200 W.

Ova je kartica opremljena relativno jednostavnim rashladnim sustavom s dva ventilatora promjera 95 mm. S obzirom na umjerenu potrošnju energije kartica se nije pokazala prebučnom, a maksimalna temperatura koju smo zabilježili na rubnom dijelu čipa iznosi 70°C.

Dodatak OC u nazivu označava tvornički overclock grafičkog procesora, preciznije boost radnog takta za otprilike 75 MHz u odnosu na nazivne vrijednosti. U praksi radni takt iznosi oko 2.700 MHz. Daljnji je overclock limitiran maksimalnom potrošnjom, no kartica stabilno radi i na nekih 2.800 MHz.

Što se tiče vizualnog dojma Palit je malo začinio priču s RGB osvjetljenjem na prostoru oko RTX logoa. Ništa posebno, ali svakako čini karticu efektnijom u radu. Nadalje, ova je Palitova RTX 4070 kartica opremljena s tri DisplayPort 1.4a priključka i jednim HDMI 2.1 priključkom.

 

palit_rtx_4070_dual_oc-4.jpg

Palitova Dual OC verzija ističe se jednostavnim hladnjakom,a sa stražnje strane možemo vidjeti proreze za bolje hlađenje

 

Napredne Ray tracing mogućnosti

S druge strane, svi novi Nvidijini grafički procesori temeljeni na Ada Lovelace arhitekturi posjeduju odlične multimedijalne mogućnosti uz podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje. Također, mogućnosti Nvidijinih kartica po pitanju streamanja igara uživo su svakako superiorne AMD-ovim rješenjima za ovu namjenu.

RTX 4070 se temelji na iznimno energetski učinkovitom i ne pretjerano velikom grafičkom procesoru AD104 koji se sastoji od 35,8 milijardi tranzistora, posjeduje 5.888 shaderskih procesora, 184 teksturne jedinice, 64 ROP jedinice i 46 Ray tracing jezgri. U praksi ova kartica omogućuje odlične performanse na sve popularnijoj rezoluciji 1.440p. Također, odlikuje se ponajboljim Ray tracing performansama u klasi mainstream grafičkih kartica. Dakako, podržava i DLSS3, što u slučaju ove kartice omogućuje više frameova u nekim situacijama kada ste posebno limitirani brzinom glavnog procesora.

Glavni nedostatak po nama je 192-bitna memorijska sabirnica i 12 GB videomemorije, što nije mnogo za kartice ove klase i ukupne cijene. Nažalost, testirani Palitov Dual OC model RTX 4070 kartice osjetno je skuplji od klasične Dual varijante bez tvorničkog overclocka. Tako da ova kartica košta preko 700 eura, dok uobičajene verzije možete pronaći za 650-700 eura. Zbog svega testirani model i nije osobito cjenovno isplativ.

 

gefo.png

 

PREGLED MAINSTREAM GRAFIČKIH KARTICA: AMD vs. NVIDIA 2023.

TEST GRAFIČKIH: JE LI VELIČINA BITNA?

Donosimo vam pregled mainstream grafičkih kartica. U vidilab-u smo testirali šest mainstream kartica najnovije generacije iz amd-a i nvidije u nekoliko cjenovnih kategorija. Saznajte koliko se trenutno isplate mainstream kartice te koja je trenutačno najisplativija kupnja?

Više informacija

  • Model: GeForce RTX 4070 Dual OC
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Dojam: Vrlo dobar
  • Proizvođač: Palit
  • Grafički procesor: Nvidia AD104-250-A1, podrška za DX12 Ultimate (12_2), OpenGL 4.6 i Vulkan 1.3
  • Mogućnosti: Vrlo dobre
  • Sučelje: PCI Express 4.0 x16
  • Maksimalna rezolucija: 8k (7.680 x 4.320) piksela
  • Priključci za napajanje: 1x 8-pin
  • Dimenzije: 269 x 128 x 40 mm
  • Plus: kompaktna izvedba, podrška za Direct X 12 Ultimate, vrlo dobar omjer cijene i mogućnosti, pogodna za igranje svih najnovijih igara na 1.080p i 1.440p rezolucijama, odlična energetska učinkovitost, odlične Ray tracing performanse za ovu cjenovnu klasu, podrška za DLSS3, izvrsne multimedijalne mogućnosti uz podršku za AV1 kodiranje i dekodiranje, 12 GB brze GDDR5+6X videomemorije
  • Minus: cijena ovog modela, 192-bitna memorijska sabirnica može ograničiti performanse na višim rezolucijama, manja količina videomemorije u odnosu na konkurenciju, izostanak podrške za DisplayPort 2.1, limitiran OC potencijal
  • Ustupitelj i cijena: Protis www.protis.hr 748 €/ 5.639 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Palit GeForce RTX 4070 Dual OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Palit GeForce RTX 4070 Dual OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.